8 ingangen naar meer rijkdom

8 ingangen naar meer rijkdom

Is het jou ook opgevallen? In tijdschriften en op sociale media kom je ze tegenwoordig vaak tegen:

‘5 stappen naar geluk’,
‘4  tips om succesvol te zijn’,
’10 manieren naar zelfbevrijding’
en ga zo maar door.

Allemaal reclameboodschappen die ons verleiden om te lezen, om te kopen en om mee te doen.
Blijkbaar houden wij wel van ‘de kortste weg naar…’. Ook al weten we dat alle veranderingen, transformaties of vernieuwingen in ons leven veel meer tijd en inspanning vergen dan het lezen van ‘6 manieren om …’.

Opmerkelijk is dat het alternatief voor ‘de kortste weg naar…’ dikwijls niet aantrekkelijk wordt geformuleerd. Want zeg nou zelf, ‘een 3 jarig intensief traject waarbij je jezelf tegenkomt’, of ‘dat je vooral groeit door eerst de dieptes in jezelf te verkennen’ en ‘je leert om te gaan met jouw ongemakkelijke verleden’ staat in schril contrast met de ‘quick fix’ van hiervoor. En ja, dan is voor mij de keuze ook snel gemaakt. Nu overdrijf ik hier natuurlijk en al deze formuleringen hebben in de kern allemaal grote waarde. Wat ik mij hier alleen afvraag is waarom wij onze kennis van communicatie en marketing, van het op een positieve manier ‘verleiden van mensen’ niet inzetten om ‘een ontwikkelproces met jezelf aangaan’ aantrekkelijker te verwoorden en te ‘verkopen’? Waarom kost het zoveel meer moeite om mensen in beweging te krijgen om de zachtheid van zichzelf te gaan ervaren? Om zelf te gaan voelen dat de hulpbronnen in ons leven in grote hoeveelheden voorradig zijn. En dat als je vanuit je hart leeft in plaats van uit je hoofd je dagelijks een sterk geluksgevoel ervaart?

Als ik dit zo schrijf, voel ik de kriebeltjes over mijn rug stromen. Zo heerlijk voelt het aan, zo mooi is het om vanuit deze benadering bezig te zijn. En ik gun het zoveel mensen om dit eens te gaan voelen. Om uit de mooie intenties te stappen en het nu eens anders, eens ‘echt’ te gaan doen. Dus waarom niet een poging ondernemen om te kijken of jij hierop resoneert?

Laten we beginnen met het herontdekken van de schat aan rijkdom die je al bezit, in jouw binnenwereld. Jouw binnenwereld bestaat uit jouw gedachten, gevoelens, verlangens, emoties, overtuigingen en nog veel meer. Een deel van deze binnenwereld is bekend bij jou en herken je in je dagelijkse leven. Zo weet je dat je bang bent voor spinnen of niet tegen dominante mensen kunt. Maar een heel groot deel van deze binnenwereld is onbekend oftewel onbewust en heeft wel degelijk invloed op jouw leven. Ben jij je bijvoorbeeld bewust wat de invloed is van prikkels van buitenaf op jouw gedrag of hoe het komt dat je je vaak onrustig voelt?

Jouw binnenwereld heeft een schat aan informatie en geeft deze aan jou door via allerlei signalen. Bijvoorbeeld via een gevoel in je lichaam, een innerlijke stem of een beeld het kan van alles zijn. Als je daar naar leert te luisteren leer jij jezelf beter kennen en weet jij als geen ander waar jij behoefte aan hebt. Dat geeft rust, vertrouwen in jezelf en je eigenwaarde groeit. Stapje voor stapje ontdek je dat alles wat je nodig hebt al in jou aanwezig is.

Hoe klinkt dat? Nog steeds aantrekkelijk genoeg om verder te lezen? Mooi. En het wordt nog mooier!
Het ‘stapje voor stapje’ ontdekken kan je namelijk op een heel prettige en praktische manier doen. En wel via de ‘8 ingangen naar rijkdom’.
“Eh, pardon, maar ‘de  kortste weg naar…’ bestond toch niet?” hoor ik je al denken.
Nee, dat klopt. Er is geen ‘kortste weg naar…’. Wel een prettig pad dat je gedurende een jaar stapje voor stapje verder brengt in jouw binnenwereld en je per stap stimuleert om door te gaan. Kijk maar even mee:

  • Om te kunnen ontspannen, Ademhaling
  • Om je te verbinden met je lichaam, Aanraking
  • Om te voelen hoe het is om van jezelf te houden, Affectie
  • Om de kracht van positieve gedachten te ervaren, Affirmatie
  • Om je af te stemmen op innerlijke delen in jezelf, Afstemming
  • Om aandachtig naar jezelf te luisteren en jezelf vragen te stellen, Aandacht
  • Om de signalen van jouw binnenwereld waar te nemen, Aanwijzingen
  • Om jezelf te accepteren, Acceptatie.

Hoe je dat doet? Door jezelf te coachen. Want jij weet als geen ander waar jouw behoeftes liggen en wat goed voelt voor jou. In het programma ‘Coach jezelf en voel je rijk’ en de aanvullende Kompas training maken wij je graag bekend met deze benadering om jouw binnenwereld te leren kennen. Als dit je aanspreekt, dan ben je van harte welkom bij het programma ‘Coach jezelf en voel je rijk’.

Marieke Kamp
Mark van Riel