Leefstijlcoachingsopleiding waarin je leert mensen te begeleiden naar een gezonde leefstijl (voeding, beweging, stressreductie/ontspanning).
BLCN geaccrediteerd zodat jouw begeleiding vergoed kan worden uit de basisverzekering.
Met meer aandacht voor coachingsvaardigheden dan alle andere leefstijlopleidingen in Nederland.
Kosten voor de beroepsopleiding LeefstijlCoach zijn € 3.995,-
Je kunt de studiekosten voor deze opleiding op verschillende manieren betalen:
De studiekosten zijn:
Maximaal aantal mensen in een groep: 12
Minimaal aantal mensen in een groep: 8
Vergoeding door derden
In veel gevallen is het deelnemers gelukt de opleiding vergoed te krijgen door de werkgever. Daarnaast zijn wij officieel scholingspartner van het UWV zodat vergoeding van de studiekosten voor deze opleiding voor mensen met een uitkering mogelijk is.
BTW
Vanaf 15 november 2010 is de Academie voor Holistisch Coachen opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat wij BTW vrijgesteld zijn.
Gemiddelde studiebelasting is gemiddeld 8 uur per week en is als volgt opgebouwd:
Contactdagen:
15 lesdagen in 15 maanden
1 afsluitende dag praktijkexamen coachingsvaardigheden
2 online avondlessen Ondernemersvaardigheden.
Lestijden en locatie
Van 10.00 uur tot 17.00 uur op locatie in Bilthoven.
Voorbereiden lesdag
Bestuderen bijbehorende lesvideo’s en audiobestanden voorafgaand aan de lesdag, beantwoorden van studievragen en lezen schriftelijk lesmateriaal.
Te lezen:
5 boeken gedurende de opleiding (achtergrondliteratuur).
Verslagen schrijven:
Na elke lesdag een reflectieverslag. Na elk gesprek met een proefcliënt een reflectieverslag.
Intervisiegroepen:
2 dagdelen per maand. Kan ook online plaatsvinden.
Proefcliënten:
In de 2e helft van de opleiding ga je werken met 2 proefcliënten (12 contactmomenten).
Aanwezigheid lessen:
Minimaal 90% van de lessen.
Toelatingseisen en inschrijving
Als student moet je het HBO- werk- en denkniveau van de opleiding kunnen volgen.
Er is daarom minimaal een MBO-4 niveau vooropleiding vereist. Als je twijfelt of je in aanmerking komt voor deelname aan de opleiding, neem dan contact op met Mark van Riel via markvanriel@holistischcoachen.nl
Als je na afstuderen lid wilt worden van beroepsvereniging BLCN, is een afgeronde 4 jarige HBO-vooropleiding een vereiste.
Een actuele of recente psychiatrische aandoening is een contra-indicatie.
Wil je meer informatie over de opleiding en alvast kennismaken met de docenten die hem verzorgen? Doe dan mee met het gratis Introductiewebinar voor de opleiding LeefstijlCoach, dat wij regelmatig organiseren.
Studiebelasting in ECTS: 25.
De opleiding LeefstijlCoach is een opleiding op HBO-niveau, die is geaccrediteerd door de BLCN en toegespitst is op de toenemende vraag naar goed opgeleide leefstijlcoaches die mensen begeleiden naar een gezonde leefstijl. Onder een ‘gezonde leefstijl’ verstaan we een gedragspatroon waarin aandacht is voor voldoende ontspanning, goede voeding en beweging. Waardoor klachten verminderen en worden voorkomen zoals slecht slapen, nek-, rug- of darmproblemen, je futloos voelen gedurende de dag of in het algemeen ‘niet goed in je vel zitten’.
Kenmerkend voor deze opleiding is dat je in 15 maanden alle benodigde kennis en vaardigheden leert om als leefstijlcoach aan de slag te gaan. Of je dit nu in loondienstverband of als zelfstandige doet maakt daarbij niet uit, de keuze is aan jou.
Daarnaast is deze opleiding een mooie ontwikkelreis boordevol persoonlijke ontwikkeling. Wat je merkt aan jouw persoonlijke groei als mens.
