Wat is een burn-out?

Burn-out is het gevolg van een langdurige periode van stress en (over)spanning. Hierdoor krijg je last van zowel lichamelijke als geestelijk uitputting. Je voelt je letterlijk opgebrand. Je persoonlijke effectiviteit neemt af en het lukt vaak ook niet meer om normale taken uit te voeren. Burn-out is een groeiend probleem in onze huidige maatschappij, waarin steeds meer mensen lijden aan de gevolgen van overspanning en stress.

Wat zijn de oorzaken van burn-out?

De oorzaken van een burn-out kunnen verschillend zijn, zoals een te hoge werkdruk, een gebrek aan controle over de werkomgeving, een gebrek aan sociale steun of erkenning. Daarnaast kunnen persoonlijke eigenschappen een rol spelen, zoals perfectionisme, een laag zelfbeeld en gebrek aan assertiviteit. Vaak is er niet één aanwijsbare reden voor een burn-out, maar is het een optelsom van de duur en de opeenstapeling van de omstandigheden.

Hoe voorkom je burn-out?

Om burn-out te voorkomen is een balans vinden tussen werk en privé belangrijk. Het aangeven van grenzen, prioriteiten stellen, tijd voor jezelf nemen en ontspannen is daarbij noodzakelijk. En denk ook aan een gezonde leefstijl met voldoende slaap, gezonde voeding en regelmatige beweging.

Heb je een burn-out dan is de kans op herstel veel groter met het inschakelen van professionele hulp, zoals een therapeut, psycholoog of coach. Die kan je helpen tijd te nemen voor herstel, weer in balans te komen en je te leren geen onnodige druk op jezelf te leggen.

De behoefte aan kennis van burn-out is groot omdat het, zelfs bij jongeren, een steeds vaker voorkomend probleem in onze maatschappij is. En wanneer spreken we eigenlijk van een burn-out en hoe kan je het voorkomen of ervan herstellen?

Wil jij mensen helpen en begeleiden bij een burn-out? Volg dan de online opleiding “Stress & Burn-out Specialist” en draag je steentje bij aan een gezonder Nederland.