BasisCoach

In de online beroepsopleiding BasisCoach leer je alle gespreksvaardigheden en coachingstechnieken die je nodig hebt om op een professionele manier mensen te begeleiden.

Praktisch en praktijkgericht!

Opleiding BasisCoach

Alles over deze opleiding

Druk op één van de onderstaande onderwerpen voor meer informatie

BasisCoach

In de online beroepsopleiding BasisCoach leer je in 6 maanden tijd alle benodigde vaardigheden om mensen op een professionele manier als coach te kunnen begeleiden. En omdat we de Academie voor Holistisch Coachen zijn, betekent dit dat je als coach niet alleen kijkt naar de mentale of psychische factoren achter het menselijk gedrag, maar naar de mens als geheel (holos) en hier dus ook de lichamelijke, energetische en emotionele kanten van de mens en vraagstukken rondom zingeving bij betrekt.

Een goede gerichte basisopleiding dus op HBO niveau met daarin:

 • Een stevige theoretische basis over het vak coaching
 • Gespreksvaardigheden zodat je betekenisvolle, open en respectvolle gesprekken kunt voeren, de regie in een gesprek behoudt en je de verdieping bereikt waardoor jouw cliënt tot inzichten komt
 • Zeven belangrijke coachingstechnieken die je als coach gebruikt tijdens je gesprekken ter vergroting van het inzicht in het eigen gedrag bij jouw cliënten.

Hoe gebruik je deze opleiding in de praktijk?

Alles wat je leert en ervaart in de opleiding BasisCoach kan je gebruiken in jouw huidige werk, binnen jouw huidige organisatie. En dat zien we ook veel gebeuren: afgestudeerde deelnemers hebben direct meerwaarde voor hun organisatie! Dat is ook de reden dat veel werkgevers deze opleiding vergoeden.

Je kunt deze opleiding ook gebruiken als aanvulling op eerder gevolgde beroepsopleidingen. Bijvoorbeeld als je werkzaam bent als masseur, als schoonheidsspecialist, als diëtist, als sporttrainer, als HR-medewerker, als coördinator of als leidinggevende.

Zoek je een combinatie van een vaste baan met een eigen praktijk? Ook daarbij geeft deze opleiding je belangrijke ondersteunende vaardigheden zodat je op hoog niveau mensen kunt begeleiden. Je krijgt in deze opleiding tevens alle benodigde informatie over het opzetten van een eigen praktijk. Dus ook dat is hiermee mogelijk.

Als coach begeleid je mensen bij het vergroten van inzicht in hun eigen gedrag. Om dat te leren is het van belang dat je dit inzicht ook over je eigen gedrag hebt gekregen. Dat je jezelf en jouw gedachten, veronderstellingen en gevoeligheden voldoende kent waardoor je de problemen van jouw cliënt minder snel ‘meeneemt’ of ‘overneemt’.

Dat maakt deze opleiding extra interessant: je leer veel over het gedrag van anderen én veel over jezelf. Vaak horen we dan ook dat mensen die de opleiding zijn gaan volgen dit ervaren als ‘een cadeau voor zichzelf’!

Inhoud opleiding BasisCoach

In deze online opleiding leer je hoe je mensen kunt begeleiden op hun eigen ontwikkelpad. Coachen is een vorm van begeleiding waarin ‘een goed gesprek voeren met elkaar’ centraal staat. En om dat onder de knie te krijgen is er de opleiding BasisCoach.

Je leert allereerst een stevige basis aan gespreksvaardigheden. Zodat je goed kunt aansluiten bij jouw gesprekspartner, je met je volle aandacht bij het gesprek bent en zo min mogelijk oordeelt, jij de regie houdt over het gesprek en jouw gesprekspartner zich veilig en vrij voelt om zijn/haar verhaal met jou te delen en een ontwikkelproces met zichzelf aangaat.

