Gratis door de STAP subsidieregeling – Voor al onze opleidingen en cursussen is er de subsidieregeling ‘STAP-budget’ waarmee je maximaal € 1.000,- per jaar van de gemaakte studiekosten vergoed kunt krijgen. Aanvragen doe je via het UWV

HormoonSpecialist

Hormonen spelen een rol in elke fase van ons leven. Maar hoe werken hormonen nou precies? Waar komen ze vandaan en wat is de werking ervan? Wat zijn de effecten van verstoringen in onze hormoonhuishouding? En wat kan je er aan doen? In deze online opleiding ‘Hormoonspecialist’ krijg je antwoord op bovenstaande vragen.
Voor iedereen die interesse heeft in dit fascinerende onderwerp en voor alle professionals die hun cliënten willen adviseren en ondersteunen bij hormoon-gerelateerde klachten.

Alles over deze opleiding

Druk op één van de onderstaande onderwerpen voor meer informatie

Opleiding Hormoonspecialist

Hormonen zijn belangrijke ‘boodschappers’ in ons menselijk lichaam en zijn onmisbaar voor ons mens-zijn in elke fase van ons leven. Toch hebben veel mensen vooral een negatieve associatie bij het woord ‘hormonen’. Daarbij wordt gedacht aan stemmingswisselingen en andere klachten rond de menstruatie en in de overgangsfase bij vrouwen. Toch is dat beeld onterecht. Het hormoonstelstel is een prachtig en ingewikkeld systeem, dat verantwoordelijk is voor alle processen in ons lichaam waardoor wij in staat zijn te leven. Klachten ontstaan in de meeste gevallen doordat wij niet goed zorgen voor onszelf – en daarmee voor onze hormonen. Op die manier bezien is een klacht een belangrijke lichamelijke indicator die aangeeft dat er ergens moet worden bijgestuurd om weer in balans te kunnen zijn.

Geef je hormonen dus niet langer de schuld maar onderzoek waarom klachten ontstaan en waar je kunt bijsturen. Dit geeft je de tools in handen om van je klachten af te komen. In de opleiding HormoonSpecialist leer je hoe klachten ontstaan, hoe je ze voorkomt en als ze er toch zijn, wat ervoor nodig is om ze te kwijt te raken.

Hoe gebruik je deze opleiding in de praktijk?

Alles wat je leert en ervaart in de online opleiding HormoonSpecialist kan je direct toepassen op jezelf, binnen jouw eigen familie en gezin en als je als professional werkzaam bent ook binnen jouw huidige werk. Want hormonen spelen een centrale rol in ons leven en in ons welbevinden. Het speelt dus altijd en overal. Deze opleiding draagt er aan bij dat wij ons daar bewuster van zijn, zodat we rekening kunnen houden met omstandigheden die een positief effect hebben op onze hormoonhuishouding. Waar uiteindelijk iedereen baat bij heeft!

Je kunt deze opleiding ook gebruiken als aanvulling op eerder gevolgde beroepsopleidingen. Bijvoorbeeld als je werkzaam bent als verpleegkundige, als schoonheidsspecialist, als sporttrainer, als HR-medewerker, als coach, als therapeut of als praktijkondersteuner bij een huisarts.

Wil je als zelfstandig Hormoonspecialist aan de slag, dan zijn de 3 video’s die je aantreft in deze opleiding over het opzetten van een eigen praktijk een belangrijke informatiebron voor je.

Wat maakt deze opleiding extra interessant? Je leer veel over hormonen, over het voorkomen of verhelpen van hormoon-gerelateerde klachten, over hormonen in verschillende levensfases en over een gezonde leefstijl. En dus over gedrag van anderen én van jezelf. Vaak horen we dan ook dat mensen die de opleiding zijn gaan volgen dit ervaren als ‘een cadeau voor zichzelf’!

Inhoud online opleiding HormoonSpecialist

In deze opleiding leer je:

 • Wat zijn hormonen, waar ontstaan ze en welke functie hebben ze?
 • Hoe werkt ons hormoonstelsel?
 • Wat zijn factoren die de hormoonbalans verstoren?
 • Wat is nodig voor een gezonde hormoonbalans?

Deze vragen worden ook per levensfase behandeld:

Fase 1 – Voor de geboorte

Fase 2 – Eerste levensjaren (0-10 jaar)

Fase 3 – Puberteit (11 – 18 jaar)

Fase 4 –  Vruchtbare periode na de puberteit (18 -40 jaar)

Fase 5 – Overgangsfase (vrouwen) en andropauze (mannen).