En met meer aandacht voor jouw coachingsvaardigheden dan bij alle andere leefstijlcoachsopleidingen in Nederland!
In deze praktijkgerichte opleiding ga je veel oefenen, ‘kilometers maken’ als leefstijlcoach. Dat doe je in de lessen, tijdens de intervisiebijeenkomsten en tijdens het werken met proefcliënten (volledige trajecten van kennismakingsgesprek tot afronding). Zodat je dit mooie vak niet alleen ként maar ook echt kúnt uitvoeren.
Bij het oprichten van een eigen praktijk komt veel kijken. Bij jouw groei tot ondernemer ook. In deze opleiding tref je alle praktische informatie aan die je nodig hebt om jouw eigen bedrijf te starten. In 2 online avondlessen wordt je verder begeleid bij jouw groei tot ondernemer en bij het opstellen van jouw bedrijfsplan. Daarnaast tref je in de digitale leeromgeving 3 lesvideo’s aan over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen praktijk.
De opleiding LeefstijlCoach is geaccrediteerd door de Beroepsvereniging LeefstijlCoaches Nederland (BLCN), waardoor vergoeding van werkzaamheden uit de basisverzekering mogelijk is. De opleiding is tevens op HBO-niveau geaccrediteerd door accreditatie organisatie KTNO en als bijscholing door de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN).
Na je afstuderen kun je als coach terecht binnen een bedrijf of bij de overheid, bijvoorbeeld als algemeen coach, bij een vitaliteitsprogramma, voor het terugdringen van ziekteverzuim of als ondersteuning bij een re-integratietraject: overal waar het vergroten van de vitaliteit en gezondheid van medewerkers extra aandacht krijgt. Maar ook als zelfstandige in samenwerking met een gezondheidscentrum of als coach met een eigen praktijk voor particulieren. Check voor actuele vacatures onze Linkedin pagina.
Vergoedingen van jouw werkzaamheden door zorgverzekeraars is mogelijk als je lid bent van beroepsvereniging BLCN (basisverzekering).
Ben je benieuwd wat onze afgestudeerden na de opleiding zijn gaan doen?
In Coaches in de Praktijk vertellen ze er zelf over.
Als leefstijlcoach krijg je te maken met veel praktische vraagstukken zoals:
In deze opleiding leer je hoe je de juiste informatie verzamelt over de huidige leefstijl van jouw cliënt. Je maakt op basis van deze informatie een analyse en een advies. Dat bespreek je met jouw cliënt en komt samen tot een plan van aanpak. Dat de cliënt uitvoert en waarbij jij een begeleidende, ondersteunende en motiverende rol vervult. Professioneel, praktisch en heel praktijkgericht dus!
Om uiteindelijk met een diploma in je hand als leefstijlcoach aan de slag te gaan in een eigen praktijk, of bij jouw huidige werkgever of als freelancer bij bedrijven, overheden, op scholen of in buurtcentra. Overal waar mensen meer willen leren en ervaren over een gezonde leefstijl!
De opleiding LeefstijlCoach bestaat uit 15 lesdagen en een afsluitende praktijkexamendag coachingsvaardigheden. De opleiding kent de volgende onderdelen:
Ook kan je gebruik maken van 2 avondlessen ‘Van idee naar bedrijfsplan’ die je live via internet volgt. Tijdens deze lessen bereid je je voor op jouw toekomstig ondernemerschap. Diverse aspecten van het voeren van een eigen praktijk komen daarbij aan de orde en je maakt gebruik van alle praktijkervaringen die de docenten van de Academie hebben verzameld. Met als eindresultaat: jouw eigen bedrijfsplan.
Tijdens de opleiding werk je vanuit onze digitale leeromgeving ‘e-Flow’ waar je, naast het schriftelijke lesmateriaal, lesvideo’s en audiobestanden aantreft die jou ondersteunen bij het leren en ‘eigen maken’ van de lesstof. Dit alles kan je zo vaak en waar je maar wilt terugkijken en beluisteren. Ook ben je in deze leeromgeving in contact met jouw mededeelnemers en docenten van de opleiding.
Tijdens de lesdagen ligt de nadruk op het oefenen van vaardigheden en technieken, het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen met elkaar.