Daarnaast leer je zeven coachingstechnieken die jouw gesprekspartners helpen om meer inzicht te krijgen in hun eigen gedrag, de veronderstellingen waarmee ze rondlopen, de achtergronden bij problemen die ze ervaren en de hulpbronnen die ze kunnen inzetten om hun leven op een prettiger manier te ervaren. Deze coachingstechnieken zijn:

 • Tijdlijn levensloop
 • NLP werkmodel
 • WandelCoaching
 • G-schema (uit de Cognitieve gedragstherapie)
 • Werken met schalen (Oplossingsgericht Coachen)
 • Logische Niveaus (NLP)
 • Focussen (Psychotherapie)

De opleiding kent een duidelijke structuur en werkwijze: thuis bekijk je de lesvideo’s en lees en leer je de theorie en achtergronden. Daarna ga je het geleerde in de praktijk brengen door het toe te passen in gesprekken thuis, op het werk, met mensen in jouw omgeving, buurt of sportvereniging. Overal waar je andere mensen tegenkomt kan je de nieuwe vaardigheden in praktijk brengen. Een leuke, speelse en leerzame manier om ervaring op te doen. Naast nieuwe ervaringen komen er vast ook vragen boven. Deze kan je tijdens de opleiding stellen aan docent Mark van Riel. En vervolgens ga je verder met het in praktijk brengen, net zolang tot je het gevoel hebt dat je de kennis en vaardigheden echt kunt toepassen.

Opleidingsprogramma

De opleiding BasisCoach volg je in je eigen tijd op het moment dat het jou uitkomt. De maximale studieduur is 2 jaar en de studiebegeleiding is voor jou beschikbaar gedurende één jaar.

De opleiding kent de volgende programma onderdelen:

 • Gespreksvaardigheden zoals rapport maken, luistervaardigheden, vragen stellen, regie houden, representatiesystemen, feedback geven, waarnemen.
 • Zeven coachingstechnieken.
 • Mogelijkheid tot het stellen van vragen (via email) naar aanleiding van praktijkervaringen die je hebt opgedaan in het toepassen van de vaardigheden en technieken.
 • Deelname aan e-Flow, de digitale leeromgeving van de opleiding BasisCoach met daarin al het schriftelijk lesmateriaal en lesvideo’s.

De opleiding BasisCoach kent 3 tussentijdse elektronische toetsen over de lesstof. Deze toetsen kan je vanuit huis online maken. Als je wilt kan je 2x een video-opname van een coachingsgesprek insturen voor feedback.

Na het behalen van deze examenonderdelen ontvang je het diploma BasisCoach van de Academie voor Holistisch Coachen.

Wil je meer leren over wat er komt kijken bij opzetten van een eigen praktijk? In e-Flow vind je gratis lesvideo’s en schriftelijk materiaal zodat je je hierop goed kunt voorbereiden.

Startdata

Je kunt op elk gewenst moment starten met deze online training.

Studiekosten

Kosten voor de opleiding BasisCoach zijn € 749,-.

De studiekosten zijn:

 • inclusief 2 jaar lang toegang tot e-Flow, de digitale leeromgeving van de opleiding BasisCoach met daarin alle lesvideo’s en schriftelijk lesmateriaal.
 • inclusief feedback n.a.v. door jou ingestuurde emails en/of coachingsvideo’s.
 • inclusief examengeld
 • exclusief kosten aanschaf 3 studieboeken (€ 90,-).

BTW
Vanaf de start in 2007 is de Academie voor Holistisch Coachen opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat wij BTW vrijgesteld zijn.

Vergoeding door derden
In veel gevallen is het deelnemers gelukt de opleiding vergoed te krijgen door de werkgever.

Studiebelasting
Gemiddelde studiebelasting is 5 uur per week bij een studieduur van 6 maanden en is als volgt opgebouwd:

 • lezen lesmateriaal
 • bekijken lesvideo’s
 • oefenen van vaardigheden en technieken met familieleden, vrienden, bekenden etc.
 • maken van 3 elektronische tussentijdse kennistoetsen
 • reflecteren op het oefenen
 • Lezen van 3 boeken achtergrondliteratuur gedurende de opleiding.

De studiebelasting bedraagt 7 ECTS.

Toelatingseisen
Als deelnemer aan de opleiding BasisCoach moet je het niveau van de opleiding kunnen volgen. Er is daarom minimaal een MBO-4 niveau vooropleiding vereist.

