Module van ‘LC naar HLC’

De module ‘van LC naar HLC’ is bedoeld voor alle afgestudeerde LeefstijlCoaches die hun opleiding willen uitbreiden tot de opleiding Holistische LeefstijlCoaching. Dus met meer verdieping in Persoonlijke Ontwikkeling en in Coachingsvaardigheden, met in het bijzonder meer aandacht voor het werken met energie en intuïtie.

Deze aanvullende module kent 10 lesdagen en meerdere startmomenten per jaar, waarvoor we in onderling overleg een ‘lesrooster op maat’ maken.

Opleiding BasisCoach

Alles over deze module

Inhoud module ‘van LC naar HLC’

Verdiepen van jouw begeleiding

In de opleiding tot leefstijlcoach heb je geleerd mensen te begeleiden naar een gezonde leefstijl. Je hebt kennisgemaakt met het mooie coachingsvak en je hebt de nodige gespreksvaardigheden en coachingstechnieken eigen gemaakt. Nu ben je op zoek naar meer verdieping. In jezelf en in het begeleiden van anderen.

En dat is precies waar deze module zich op richt. De 10 lesdagen staan namelijk in het teken van verdieping:
– Persoonlijke Ontwikkeling (4 lesdagen)
– Coachingsvaardigheden (4 lesdagen)
– Stress, Adem & Ontspanning (2 lesdagen).

Als je aan alle exameneisen van deze module hebt voldaan, ontvang je tegen inwisseling van jouw diploma ‘LeefstijlCoach’ het diploma Holistische LeefstijlCoaching van de Academie voor Holistisch Coachen. Deze opleiding is geaccrediteerd door de SNRO, KTNO en BLCN waardoor aansluiting bij meerdere beroepsverenigingen mogelijk is.

 

Persoonlijke Ontwikkeling

In de module ‘van LC naar HLC’ ben je actief bezig met jouw persoonlijke ontwikkeling als mens in het algemeen en als coach in het bijzonder. Echte verdieping dus waarbij je je bewust wordt van jouw eigen gedrag, jouw overtuigingen, de doorwerking van jouw verleden in het ‘nu’ en van het potentieel dat je in je hebt om het leven te leiden dat jij graag wilt leiden. Dit stelt je ook in staat om jouw rol als coach nog bewuster in te vullen, steviger in jouw ‘coachstoel’ te zitten en jouw cliënten te begeleiden bij alle vragen en onderwerpen waar ze mee komen.

Tijdens de lessen Persoonlijke ontwikkeling komen o.a. aan de orde:

online cursussen ‘Liefdevol Leven’
In de online cursussen Liefdevol Leven’ word jij je bewust van jouw binnenwereld en leer jij jezelf beter kennen. Je onderzoekt en ontdekt hoe jij jezelf meer kunt waarderen, hoe jij meer zelfvertrouwen ontwikkelt, hoe je meer balans in je leven kunt ervaren en wat jou ondersteunt om jezelf meer te accepteren. Kortom hoe je meer van jezelf kunt leren houden en hoe rijk je kunt zijn met jezelf. Op een heel ongedwongen en praktische manier.

Hierbij gebruik je het 8A instrumentarium dat jou ondersteunt op het pad naar meer liefde voor jezelf. De 8 A’s staan voor Ademhaling, Aanraking, Affectie, Affirmatie, Afstemming, Aandacht, Aanwijzingen en Acceptatie. Elke A bevat praktische tools die je kunt inzetten voor het ontwikkelen van een Liefdevol Leven met jezelf en met anderen.

Lesdagen ‘Persoonlijke ontwikkeling’

Tijdens de 4 lesdagen komt een verdieping aan bod van de online training. Dan doen we samen mooie oefeningen en groepsopdrachten en gaan we oefenen met coachgesprekken aan de hand van thema’s die we in het programma behandelen.
En gelijk in de eerste lesdag ga je aan de slag met het bepalen van jouw leerdoelen voor jouw ontwikkeling als coach en mens. Jouw leerdoelen bepaal je na het maken van de Liefdevol Leven test. In deze test worden 64 kwaliteiten genoemd die je verder kunt ontwikkelen voor een Liefdevol Leven.