De beroepsopleiding LeefstijlCoach kent de volgende toetsmomenten:
Na het behalen van de diverse toetsen en examens ontvang je het diploma LeefstijlCoach. Dit diploma is geaccrediteerd door beroepsvereniging BLCN en door accreditatie organisatie KTNO.
Wil je na het behalen van het diploma LeefstijlCoach je verder verdiepen in Coachingsvaardigheden en aan de slag met jouw eigen Persoonlijke Ontwikkeling? Volg dan de aanvullende module (10 lesdagen), waarmee je het diploma Holistische LeefstijlCoaching kunt behalen.
Of wil je je verder verdiepen op het gebied van Voeding? Volg dan aanvullend de geaccrediteerde opleiding tot Gewichtsconsulent (BGN), waardoor ook vergoeding van jouw werkzaamheden uit de aanvullende verzekering mogelijk is.
Dat voeding en gezondheid met elkaar verbonden zijn, wordt steeds breder geaccepteerd. Dit vakgebied staat ook in een warme belangstelling bij alle media vandaag de dag en de kennis over gezonde voeding groeit gestaag. In deze module krijg je dan ook een actueel overzicht van de kennis op het gebied van voeding. Zowel uit de klassieke voedingsleer als uit hedendaagse wetenschappelijke inzichten, moderne literatuur en door praktische ervaringen van coaches in hun eigen praktijk.
Voor dit vak voer je als deelnemer een aantal praktische opdrachten uit omdat het opdoen van eigen ervaringen van groot belang is. Hoe voel je je als je anders gaat eten? Welke invloed heeft dat op jouw energie of gedrag?
In de lessen wordt telkens de koppeling gemaakt tussen kennis en ervaring enerzijds en het eetgedrag anderzijds. Want het antwoord op de vragen: ‘Waarom eten we?’, ‘Wanneer eten we?’, ‘Wat, waar en hoe eten we?’ leert ons veel over de achterliggende patronen bij het eetgedrag en dus ook over de aangrijpingspunten voor verandering van dat gedrag.
Voeding in relatie tot stress is een bekend fenomeen. Maar wat is de invloed van stress op onze hormoonhuishouding? En wat zijn de consequenties van onze (verstoorde) hormoonhuishouding op ons dagelijks gedrag? Ook daar staan we bij stil.
Bewegen wordt wel het goedkoopste medicijn genoemd. Het heeft tal van positieve effecten op lichaam en geest, bevordert de gezondheid en verkleint het risico op (ernstige) ongezondheid. Voldoende bewegen betekent daarom een hogere kwaliteit van leven. Helaas zien we om ons heen ook de gevolgen van onvoldoende beweging: hart- en vaatziekten, diabetes type 2, kanker, obesitas, ziekten aan het bewegingsapparaat en psychische aandoeningen (depressie).
Dat bewegen goed is voor onze vitaliteit is bekend. Maar hoeveel, hoe intensief, hoe vaak en welke vormen dien je nu precies te doen om je vitaal te voelen? Dit kan per persoon verschillen en maatwerk is daarom ook nodig. In deze module leer je veel over de werking van het menselijk lichaam in relatie tot beweging, ‘core stability’, belasting en vitaliteit. Ook leer je hoe je een beweegprogramma ‘op maat’ kunt maken voor je cliënten. En over oefeningen waarmee je later je cliënten kunt helpen om hun vitaliteit te vergroten.
Zowel de benodigde kennis, ook op het gebied van anatomie, de praktische oefeningen als de relatie met het voedings- en beweeggedrag leveren jou als deelnemer de handgrepen om toekomstige cliënten te begeleiden bij vraagstukken op het gebied van voeding en beweging. De uitgekiende werkwijze en aanpak in het begeleiden van leefstijlcliënten die je krijgt aangereikt in deze opleiding helpt je hier zeker bij.