Opleidingsniveau

De opleiding BasisCoach is een opleiding op HBO niveau. Om de opleiding goed te kunnen volgen betekent dit dat deelnemers aan deze opleiding een vooropleiding op minimaal MBO-4 niveau hebben afgerond. Het opleidingsniveau is vastgesteld door accreditatie organisatie KTNO.

Accreditaties

Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen (KTNO) is een online platform voor kwaliteitsborging van vakopleidingen, modules en bij- of nascholingen in het particulier onderwijs, met ruime ervaring in complementaire gezondheidszorg (CAM-zorg).

KTNO combineert specifieke kennis van CAM-zorg met knowhow van kwaliteitsborging en moderne informatietechnologie. De KTNO-accreditatietrajecten richten zich op beoordeling, verbetering en ontwikkeling van kwaliteit.

Vanaf de start van de Academie voor Holistisch Coachen in 2007 mogen wij het keurmerk van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) voeren. In dit register staan onderwijsinstellingen ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Met deze inschrijving voldoen wij officieel aan de strenge kwaliteitscodes en -normen die hierbij worden gehanteerd omtrent betrouwbaarheid, vertrouwelijkheid en persoonsgegevens. Dit betekent een officiële erkenning van onze opleiding en bevestigt de hoge vakinhoudelijke kwaliteit, begeleiding en service.

NRTODe Academie voor Holistisch Coachen is lid van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding, de NRTO. Dit is de brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland en is o.a. gericht op het bewaken van de kwaliteit en professionaliteit van opleidingen. Het lidmaatschap en keurmerk van de NRTO geeft consumenten en bedrijven zekerheid bij hun keuze voor de Academie voor Holistisch Coachen als opleider.
Wij conformeren ons aan de door de NRTO opgestelde Algemene voorwaarden die in overleg met de Consumentenbond tot stand zijn gekomen, met de Gedragscode en met de Klachtenprocedure (op te vragen via info@holistischcoachen.nl). Tevens zijn wij als lid van de NRTO aangesloten bij de Geschillencommissie Consumenten.

Ervaringen

Sjoerd (universalcoaching.nl): “De opleiding BasisCoach van de Academie voor Holistisch Coachen heeft mij het vertrouwen gegeven om aan de slag te gaan. Het is – zoals de naam al zegt – echt een basisopleiding. Verdieping kun je deels uit de boeken op de boekenlijst halen, maar ik raad aan daarvoor nog aanvullende cursussen of opleidingen te volgen.

De opleiding reikt verschillende interessante en bruikbare coachingtechnieken aan. Daarnaast leer je ook luister- en gespreksvaardigheden. En wat ik vooral ook erg prettig vond was dat er uitleg was over de opbouw van een serie coachingsgesprekken en hoe je een sessie indeelt. De communicatie met de begeleiding verliep verder erg soepel.”

 

Gwen: “De opleiding BasisCoach kwam voor mij als geroepen. Ik was lange tijd werkzaam in een branche waarvan ik in mijn hart wist dat mijn toekomst er niet lag. Het coachen begon te roepen als mogelijke carriereswitch. Maar gezien mijn situatie destijds, een bijna fulltime baan, twee kleine kinderen en midden in een scheiding, was het praktisch onmogelijk om op een leslocatie op een vaste dag te verschijnen. En toen vond ik de opleiding BasisCoach!. Na een heel prettig telefoon gesprek voelde het meteen goed. Dit moest het dan zijn. Online en in mijn eigen tijd.   

Ik heb aldoor het gevoel gehad dat ondanks dat het online was de ondersteuning aanwezig was. Door het aanbod van zowel video’s als tekst dringt het beter door. En met name de flexibiliteit zonder professionaliteit te verliezen heb ik als waardevol ervaren. Daarnaast erg praktisch zodat je er eigenlijk meteen mee aan de slag kunt.

Echt een fijne en goede basis/start. Om verder meer te gaan en nog veeeeel meer over het prachtige coachvak te leren en vooral te doen! En voor mij persoonlijk was de start van deze opleiding het begin van een nieuwe carrière. Inmiddels woon ik alweer ruim een jaar alleen met mijn kinderen, coach ik fulltime via mijn werk en ben mijn eigen coachpraktijk gestart.”

