Familieopstellingen / Systemisch werken

Familieopstellingen / Systemisch werken is een krachtige methode om de onderliggende dynamiek binnen een familie of organisatie te begrijpen. Daarbij maak je gebruik van representanten die de onderlinge relatie met de cliënt verhelderen. In deze blog gaan we dieper in op wat familieopstellingen en systemisch werken precies is en hoe het helpt bij persoonlijke groei en transformatie.

Wat is een familieopstelling en systemisch werken?

Ieder mens leeft in verschillende systemen, zoals familie, gezin, werk, sportclub of de buurt waar je woont. Door familieopstellingen / systemisch werken krijg je inzicht in jouw eigen plek in een systeem. Het maakt inzichtelijk wat jouw rol is binnen een groep mensen. Onbewuste patronen en overtuigingen spelen daarbij een rol en door systemisch werken wordt duidelijk waarom sommige dingen privé of zakelijk juist wel of niet zo soepel verlopen. Patronen en dynamieken worden zichtbaar en daardoor geheeld of getransformeerd.

Tijdens een familieopstelling wordt er gewerkt met representanten. Een representant is iemand die bereid is om een persoon of iets in een systeem te vertegenwoordigen.
De representanten worden opgesteld in de ruimte en op die manier worden onderlinge verhoudingen en dynamieken in het systeem zichtbaar. De begeleider vraagt de representanten wat ze waarnemen en ervaren op hun plek. Onbewuste emoties en trauma’s kunnen geheeld worden.

Waarom een familieopstelling doen?

Een onverklaarbaar gevoel van een gemis in je leven, bijvoorbeeld op het werk of in de liefde en je wil graag de vaste patronen doorbreken. Door een opstelling wordt snel zichtbaar wat de onderliggende dynamiek in het systeem is. Op een dieper niveau kan de opstelling nog lang doorwerken. Zelfs maanden later kunnen er nieuwe kwartjes vallen. Belemmerende patronen worden zichtbaar en je begrijpt hoe de patronen en trauma’s uit je familiesysteem generaties lang doorwerken.

Je krijgt inzicht in de mogelijkheden tot heling en autonomie en je leert de diepe werking van liefde en loyaliteit kennen. Onbewuste overtuigingen en patronen spelen al vele generaties een rol in je leven en worden zichtbaar door systemisch werken. Door de verbondenheid met je eigen plek in het systeem wordt je je bewust van jouw overlevingspatronen. Relaties verbeteren of zelfs gezondheidsproblemen kunnen verminderen.

Is een familieopstelling waardevol?

Jazeker, het is een waardevolle methode voor persoonlijke groei en transformatie. Onderliggende, onbewuste dynamieken en patronen in een familiesysteem worden heel snel en duidelijk zichtbaar gemaakt wat kan leiden tot een betere balans en meer levensgeluk. Wil je meer weten over familieopstellingen? Neem dan een kijkje bij de online opleiding “Familieopstellingen”.