Aantal lesdagen: 8
Docent: Millie van der Heijden
Docent: Anniek Sturm
Docent: Angela Steemers
Docent: Desirée Smits
Coaching is er op gericht om de cliënt bewuster te maken van zijn/haar eigen gedrag waardoor hij/zij meer eigen verantwoordelijkheid gaat ervaren over zijn/haar eigen leven. En daarmee beter toegerust voorwaarts te kunnen gaan op het eigen unieke ontwikkelpad. Soms moeten daarvoor problemen worden opgelost, zoals problemen in sociale- of werkrelaties, stress gerelateerde klachten of onverwerkte emotionele gebeurtenissen uit het verleden. Dit is de curatieve kant van coaching. Coaching kan ook preventief zijn. Daarbij gaat het dikwijls over het vergroten van het bewustzijn bij het maken van keuzes, bij de omgang met anderen en bij het eigen gedrag in het algemeen. Vanuit dit bewustzijn kan de cliënt andere keuzes maken over het eigen gedrag en deze ook in praktijk brengen. Om uiteindelijk meer tevreden en in balans te zijn met zichzelf en met de omgeving. En daarmee toekomstige problemen voorkomen.
In de lessen Coachingsvaardigheden krijg je een gedegen basis aangereikt aan communicatie- en gespreksvaardigheden. Je leert om te coachen vanuit innerlijke rust en om in continue verbinding te zijn met je cliënt. Om niet te oordelen of te adviseren, maar om jouw cliënt te begeleiden op zijn/haar ontwikkelpad. Bewust zijn van jouw rol als coach is daarbij cruciaal en belangrijk voor het welslagen van de inspanningen van jouw cliënt.
Je leert diverse coachingstechnieken die je in jouw coachingssessies kunt toepassen. Dit zijn:
Aantal lesdagen: 5
Docent: Esteriek de Heij
Docent: Barry Moberts
Docent: Dore Kemmeren
Docent: Mark van Riel
Stress is in onze huidige maatschappij een groot probleem. Veel mensen hebben last van een te hoge werkdruk of andere stress veroorzakende factoren. Je kunt in een negatieve spiraal terechtkomen waarin je het gevoel kwijt raakt grip op je eigen leven te hebben. Hierdoor kunnen allerlei gezondheidsklachten ontstaan die er toe kunnen leiden dat mensen in een burn-out terecht komen of zelfs arbeidsongeschikt worden. In deze lessen leer je veel over het ontstaan en het voorkomen van stress. Zowel theoretisch als heel praktisch waardoor jij later ook in staat bent om je cliënten te begeleiden bij het verminderen van hun stressniveau gedurende de dag. En daarmee in het voorkomen van de (fysieke) klachten die hiermee samenhangen.
Een ander belangrijk onderdeel van deze lessen is de bewustwording van de ademhaling. Veel mensen ademen onbewust en te snel. Dit kan leiden tot diverse fysieke klachten. Door meer bewust te worden van de ademhaling en deze te leren controleren kunnen klachten verdwijnen. Dit zal leiden tot meer gezondheid, vitaliteit en ontspanning. Je leert in deze opleiding 4 verschillende ademhalingstechnieken.
Ook komen 2 ontspanningstechnieken aan bod om je cliënten te leren ontspannen, zodat herstel versneld wordt en dat eventuele lichamelijke klachten kunnen worden voorkomen. We oefenen tijdens de lesdagen met deze technieken. Thuis en in de intervisiegroep ga je de technieken herhalen zodat je ze goed ‘in de vingers’ krijgt en kunt toepassen bij jouw cliënten.
Aantal lesdagen: 2
Docent: Gerda Evenhuis
Vragen over deze opleiding? Wij helpen je graag verder.
LeefstijlCoach groep 116 start zaterdag 12 oktober 2024
Lesdagen: 12 oktober 2024, 16 november 2024, 30 november 2024, 14 december 2024, 29 maart 2025, 19 april 2025, 10 mei 2025, 31 mei 2025, 21 juni 2025, 5 juli 2025, 6 september 2025, 27 september 2025, 22 november 2025, 13 december 2025, 10 januari 2026. Praktijkexamen in februari 2026.
LeefstijlCoach groep 117 start vrijdag 6 december 2024
Lesdagen: 6 december 2024, 20 december 2024, 17 januari 2025, 7 februari 2025, 9 mei 2025, 23 mei 2025, 13 juni 2025, 4 juli 2025, 5 september 2025, 26 september 2025, 10 oktober 2025, 7 november 2025, 16 januari 2026, 6 februari 2026, 6 maart 2026. Praktijkexamen in april 2026.