BasisCoach

In de online beroepsopleiding BasisCoach leer je in 6 maanden tijd alle benodigde vaardigheden om mensen op een professionele manier als coach te kunnen begeleiden. En omdat we de Academie voor Holistisch Coachen zijn, betekent dit dat je als coach niet alleen kijkt naar de mentale of psychische factoren achter het menselijk gedrag, maar naar de mens als geheel (holos) en hier dus ook de lichamelijke, energetische en emotionele kanten van de mens en vraagstukken rondom zingeving bij betrekt.

Een goede gerichte basisopleiding dus op HBO niveau met daarin:

 • Een stevige theoretische basis over het vak coaching
 • Gespreksvaardigheden zodat je betekenisvolle, open en respectvolle gesprekken kunt voeren, de regie in een gesprek behoudt en je de verdieping bereikt waardoor jouw cliënt tot inzichten komt
 • Zeven belangrijke coachingstechnieken die je als coach gebruikt tijdens je gesprekken ter vergroting van het inzicht in het eigen gedrag bij jouw cliënten.

Hoe gebruik je deze opleiding in de praktijk?

Alles wat je leert en ervaart in de opleiding BasisCoach kan je gebruiken in jouw huidige werk, binnen jouw huidige organisatie. En dat zien we ook veel gebeuren: afgestudeerde deelnemers hebben direct meerwaarde voor hun organisatie! Dat is ook de reden dat veel werkgevers deze opleiding vergoeden.

Je kunt deze opleiding ook gebruiken als aanvulling op eerder gevolgde beroepsopleidingen. Bijvoorbeeld als je werkzaam bent als masseur, als schoonheidsspecialist, als diëtist, als sporttrainer, als HR-medewerker, als coördinator of als leidinggevende.

Zoek je een combinatie van een vaste baan met een eigen praktijk? Ook daarbij geeft deze opleiding je belangrijke ondersteunende vaardigheden zodat je op hoog niveau mensen kunt begeleiden. Je krijgt in deze opleiding tevens alle benodigde informatie over het opzetten van een eigen praktijk. Dus ook dat is hiermee mogelijk.

Als coach begeleid je mensen bij het vergroten van inzicht in hun eigen gedrag. Om dat te leren is het van belang dat je dit inzicht ook over je eigen gedrag hebt gekregen. Dat je jezelf en jouw gedachten, veronderstellingen en gevoeligheden voldoende kent waardoor je de problemen van jouw cliënt minder snel ‘meeneemt’ of ‘overneemt’.

Dat maakt deze opleiding extra interessant: je leer veel over het gedrag van anderen én veel over jezelf. Vaak horen we dan ook dat mensen die de opleiding zijn gaan volgen dit ervaren als ‘een cadeau voor zichzelf’!

Inhoud opleiding BasisCoach

In deze online opleiding leer je hoe je mensen kunt begeleiden op hun eigen ontwikkelpad. Coachen is een vorm van begeleiding waarin ‘een goed gesprek voeren met elkaar’ centraal staat. En om dat onder de knie te krijgen is er de opleiding BasisCoach.

Je leert allereerst een stevige basis aan gespreksvaardigheden. Zodat je goed kunt aansluiten bij jouw gesprekspartner, je met je volle aandacht bij het gesprek bent en zo min mogelijk oordeelt, jij de regie houdt over het gesprek en jouw gesprekspartner zich veilig en vrij voelt om zijn/haar verhaal met jou te delen en een ontwikkelproces met zichzelf aangaat.

