Désirée Smits

Het keerpunt kwam toen ik, tot dan toe ambtenaar, op de tafel van de fysiotherapeut lag. “Wat heeft die man een fijn beroep”, dacht ik. Het persoonlijke contact met de klant en het werken aan gezondheid… Een studie fysiotherapie bleek echter te intensief. Iemand zei: “Wellnesscoaching, is dat niet iets voor jou?” Eh… daar had ik nog nooit van gehoord. Leve Google. Ik vond de Academie voor Wellnesscoaching (nu: Academie voor Holistisch Coachen), las de informatie en schreef me direct in voor een open dag. Dat bleek het begin van de rest van mijn leven.

Er volgden twee fantastische studiejaren. Nou ja, helemaal fantastisch niet, want niet alle onderdelen lagen me even goed. Het coachen vond ik lastig en bleef ik lastig vinden. Maar ik heb er veel van geleerd wat ik in de dagelijkse omgang met geliefden, collega’s, klanten, wie dan ook, nog steeds toepas. Zoals mijn eigen grenzen bewaken, open vragen stellen, doorvragen en op een prettige manier feedback geven. De belangrijkste les was wel het in contact komen met het gevoel, met het lichaam. Wat vertelt het lichaam jou? Eigenlijk schuilt alle wijsheid al in jezelf! Ik vergeet nooit de opmerking van docent Mark tijdens één van de eerste lessen: “Désirée, jij stelt altijd van die theoretische vragen, jij wilt altijd alles wéten. Maar ga nu eens vóelen!” Wow, een eye-opener!

Het leren (stoel)masseren vond ik geweldig, evenals de lessen Voeding en psyche. Maar waar ik echt versteld van stond, was het effect van de lessen Ademhalen en ontspannen. Dat was iets waar ik – gewend als ik was aan een leven van leren, denken, presteren –  nog nooit mee bezig was geweest. Maar ik stond er wel voor open. En die lessen hebben me zoveel gebracht! Ik stond dan ook te popelen om hiermee met mijn toekomstige klanten aan de slag te gaan.

Maar zover was het nog niet meteen. Ik zocht nog verdieping op het gebied van beweging en heb daarvoor nog een aanvullende opleiding van ruim een jaar gevolgd.

Tijdens de in totaal ruim drie opleidingsjaren heb ik verschillende “proefklanten” gecoacht. Wat me telkens opviel, was dat zij best graag meer wílden bewegen, maar dat zij eigenlijk niet wisten hoe ze dat aan moesten pakken. Alleen? Dan ontbreekt die stok achter de deur. Sportclub? “Dat kan ik toch niet”.

Het was op een koude winterse dag dat het kwartje viel. Ik was aan het hardlopen door het maagdelijk wit besneeuwde bos. Vanwege de gladheid op het omhoog slingerende pad was ik genoodzaakt om langzamer te gaan lopen. En… ik genóót! Mijn zintuigen stonden aan. Ik zag, ik hoorde, ik voelde, ik rook. De associatie met slow food kwam bij me op. Ik dacht: “Aha, dit is dus wat ze bedoelen met slow food. Dat je rustig en met je volle aandacht eet en daarvan geniet. Alleen was ik niet aan het eten, maar aan het sporten. Slow sports dus!

Het idee was geboren. Het idee dat ten grondslag lag aan wat nu mijn bedrijf is: Slow Sports NL. Mijn missie is om mensen in beweging te laten komen voor wie bewegen niet vanzelfsprekend is. Mensen die niet intensief willen, of kunnen, bewegen. Beginners, herstarters (na zwangerschap of blessure), mensen met een ziekte of beperking, mensen met overgewicht. Mensen die altijd al graag wilden bewegen, maar voor wie de drempel om zich aan te sluiten bij een sportclub te hoog was, vinden nu hun weg naar Slow Sports NL. Ik houd de groepen klein, om iedere deelnemer persoonlijke aandacht te kunnen geven. We sporten het hele jaar door in prachtig natuurgebied. We maken een mooie wandeling (wie dat wil, loopt stukjes hard) en onderweg doen we oefeningen voor kracht, lenigheid en balans. We eindigen vaak met een ademhalings- of ontspanningsoefening. Ieder doet op eigen niveau mee. Er is geen enkele prestatiedwang of -drang. Genieten van het bewegen staat voorop! Dat is de belangrijkste voorwaarde om te blijven bewegen.

In mijn Slow Sports lessen kan ik alles kwijt wat ik zo fijn vond om te leren/ervaren aan de Academie. Het persoonlijke contact met de klant, waarbij ik tegelijkertijd trainer van een groep ben als coach van de individuen. Het in contact zijn met je lichaam. Bewust voelen en ervaren. Bewegen en  loslaten. Aandacht. Ademhalen. Ontspannen. Emoties delen. Een traan, een lach. Om dit alles nu te mogen beleven met mijn klanten, maakt me gelukkig!

www.slowsports.nl
info@slowsports.nl