 

De online opleiding kent een duidelijke structuur en werkwijze: je leest allereerst het schriftelijke lesmateriaal. Daarna bekijk je de ondersteunende lesvideo’s en leert op deze manier de theorie en de achtergronden. In deze opleiding maak je 3x een multiple choice toets over de lesstof.
Daarna ga je het geleerde in de praktijk brengen door het toe te passen thuis, op het werk, met mensen in jouw omgeving. Overal waar je andere mensen tegenkomt kan je de nieuwe kennis in praktijk brengen. Een leuke, speelse en leerzame manier om ervaring op te doen.
Naast nieuwe ervaringen komen er vast ook vragen boven. Deze kan je tijdens de opleiding in e-Flow stellen aan docent Karen Ypenburg. En vervolgens ga je verder met het leren en in praktijk brengen, net zolang tot je het gevoel hebt dat je de kennis echt kunt toepassen.

Opleidingsprogramma

De online opleiding HormoonSpecialist volg je in je eigen tijd op het moment dat het jou uitkomt. De maximale studieduur is 2 jaar en de studiebegeleiding is voor jou beschikbaar gedurende het eerste jaar.

De opleiding kent de volgende programma onderdelen:

 • 9 inhoudelijke kennishoofdstukken met per hoofdstuk schriftelijk lesmateriaal en een toelichtende video
 • Mogelijkheid tot het stellen van vragen (in e-Flow) naar aanleiding van praktijkervaringen die je hebt opgedaan in het toepassen van de opgedane kennis
 • Deelname aan e-Flow, de digitale leeromgeving van de opleiding HormoonSpecialist met daarin al het schriftelijk lesmateriaal en lesvideo’s.
 • De opleiding HormoonSpecialist kent 3 tussentijdse elektronische toetsen over de lesstof. Deze toetsen kan je vanuit huis online maken.
 • Na het behalen van deze 3 toetsen ontvang je het diploma HormoonSpecialist van de Academie voor Holistisch Coachen.

Wil je meer leren over wat er komt kijken bij opzetten van een eigen praktijk? In onze digitale leeromgeving e-Flow vind je 3 lesvideo’s zodat je je hierop goed kunt voorbereiden.

Startdata

Je kunt op elk gewenst moment starten met deze online opleiding.

 

Studiekosten

Kosten voor de online opleiding HormoonSpecialist zijn € 1.000,-

De studiekosten zijn:

 • inclusief 2 jaar lang toegang tot e-Flow, de digitale leeromgeving van de opleiding HormoonSpecialist met daarin alle lesvideo’s en schriftelijk lesmateriaal.
 • inclusief feedback n.a.v. door jou ingestuurde vragen in e-Flow
 • inclusief examengeld.

STAP-subsidieregeling

Voor al onze opleidingen en cursussen kan je gebruik maken van de subsidieregeling ‘STAP-budget’ waarmee je maximaal € 1.000,- per jaar van de gemaakte studiekosten vergoed kunt krijgen. Als je je hebt ingeschreven voor de opleiding ontvang je van ons het formulier waarmee je de aanvraag bij het UWV kunt indienen. Meer informatie vind je op de website van de overheid. Krijg je de subsidie niet toegewezen dan annuleren wij jouw inschrijving automatisch.

BTW

Vanaf de start in 2007 is de Academie voor Holistisch Coachen opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat wij BTW vrijgesteld zijn.

Vergoeding door derden

In veel gevallen is het deelnemers gelukt de opleiding vergoed te krijgen door de werkgever.

Studiebelasting

Gemiddelde studiebelasting is 5 uur per week bij een studieduur van 4 maanden en is als volgt opgebouwd:

 • lezen lesmateriaal
 • bekijken lesvideo’s
 • uitgebreid toepassen van de opgedane kennis en inzetten van de technieken en instrumenten die je krijgt aangereikt binnen je gezin, met familieleden, vrienden, bekenden, op het werk, etc.
 • maken van 3 elektronische tussentijdse kennistoetsen.

De studiebelasting bedraagt 4 ECTS.

Toelatingseisen

Als deelnemer aan de online opleiding HormoonSpecialist moet je het niveau van de opleiding kunnen volgen. Er is daarom minimaal een MBO-3 niveau vooropleiding vereist.