Daarnaast leer je zeven coachingstechnieken die jouw gesprekspartners helpen om meer inzicht te krijgen in hun eigen gedrag, de veronderstellingen waarmee ze rondlopen, de achtergronden bij problemen die ze ervaren en de hulpbronnen die ze kunnen inzetten om hun leven op een prettiger manier te ervaren. Deze coachingstechnieken zijn:

 • Tijdlijn levensloop
 • NLP werkmodel
 • WandelCoaching
 • G-schema (uit de Cognitieve gedragstherapie)
 • Werken met schalen (Oplossingsgericht Coachen)
 • Logische Niveaus (NLP)
 • Focussen (Psychotherapie)

De opleiding kent een duidelijke structuur en werkwijze: thuis bekijk je de lesvideo’s en lees en leer je de theorie en achtergronden. Daarna ga je het geleerde in de praktijk brengen door het toe te passen in gesprekken thuis, op het werk, met mensen in jouw omgeving, buurt of sportvereniging. Overal waar je andere mensen tegenkomt kan je de nieuwe vaardigheden in praktijk brengen. Een leuke, speelse en leerzame manier om ervaring op te doen. Naast nieuwe ervaringen komen er vast ook vragen boven. Deze kan je tijdens de opleiding stellen aan docent Mark van Riel. En vervolgens ga je verder met het in praktijk brengen, net zolang tot je het gevoel hebt dat je de kennis en vaardigheden echt kunt toepassen.

Opleidingsprogramma

De opleiding BasisCoach volg je in je eigen tijd op het moment dat het jou uitkomt. De maximale studieduur is 2 jaar en de studiebegeleiding is voor jou beschikbaar gedurende één jaar.

De opleiding kent de volgende programma onderdelen:

 • Gespreksvaardigheden zoals rapport maken, luistervaardigheden, vragen stellen, regie houden, representatiesystemen, feedback geven, waarnemen.
 • Zeven coachingstechnieken.
 • Mogelijkheid tot het stellen van vragen (via email) naar aanleiding van praktijkervaringen die je hebt opgedaan in het toepassen van de vaardigheden en technieken.
 • Deelname aan e-Flow, de digitale leeromgeving van de opleiding BasisCoach met daarin al het schriftelijk lesmateriaal en lesvideo’s.

De opleiding BasisCoach kent 3 tussentijdse elektronische toetsen over de lesstof. Deze toetsen kan je vanuit huis online maken. Als je wilt kan je 2x een video-opname van een coachingsgesprek insturen voor feedback.

Na het behalen van deze examenonderdelen ontvang je het diploma BasisCoach van de Academie voor Holistisch Coachen.

Wil je meer leren over wat er komt kijken bij opzetten van een eigen praktijk? In e-Flow vind je gratis lesvideo’s en schriftelijk materiaal zodat je je hierop goed kunt voorbereiden.

Startdata

Je kunt op elk gewenst moment starten met deze online training.

Studiekosten

Kosten voor de opleiding BasisCoach zijn € 749,-.

De studiekosten zijn:

 • inclusief 2 jaar lang toegang tot e-Flow, de digitale leeromgeving van de opleiding BasisCoach met daarin alle lesvideo’s en schriftelijk lesmateriaal.
 • inclusief feedback n.a.v. door jou ingestuurde emails en/of coachingsvideo’s.
 • inclusief examengeld
 • exclusief kosten aanschaf 3 studieboeken (€ 90,-).

BTW
Vanaf de start in 2007 is de Academie voor Holistisch Coachen opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat wij BTW vrijgesteld zijn.

Vergoeding door derden
In veel gevallen is het deelnemers gelukt de opleiding vergoed te krijgen door de werkgever.

Studiebelasting
Gemiddelde studiebelasting is 5 uur per week bij een studieduur van 6 maanden en is als volgt opgebouwd:

 • lezen lesmateriaal
 • bekijken lesvideo’s
 • oefenen van vaardigheden en technieken met familieleden, vrienden, bekenden etc.
 • maken van 3 elektronische tussentijdse kennistoetsen
 • reflecteren op het oefenen
 • Lezen van 3 boeken achtergrondliteratuur gedurende de opleiding.

De studiebelasting bedraagt 7 ECTS.

Toelatingseisen
Als deelnemer aan de opleiding BasisCoach moet je het niveau van de opleiding kunnen volgen. Er is daarom minimaal een MBO-4 niveau vooropleiding vereist.

Opleidingsniveau

De opleiding BasisCoach is een opleiding op HBO niveau. Om de opleiding goed te kunnen volgen betekent dit dat deelnemers aan deze opleiding een vooropleiding op minimaal MBO-4 niveau hebben afgerond. Het opleidingsniveau is vastgesteld door accreditatie organisatie KTNO.