Aantal lesdagen: 4
Docent: Gerda Evenhuis

 

Coachingsvaardigheden

In aanvulling op de bij jou aanwezige kennis en vaardigheden op het gebied van Coachingsvaardigheden leer je in deze 4 lesdagen twee nieuwe coachingstechnieken:

 • ‘Focussen’, waarbij je via lichamelijke ervaringen met emotionele ladingen aan de slag te gaat
 • ‘Liefdevol Leven Cirkel’ voor vergroting van zelfwaardering, zelfvertrouwen en zelfacceptatie en verdieping op gevoelsniveau.

In drie lesdagen gaan we verder in op het werken met energie. Van jou als coach en van de ander. Wat is van jou en wat niet? Hoe maak je bespreekbaar wat jij voelt tijdens een gesprek? En hoe voorkom je dat je ‘leegloopt’ tijdens een gesprek of dat je met een ‘zwaar gevoel’ een gesprek afsluit? Ook behandelen we de onderwerpen Projectie, Overdracht en Persoonlijkheidsdelen en maak je mooie stappen in het vertrouwen op jouw intuïtie als coach.

Aantal lesdagen: 4
DocentEsteriek de Heij
Docent: Esther Duine
Docent: Dore Kemmeren
DocentBarry Moberts

 

Stress, Ademhaling & Ontspanning

De oefeningen en technieken die je tijdens de lesdagen ondergaat en waar je bekend mee raakt, ga je ook thuis regelmatig uitvoeren. Deze technieken en oefeningen zullen een bijdrage leveren aan meer balans, meer vitaliteit, meer ontspanning en innerlijke rust, kortom een meer relaxt leven voor jou en jouw cliënten.
In deze module komen 2 ademhalingstechnieken en een extra ontspanningstechniek aan bod. Waarbij extra wordt stilgestaan bij de betekenis van al deze instrumenten in jouw leven en in dat van jouw coachingscliënten.

Aantal lesdagen: 2
Docent: Judith Winkel
DocentCorine van Westerloo

Tijdens de module ‘van LC naar HLC’ werk je met 2 proefcliënten, maak je 2 tussentijdse theoretische online toetsen en neem je deel aan het afsluitende Coachingspraktijkexamen.

Startdata

De module kent meerdere startdata per jaar. Een startmoment is afhankelijk van het ‘lesrooster op maat’ dat wij in onderling overleg samenstellen. De module wordt verzorgd op onze leslocaties in Bilthoven.
De lestijden zijn van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Studiekosten

Kosten voor de module ‘Van LC naar HLC’ zijn € 2.500,-.

De studiekosten zijn:

 • inclusief 10 lesdagen in één jaar
 • inclusief 1 jaar lang toegang tot e-Flow, de digitale leeromgeving van de module met daarin het schriftelijk lesmateriaal en video’s
 • inclusief koffie/thee gedurende de lesdagen
 • exclusief 2 boeken achtergrondliteratuur en 1 kaartspel (€ 75,-)
 • exclusief examenkosten (€ 240,-)
 • exclusief lunch.

BTW
Vanaf de start in 2007 is de Academie voor Holistisch Coachen opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat wij BTW vrijgesteld zijn.

Vergoeding door derden
In veel gevallen is het deelnemers gelukt de module vergoed te krijgen door de werkgever.

Studiebelasting
Gemiddelde studiebelasting is 6 uur per week gedurende 10 maanden en is als volgt opgebouwd:

 • volgen 10 lessen
 • voorbereiden lessen (lezen lesmateriaal en bekijken video’s in e-Flow)
 • lezen achtergrondliteratuur (2 boeken, 1 kaartspel)
 • oefenen van vaardigheden en technieken tijdens intervisie met studiegenoten (2 dagdelen/maand)
 • begeleiden van 2 proefcliënten.

De studiebelasting bedraagt 15 ECTS.

Toelatingseisen
Als deelnemer aan de module ‘van LC naar HLC’ moet je het niveau van de opleiding kunnen volgen. Er is daarom een diploma LeefstijlCoach en minimaal een MBO-4 niveau vooropleiding vereist.