Opleidingsniveau

De online opleiding HormoonSpecialist is een opleiding op HBO niveau. Om de opleiding goed te kunnen volgen betekent dit dat deelnemers aan deze opleiding een vooropleiding op minimaal MBO-3 niveau hebben afgerond. Het niveau van de online opleiding is vastgesteld door accreditatie organisatie KTNO. Specifieke voorkennis op een bepaald gebied is niet noodzakelijk.

 

Accreditaties

Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen (KTNO) is een online platform voor kwaliteitsborging van vakopleidingen, modules en bij- of nascholingen in het particulier onderwijs, met ruime ervaring in complementaire gezondheidszorg (CAM-zorg).

KTNO combineert specifieke kennis van CAM-zorg met knowhow van kwaliteitsborging en moderne informatietechnologie. De KTNO-accreditatietrajecten richten zich op beoordeling, verbetering en ontwikkeling van kwaliteit.

 

De opleiding HormoonSpecialist is als nascholing geaccrediteerd door de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN),voor het maximaal aantal (60) nascholingspunten met volgnummer 2023-N2403-011.

 

De opleiding HormoonSpecialist is als bij- en nascholing geaccrediteerd door de Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten.

 

De opleiding HormoonSpecialist is als bij- en nascholing geaccrediteerd door de Federatie van Additief Geneeskundig Therapeuten.

 

Vanaf de start van de Academie voor Holistisch Coachen in 2007 mogen wij het keurmerk van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) voeren. In dit register staan onderwijsinstellingen ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Met deze inschrijving voldoen wij officieel aan de strenge kwaliteitscodes en -normen die hierbij worden gehanteerd omtrent betrouwbaarheid, vertrouwelijkheid en persoonsgegevens. Dit betekent een officiële erkenning van onze opleiding en bevestigt de hoge vakinhoudelijke kwaliteit, begeleiding en service.

 

NRTODe Academie voor Holistisch Coachen is lid van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding, de NRTO. Dit is de brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland en is o.a. gericht op het bewaken van de kwaliteit en professionaliteit van opleidingen. Het lidmaatschap en keurmerk van de NRTO geeft consumenten en bedrijven zekerheid bij hun keuze voor de Academie voor Holistisch Coachen als opleider.

 

Wij conformeren ons aan de door de NRTO opgestelde Algemene voorwaarden die in overleg met de Consumentenbond tot stand zijn gekomen, met de Gedragscode en met de Klachtenprocedure (op te vragen via info@holistischcoachen.nl). Tevens zijn wij als lid van de NRTO aangesloten bij de Geschillencommissie Consumenten.

Opleiding Hormoonspecialist

Hormonen zijn belangrijke ‘boodschappers’ in ons menselijk lichaam en zijn onmisbaar voor ons mens-zijn in elke fase van ons leven. Toch hebben veel mensen vooral een negatieve associatie bij het woord ‘hormonen’. Daarbij wordt gedacht aan stemmingswisselingen en andere klachten rond de menstruatie en in de overgangsfase bij vrouwen. Toch is dat beeld onterecht. Het hormoonstelstel is een prachtig en ingewikkeld systeem, dat verantwoordelijk is voor alle processen in ons lichaam waardoor wij in staat zijn te leven. Klachten ontstaan in de meeste gevallen doordat wij niet goed zorgen voor onszelf – en daarmee voor onze hormonen. Op die manier bezien is een klacht een belangrijke lichamelijke indicator die aangeeft dat er ergens moet worden bijgestuurd om weer in balans te kunnen zijn.

Geef je hormonen dus niet langer de schuld maar onderzoek waarom klachten ontstaan en waar je kunt bijsturen. Dit geeft je de tools in handen om van je klachten af te komen. In de opleiding HormoonSpecialist leer je hoe klachten ontstaan, hoe je ze voorkomt en als ze er toch zijn, wat ervoor nodig is om ze te kwijt te raken.

Hoe gebruik je deze opleiding in de praktijk?

Alles wat je leert en ervaart in de online opleiding HormoonSpecialist kan je direct toepassen op jezelf, binnen jouw eigen familie en gezin en als je als professional werkzaam bent ook binnen jouw huidige werk. Want hormonen spelen een centrale rol in ons leven en in ons welbevinden. Het speelt dus altijd en overal. Deze opleiding draagt er aan bij dat wij ons daar bewuster van zijn, zodat we rekening kunnen houden met omstandigheden die een positief effect hebben op onze hormoonhuishouding. Waar uiteindelijk iedereen baat bij heeft!