Accreditaties

Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen (KTNO) is een online platform voor kwaliteitsborging van vakopleidingen, modules en bij- of nascholingen in het particulier onderwijs, met ruime ervaring in complementaire gezondheidszorg (CAM-zorg).

KTNO combineert specifieke kennis van CAM-zorg met knowhow van kwaliteitsborging en moderne informatietechnologie. De KTNO-accreditatietrajecten richten zich op beoordeling, verbetering en ontwikkeling van kwaliteit.

Vanaf de start van de Academie voor Holistisch Coachen in 2007 mogen wij het keurmerk van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) voeren. In dit register staan onderwijsinstellingen ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Met deze inschrijving voldoen wij officieel aan de strenge kwaliteitscodes en -normen die hierbij worden gehanteerd omtrent betrouwbaarheid, vertrouwelijkheid en persoonsgegevens. Dit betekent een officiële erkenning van onze opleiding en bevestigt de hoge vakinhoudelijke kwaliteit, begeleiding en service.

NRTODe Academie voor Holistisch Coachen is lid van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding, de NRTO. Dit is de brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland en is o.a. gericht op het bewaken van de kwaliteit en professionaliteit van opleidingen. Het lidmaatschap en keurmerk van de NRTO geeft consumenten en bedrijven zekerheid bij hun keuze voor de Academie voor Holistisch Coachen als opleider.
Wij conformeren ons aan de door de NRTO opgestelde Algemene voorwaarden die in overleg met de Consumentenbond tot stand zijn gekomen, met de Gedragscode en met de Klachtenprocedure (op te vragen via info@holistischcoachen.nl). Tevens zijn wij als lid van de NRTO aangesloten bij de Geschillencommissie Consumenten.

Ervaringen

Sjoerd (universalcoaching.nl): “De opleiding BasisCoach van de Academie voor Holistisch Coachen heeft mij het vertrouwen gegeven om aan de slag te gaan. Het is – zoals de naam al zegt – echt een basisopleiding. Verdieping kun je deels uit de boeken op de boekenlijst halen, maar ik raad aan daarvoor nog aanvullende cursussen of opleidingen te volgen.

De opleiding reikt verschillende interessante en bruikbare coachingtechnieken aan. Daarnaast leer je ook luister- en gespreksvaardigheden. En wat ik vooral ook erg prettig vond was dat er uitleg was over de opbouw van een serie coachingsgesprekken en hoe je een sessie indeelt. De communicatie met de begeleiding verliep verder erg soepel.”

 

Gwen: “De opleiding BasisCoach kwam voor mij als geroepen. Ik was lange tijd werkzaam in een branche waarvan ik in mijn hart wist dat mijn toekomst er niet lag. Het coachen begon te roepen als mogelijke carriereswitch. Maar gezien mijn situatie destijds, een bijna fulltime baan, twee kleine kinderen en midden in een scheiding, was het praktisch onmogelijk om op een leslocatie op een vaste dag te verschijnen. En toen vond ik de opleiding BasisCoach!. Na een heel prettig telefoon gesprek voelde het meteen goed. Dit moest het dan zijn. Online en in mijn eigen tijd.   

Ik heb aldoor het gevoel gehad dat ondanks dat het online was de ondersteuning aanwezig was. Door het aanbod van zowel video’s als tekst dringt het beter door. En met name de flexibiliteit zonder professionaliteit te verliezen heb ik als waardevol ervaren. Daarnaast erg praktisch zodat je er eigenlijk meteen mee aan de slag kunt.

Echt een fijne en goede basis/start. Om verder meer te gaan en nog veeeeel meer over het prachtige coachvak te leren en vooral te doen! En voor mij persoonlijk was de start van deze opleiding het begin van een nieuwe carrière. Inmiddels woon ik alweer ruim een jaar alleen met mijn kinderen, coach ik fulltime via mijn werk en ben mijn eigen coachpraktijk gestart.”

Overtuig jezelf

Maak kennis met de opleiding BasisCoach door de gratis proefles te volgen.