Opleidingsniveau

De module ‘van LC naar HLC’ is een aanvullende opleiding op HBO niveau. Om de opleiding goed te kunnen volgen betekent dit dat deelnemers aan deze opleiding een vooropleiding op minimaal MBO-4 niveau hebben afgerond. Daarnaast heeft elke deelnemer een klassikale Leefstijlcoachopleiding afgerond.

Accreditaties

Vanaf de start van de Academie voor Holistisch Coachen in 2007 mogen wij het keurmerk van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) voeren. In dit register staan onderwijsinstellingen ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Met deze inschrijving voldoen wij officieel aan de strenge kwaliteitscodes en -normen die hierbij worden gehanteerd omtrent betrouwbaarheid, vertrouwelijkheid en persoonsgegevens. Dit betekent een officiële erkenning van onze opleiding en bevestigt de hoge vakinhoudelijke kwaliteit, begeleiding en service.

NRTODe Academie voor Holistisch Coachen is lid van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding, de NRTO. Dit is de brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland en is o.a. gericht op het bewaken van de kwaliteit en professionaliteit van opleidingen. Het lidmaatschap en keurmerk van de NRTO geeft consumenten en bedrijven zekerheid bij hun keuze voor de Academie voor Holistisch Coachen als opleider.
Wij conformeren ons aan de door de NRTO opgestelde Algemene voorwaarden die in overleg met de Consumentenbond tot stand zijn gekomen, met de Gedragscode en met de Klachtenprocedure (op te vragen via info@holistischcoachen.nl). Tevens zijn wij als lid van de NRTO aangesloten bij de Geschillencommissie Consumenten.

Ervaringen

Angelique: ‘De persoonlijke ontwikkeling, in combinatie met het nog meer werken met energie tijdens mijn coaching heb ik ervaren als een absolute verrijking’

Petra: ‘Ik dacht dat ik al veel in contact was met mijn gevoel, zowel fysiek als emotioneel, maar in deze lessen heb mij pas écht geopend voor mijzelf en voor wat ik zie, voel en hoor’

Jannette: ‘Ik heb geleerd nog meer in verbinding te blijven met mijzelf in mijn coaching. Ik ken de sterke en minder sterke kanten van mij als persoon nog beter en kan hier ook in contact met cliënten beter rekening mee houden. Dat levert meer rust, zelfvertrouwen en overtuiging op, merk ik’.

Inhoud module ‘van LC naar HLC’

Verdiepen van jouw begeleiding

In de opleiding tot leefstijlcoach heb je geleerd mensen te begeleiden naar een gezonde leefstijl. Je hebt kennisgemaakt met het mooie coachingsvak en je hebt de nodige gespreksvaardigheden en coachingstechnieken eigen gemaakt. Nu ben je op zoek naar meer verdieping. In jezelf en in het begeleiden van anderen.

En dat is precies waar deze module zich op richt. De 10 lesdagen staan namelijk in het teken van verdieping:
– Persoonlijke Ontwikkeling (4 lesdagen)
– Coachingsvaardigheden (4 lesdagen)
– Stress, Adem & Ontspanning (2 lesdagen).

Als je aan alle exameneisen van deze module hebt voldaan, ontvang je tegen inwisseling van jouw diploma ‘LeefstijlCoach’ het diploma Holistische LeefstijlCoaching van de Academie voor Holistisch Coachen. Deze opleiding is geaccrediteerd door de SNRO, KTNO en BLCN waardoor aansluiting bij meerdere beroepsverenigingen mogelijk is.

 

Persoonlijke Ontwikkeling

In de module ‘van LC naar HLC’ ben je actief bezig met jouw persoonlijke ontwikkeling als mens in het algemeen en als coach in het bijzonder. Echte verdieping dus waarbij je je bewust wordt van jouw eigen gedrag, jouw overtuigingen, de doorwerking van jouw verleden in het ‘nu’ en van het potentieel dat je in je hebt om het leven te leiden dat jij graag wilt leiden. Dit stelt je ook in staat om jouw rol als coach nog bewuster in te vullen, steviger in jouw ‘coachstoel’ te zitten en jouw cliënten te begeleiden bij alle vragen en onderwerpen waar ze mee komen.