Je kunt deze opleiding ook gebruiken als aanvulling op eerder gevolgde beroepsopleidingen. Bijvoorbeeld als je werkzaam bent als verpleegkundige, als schoonheidsspecialist, als sporttrainer, als HR-medewerker, als coach, als therapeut of als praktijkondersteuner bij een huisarts.

Wil je als zelfstandig Hormoonspecialist aan de slag, dan zijn de 3 video’s die je aantreft in deze opleiding over het opzetten van een eigen praktijk een belangrijke informatiebron voor je.

Wat maakt deze opleiding extra interessant? Je leer veel over hormonen, over het voorkomen of verhelpen van hormoon-gerelateerde klachten, over hormonen in verschillende levensfases en over een gezonde leefstijl. En dus over gedrag van anderen én van jezelf. Vaak horen we dan ook dat mensen die de opleiding zijn gaan volgen dit ervaren als ‘een cadeau voor zichzelf’!

Inhoud online opleiding HormoonSpecialist

In deze opleiding leer je:

 • Wat zijn hormonen, waar ontstaan ze en welke functie hebben ze?
 • Hoe werkt ons hormoonstelsel?
 • Wat zijn factoren die de hormoonbalans verstoren?
 • Wat is nodig voor een gezonde hormoonbalans?

Deze vragen worden ook per levensfase behandeld:

Fase 1 – Voor de geboorte

Fase 2 – Eerste levensjaren (0-10 jaar)

Fase 3 – Puberteit (11 – 18 jaar)

Fase 4 –  Vruchtbare periode na de puberteit (18 -40 jaar)

Fase 5 – Overgangsfase (vrouwen) en andropauze (mannen).

 

De online opleiding kent een duidelijke structuur en werkwijze: je leest allereerst het schriftelijke lesmateriaal. Daarna bekijk je de ondersteunende lesvideo’s en leert op deze manier de theorie en de achtergronden. In deze opleiding maak je 3x een multiple choice toets over de lesstof.
Daarna ga je het geleerde in de praktijk brengen door het toe te passen thuis, op het werk, met mensen in jouw omgeving. Overal waar je andere mensen tegenkomt kan je de nieuwe kennis in praktijk brengen. Een leuke, speelse en leerzame manier om ervaring op te doen.
Naast nieuwe ervaringen komen er vast ook vragen boven. Deze kan je tijdens de opleiding in e-Flow stellen aan docent Karen Ypenburg. En vervolgens ga je verder met het leren en in praktijk brengen, net zolang tot je het gevoel hebt dat je de kennis echt kunt toepassen.

Opleidingsprogramma

De online opleiding HormoonSpecialist volg je in je eigen tijd op het moment dat het jou uitkomt. De maximale studieduur is 2 jaar en de studiebegeleiding is voor jou beschikbaar gedurende het eerste jaar.

De opleiding kent de volgende programma onderdelen:

 • 9 inhoudelijke kennishoofdstukken met per hoofdstuk schriftelijk lesmateriaal en een toelichtende video
 • Mogelijkheid tot het stellen van vragen (in e-Flow) naar aanleiding van praktijkervaringen die je hebt opgedaan in het toepassen van de opgedane kennis
 • Deelname aan e-Flow, de digitale leeromgeving van de opleiding HormoonSpecialist met daarin al het schriftelijk lesmateriaal en lesvideo’s.
 • De opleiding HormoonSpecialist kent 3 tussentijdse elektronische toetsen over de lesstof. Deze toetsen kan je vanuit huis online maken.
 • Na het behalen van deze 3 toetsen ontvang je het diploma HormoonSpecialist van de Academie voor Holistisch Coachen.

Wil je meer leren over wat er komt kijken bij opzetten van een eigen praktijk? In onze digitale leeromgeving e-Flow vind je 3 lesvideo’s zodat je je hierop goed kunt voorbereiden.

Startdata

Je kunt op elk gewenst moment starten met deze online opleiding.

 

Studiekosten

Kosten voor de online opleiding HormoonSpecialist zijn € 1.000,-

De studiekosten zijn:

 • inclusief 2 jaar lang toegang tot e-Flow, de digitale leeromgeving van de opleiding HormoonSpecialist met daarin alle lesvideo’s en schriftelijk lesmateriaal.
 • inclusief feedback n.a.v. door jou ingestuurde vragen in e-Flow
 • inclusief examengeld.

STAP-subsidieregeling

Voor al onze opleidingen en cursussen kan je gebruik maken van de subsidieregeling ‘STAP-budget’ waarmee je maximaal € 1.000,- per jaar van de gemaakte studiekosten vergoed kunt krijgen. Als je je hebt ingeschreven voor de opleiding ontvang je van ons het formulier waarmee je de aanvraag bij het UWV kunt indienen. Meer informatie vind je op de website van de overheid. Krijg je de subsidie niet toegewezen dan annuleren wij jouw inschrijving automatisch.