LeefstijlCoach groep 118 start zondag 9 maart 2025
Lesdagen: 9 maart 2025, 23 maart 2025, 13 april 2025, 11 mei 2025, 7 september 2025, 21 september 2025, 5 oktober 2025, 2 november 2025, 23 november 2025, 14 december 2025, 18 januari 2026, 1 februari 2026, 12 april 2026, 10 mei 2026, 31 mei 2026. Praktijkexamen in juni 2026.
LeefstijlCoaching groep 119 start maandag 14 april 2025
Lesdagen: 14 april 2025, 12 mei 2025, 26 mei 2025, 16 juni 2025, 6 oktober 2025, 27 oktober 2025, 17 november 2025, 8 december 2025, 5 januari 2026, 26 januari 2026, 2 maart 2026, 23 maart 2026, 1 juni 2026, 15 juni 2026, 29 juni 2026. Praktijkexamen in juli of september 2026.
De opleiding LeefstijlCoach is een opleiding op HBO-niveau. Om de opleiding goed te kunnen volgen betekent dit dat deelnemers aan deze opleiding minimaal een vooropleiding op MBO+ niveau hebben afgerond en aantoonbaar beschikken over HBO werk- en denkniveau. Heb je hier vragen over, neem dan contact op met Mark van Riel via markvanriel@holistischcoachen.nl.
Hanneke: “De eerste les is mij heel goed bevallen! Ik vond het heel interessant en leerzaam. Daarnaast ook een fijne docent, leuke groep en een prettig onderkomen in een fantastische omgeving. Voor mij klopt het plaatje.“
Henriëtte: “Wat was het een prachtige reis die ik heb kunnen en mogen maken; ik heb zoveel geleerd, zoveel nieuwe inzichten gekregen, zoveel prachtige mensen ontmoet, zoveel mooie waardevolle gesprekken gehad enz. enz.
Ik had dit voor geen goud willen missen!!
Dank voor deze prachtige opleiding met geweldige docenten!!
Monique: “De les wordt gegeven met veel humor les en de docent geeft veel ruimte om vragen te stellen. Dank daarvoor!”
Petra: “Vond het een hele fijne les. Leuke groep waar ik mij gelijk rustig en veilig in voel. De docent heeft een fijne uitstraling en praat enthousiast over haar vak. Deze enthousiasme kan zij zeker overbrengen.”
Luuk: “Wat ik geleerd heb van de 1e lesdag? Dat ik goed met de groep op kan schieten ook al is dat daarvoor erg spannend. Dat voeding, beweging, ontspanning en coaching vaardigheden als één geheel gezien kan worden. En hoe goed ik nu bezig ben met mijn leven, dat er nog wel wat ruimte is voor verbetering.”
Angelique: “Jammer dat het voedingsdeel voor nu al weer achter de rug is, ik wil er nog veel meer over weten! Een analyse maken vind ik nog wel lastig, daar ga ik meer mee oefenen in de intervisiebijeenkomsten. Gelukkig kan dat ook in de lessen.”
Merel: “Bedankt voor alle waardevolle informatie en natuurlijk voor het hele mooie jaar. Een fijne omgeving met fijne docenten!”
Sonja: “Ik heb de lessen als zeer fijn ervaren en het een fijne opleiding gevonden.”
Peggy Gubbels
Marie-Claire van der Heijden
Dorien van Loenen
Bram Vissers
Maak kennis met de opleiding LeefstijlCoach door deel te nemen aan een gratis introductiewebinar.
Over ons
De Academie voor Holistisch Coachen is sinds 2007 dé opleider voor coachingsopleidingen vanuit een praktijkgerichte, verdiepende, mensgerichte holistische invalshoek.
Wij verzorgen onze opleidingen zowel klassikaal/op locatie als online.
Ons aanbod
Contact
Academie voor Holistisch Coachen
Professor Bronkhorstlaan 10-86
3723 MB Bilthoven
Ontvang nieuwsbrief
Heb je een vraag? Stel hem direct via Whatsapp!