Tijdens de lessen Persoonlijke ontwikkeling komen o.a. aan de orde:

online cursussen ‘Liefdevol Leven’
In de online cursussen Liefdevol Leven’ word jij je bewust van jouw binnenwereld en leer jij jezelf beter kennen. Je onderzoekt en ontdekt hoe jij jezelf meer kunt waarderen, hoe jij meer zelfvertrouwen ontwikkelt, hoe je meer balans in je leven kunt ervaren en wat jou ondersteunt om jezelf meer te accepteren. Kortom hoe je meer van jezelf kunt leren houden en hoe rijk je kunt zijn met jezelf. Op een heel ongedwongen en praktische manier.

Hierbij gebruik je het 8A instrumentarium dat jou ondersteunt op het pad naar meer liefde voor jezelf. De 8 A’s staan voor Ademhaling, Aanraking, Affectie, Affirmatie, Afstemming, Aandacht, Aanwijzingen en Acceptatie. Elke A bevat praktische tools die je kunt inzetten voor het ontwikkelen van een Liefdevol Leven met jezelf en met anderen.

Lesdagen ‘Persoonlijke ontwikkeling’

Tijdens de 4 lesdagen komt een verdieping aan bod van de online training. Dan doen we samen mooie oefeningen en groepsopdrachten en gaan we oefenen met coachgesprekken aan de hand van thema’s die we in het programma behandelen.
En gelijk in de eerste lesdag ga je aan de slag met het bepalen van jouw leerdoelen voor jouw ontwikkeling als coach en mens. Jouw leerdoelen bepaal je na het maken van de Liefdevol Leven test. In deze test worden 64 kwaliteiten genoemd die je verder kunt ontwikkelen voor een Liefdevol Leven.

Aantal lesdagen: 4
Docent: Gerda Evenhuis

 

Coachingsvaardigheden

In aanvulling op de bij jou aanwezige kennis en vaardigheden op het gebied van Coachingsvaardigheden leer je in deze 4 lesdagen twee nieuwe coachingstechnieken:

 • ‘Focussen’, waarbij je via lichamelijke ervaringen met emotionele ladingen aan de slag te gaat
 • ‘Liefdevol Leven Cirkel’ voor vergroting van zelfwaardering, zelfvertrouwen en zelfacceptatie en verdieping op gevoelsniveau.

In drie lesdagen gaan we verder in op het werken met energie. Van jou als coach en van de ander. Wat is van jou en wat niet? Hoe maak je bespreekbaar wat jij voelt tijdens een gesprek? En hoe voorkom je dat je ‘leegloopt’ tijdens een gesprek of dat je met een ‘zwaar gevoel’ een gesprek afsluit? Ook behandelen we de onderwerpen Projectie, Overdracht en Persoonlijkheidsdelen en maak je mooie stappen in het vertrouwen op jouw intuïtie als coach.

Aantal lesdagen: 4
DocentEsteriek de Heij
Docent: Esther Duine
Docent: Dore Kemmeren
DocentBarry Moberts

 

Stress, Ademhaling & Ontspanning

De oefeningen en technieken die je tijdens de lesdagen ondergaat en waar je bekend mee raakt, ga je ook thuis regelmatig uitvoeren. Deze technieken en oefeningen zullen een bijdrage leveren aan meer balans, meer vitaliteit, meer ontspanning en innerlijke rust, kortom een meer relaxt leven voor jou en jouw cliënten.
In deze module komen 2 ademhalingstechnieken en een extra ontspanningstechniek aan bod. Waarbij extra wordt stilgestaan bij de betekenis van al deze instrumenten in jouw leven en in dat van jouw coachingscliënten.

Aantal lesdagen: 2
Docent: Judith Winkel
DocentCorine van Westerloo

Tijdens de module ‘van LC naar HLC’ werk je met 2 proefcliënten, maak je 2 tussentijdse theoretische online toetsen en neem je deel aan het afsluitende Coachingspraktijkexamen.

Startdata

De module kent meerdere startdata per jaar. Een startmoment is afhankelijk van het ‘lesrooster op maat’ dat wij in onderling overleg samenstellen. De module wordt verzorgd op onze leslocaties in Bilthoven.
De lestijden zijn van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Studiekosten

Kosten voor de module ‘Van LC naar HLC’ zijn € 2.500,-.