BTW

Vanaf de start in 2007 is de Academie voor Holistisch Coachen opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat wij BTW vrijgesteld zijn.

Vergoeding door derden

In veel gevallen is het deelnemers gelukt de opleiding vergoed te krijgen door de werkgever.

Studiebelasting

Gemiddelde studiebelasting is 5 uur per week bij een studieduur van 4 maanden en is als volgt opgebouwd:

 • lezen lesmateriaal
 • bekijken lesvideo’s
 • uitgebreid toepassen van de opgedane kennis en inzetten van de technieken en instrumenten die je krijgt aangereikt binnen je gezin, met familieleden, vrienden, bekenden, op het werk, etc.
 • maken van 3 elektronische tussentijdse kennistoetsen.

De studiebelasting bedraagt 4 ECTS.

Toelatingseisen

Als deelnemer aan de online opleiding HormoonSpecialist moet je het niveau van de opleiding kunnen volgen. Er is daarom minimaal een MBO-3 niveau vooropleiding vereist.

Opleidingsniveau

De online opleiding HormoonSpecialist is een opleiding op HBO niveau. Om de opleiding goed te kunnen volgen betekent dit dat deelnemers aan deze opleiding een vooropleiding op minimaal MBO-3 niveau hebben afgerond. Het niveau van de online opleiding is vastgesteld door accreditatie organisatie KTNO. Specifieke voorkennis op een bepaald gebied is niet noodzakelijk.

 

Accreditaties

Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen (KTNO) is een online platform voor kwaliteitsborging van vakopleidingen, modules en bij- of nascholingen in het particulier onderwijs, met ruime ervaring in complementaire gezondheidszorg (CAM-zorg).

KTNO combineert specifieke kennis van CAM-zorg met knowhow van kwaliteitsborging en moderne informatietechnologie. De KTNO-accreditatietrajecten richten zich op beoordeling, verbetering en ontwikkeling van kwaliteit.

 

De opleiding HormoonSpecialist is als nascholing geaccrediteerd door de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN),voor het maximaal aantal (60) nascholingspunten met volgnummer 2023-N2403-011.

 

De opleiding HormoonSpecialist is als bij- en nascholing geaccrediteerd door de Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten.

 

De opleiding HormoonSpecialist is als bij- en nascholing geaccrediteerd door de Federatie van Additief Geneeskundig Therapeuten.

 

Vanaf de start van de Academie voor Holistisch Coachen in 2007 mogen wij het keurmerk van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) voeren. In dit register staan onderwijsinstellingen ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Met deze inschrijving voldoen wij officieel aan de strenge kwaliteitscodes en -normen die hierbij worden gehanteerd omtrent betrouwbaarheid, vertrouwelijkheid en persoonsgegevens. Dit betekent een officiële erkenning van onze opleiding en bevestigt de hoge vakinhoudelijke kwaliteit, begeleiding en service.

 

NRTODe Academie voor Holistisch Coachen is lid van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding, de NRTO. Dit is de brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland en is o.a. gericht op het bewaken van de kwaliteit en professionaliteit van opleidingen. Het lidmaatschap en keurmerk van de NRTO geeft consumenten en bedrijven zekerheid bij hun keuze voor de Academie voor Holistisch Coachen als opleider.

 

Wij conformeren ons aan de door de NRTO opgestelde Algemene voorwaarden die in overleg met de Consumentenbond tot stand zijn gekomen, met de Gedragscode en met de Klachtenprocedure (op te vragen via info@holistischcoachen.nl). Tevens zijn wij als lid van de NRTO aangesloten bij de Geschillencommissie Consumenten.

Overtuig jezelf

Maak kennis met de opleiding BasisCoach door de gratis proefles te volgen.

Digitale brochure aanvragen

Door dit formulier te in te vullen en te verzenden ontvang je de brochure voor de opleiding Hormoonspecialist binnen enkele minuten in jouw mailbox.

Velden met een * zijn verplicht.

Unieke STAP-Garantie

Als je je inschrijft voor onze opleiding Holistische LeefstijlCoaching, Energetisch & Intuïtief Coachen, LeefstijlCoach, Holistisch Coachen of Holistische NLP Practitioner krijg je gegarandeerd 1.000,- korting op de studiekosten!