De studiekosten zijn:

 • inclusief 10 lesdagen in één jaar
 • inclusief 1 jaar lang toegang tot e-Flow, de digitale leeromgeving van de module met daarin het schriftelijk lesmateriaal en video’s
 • inclusief koffie/thee gedurende de lesdagen
 • exclusief 2 boeken achtergrondliteratuur en 1 kaartspel (€ 75,-)
 • exclusief examenkosten (€ 240,-)
 • exclusief lunch.

BTW
Vanaf de start in 2007 is de Academie voor Holistisch Coachen opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat wij BTW vrijgesteld zijn.

Vergoeding door derden
In veel gevallen is het deelnemers gelukt de module vergoed te krijgen door de werkgever.

Studiebelasting
Gemiddelde studiebelasting is 6 uur per week gedurende 10 maanden en is als volgt opgebouwd:

 • volgen 10 lessen
 • voorbereiden lessen (lezen lesmateriaal en bekijken video’s in e-Flow)
 • lezen achtergrondliteratuur (2 boeken, 1 kaartspel)
 • oefenen van vaardigheden en technieken tijdens intervisie met studiegenoten (2 dagdelen/maand)
 • begeleiden van 2 proefcliënten.

De studiebelasting bedraagt 15 ECTS.

Toelatingseisen
Als deelnemer aan de module ‘van LC naar HLC’ moet je het niveau van de opleiding kunnen volgen. Er is daarom een diploma LeefstijlCoach en minimaal een MBO-4 niveau vooropleiding vereist.

Opleidingsniveau

De module ‘van LC naar HLC’ is een aanvullende opleiding op HBO niveau. Om de opleiding goed te kunnen volgen betekent dit dat deelnemers aan deze opleiding een vooropleiding op minimaal MBO-4 niveau hebben afgerond. Daarnaast heeft elke deelnemer een klassikale Leefstijlcoachopleiding afgerond.

Accreditaties

Vanaf de start van de Academie voor Holistisch Coachen in 2007 mogen wij het keurmerk van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) voeren. In dit register staan onderwijsinstellingen ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Met deze inschrijving voldoen wij officieel aan de strenge kwaliteitscodes en -normen die hierbij worden gehanteerd omtrent betrouwbaarheid, vertrouwelijkheid en persoonsgegevens. Dit betekent een officiële erkenning van onze opleiding en bevestigt de hoge vakinhoudelijke kwaliteit, begeleiding en service.

NRTODe Academie voor Holistisch Coachen is lid van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding, de NRTO. Dit is de brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland en is o.a. gericht op het bewaken van de kwaliteit en professionaliteit van opleidingen. Het lidmaatschap en keurmerk van de NRTO geeft consumenten en bedrijven zekerheid bij hun keuze voor de Academie voor Holistisch Coachen als opleider.
Wij conformeren ons aan de door de NRTO opgestelde Algemene voorwaarden die in overleg met de Consumentenbond tot stand zijn gekomen, met de Gedragscode en met de Klachtenprocedure (op te vragen via info@holistischcoachen.nl). Tevens zijn wij als lid van de NRTO aangesloten bij de Geschillencommissie Consumenten.

Ervaringen

Angelique: ‘De persoonlijke ontwikkeling, in combinatie met het nog meer werken met energie tijdens mijn coaching heb ik ervaren als een absolute verrijking’

Petra: ‘Ik dacht dat ik al veel in contact was met mijn gevoel, zowel fysiek als emotioneel, maar in deze lessen heb mij pas écht geopend voor mijzelf en voor wat ik zie, voel en hoor’

Jannette: ‘Ik heb geleerd nog meer in verbinding te blijven met mijzelf in mijn coaching. Ik ken de sterke en minder sterke kanten van mij als persoon nog beter en kan hier ook in contact met cliënten beter rekening mee houden. Dat levert meer rust, zelfvertrouwen en overtuiging op, merk ik’.

Digitale brochure aanvragen

Door dit formulier te in te vullen en te verzenden ontvang je de brochure voor de opleiding Systemisch werken/Familieopstellingen binnen enkele minuten in jouw mailbox.

Velden met een * zijn verplicht.