Holistische NLP Practitioner

Een unieke NLP Practitioner opleiding in Nederland!

Door de combinatie van de NLP vaardigheden en technieken en onze holistische invalshoek ontstaat er een unieke NLP Practitioner opleiding in Nederland. Naast al het mooie wat een NLP opleiding jou te bieden heeft, onderscheidt deze opleiding zich door de extra aandacht voor emotie en gevoelens, het lichaam en de energetische aspecten in onze communicatie en interactie met anderen. Super interessant en mooi verdiepend.

Alles over deze opleiding

Druk op één van de onderstaande onderwerpen voor meer informatie

Neuro Linguïstisch Programmeren, en dan Holistisch!

Neuro Linguïstisch Programmeren, kortweg NLP, is een over de hele wereld bekende benadering om anders te leren communiceren met mensen om je heen. Anders, omdat je beter begrijpt waarom mensen doen wat ze doen, zodat je daar rekening mee kunt houden en jouw eigen gedrag er op kunt aanpassen. Het resultaat? Veel meer begrip voor elkaar en een veel effectievere communicatie. Dus minder misverstanden, minder het gevoel hebben dat je niet begrepen wordt en tegelijkertijd meer focus en doelgericht zijn, positiever in het leven staan en het gevoel hebben dat je meer gebruik maakt van jouw unieke zelf en de talenten die jij in je hebt.

Een grote stap in jouw persoonlijke ontwikkeling

Vanuit onze Holistische benadering omarmen wij het NLP-gedachtengoed vooral omdat het zo’n constructieve en positieve mensbenadering heeft. Niet op zoek naar wat er mis gaat maar vooral naar wat er goed gaat en wat er wél kan. Onze vijf holistische invalshoeken sluiten hier naadloos op aan. En verdiepen tegelijkertijd de beleving op het mentale, het emotionele, het fysieke en het energetische welbevinden van mensen plus de behoefte aan zingeving die wij allemaal kennen. Een unieke combinatie dus die jou als mens écht verder helpt. Voor veel mensen is het volgen van een NLP practitioner opleiding één van de eerste en tegelijkertijd belangrijkste stappen in hun persoonlijke groei en ontwikkeling.

Holistische NLP practitioner opleiding

De opleiding Holistische NLP-Practitioner is een volledig geaccrediteerde NLP opleiding met 12 lesdagen die je in 10 maanden doorloopt. Naast het volgen van klassikale lessen op onze prachtige leslocatie in Bilthoven, bereid je de lessen voor in onze digitale leeromgeving e-Flow en heb je intervisie met mededeelnemers. Een erg praktische opleiding dus waardoor je met een gerust hart alles wat je leert en ervaart kunt toepassen in je werk of thuis, bij anderen en bij jezelf.

Hoe je dat leert? Allereerst door kennis tot je te nemen in de les. Onze lesgroepen zijn klein, van 6 tot maximaal 12 deelnemers waardoor het contact met de docent en met de mededeelnemers optimaal is. Daarnaast vind je alle lesstof in onze unieke digitale leeromgeving ‘e-Flow’, zowel het schriftelijk lesmateriaal en heel veel lesvideo’s. Dit neem je tot je voorafgaand en na de lesdag. In de les ga je alle nieuwe kennis en vaardigheden oefenen met elkaar en dat herhaal je tijdens intervisie bijeenkomsten. Leren door te ervaren, feedback te ontvangen, door te reflecteren en door ervaringen te delen met elkaar.

Onze insteek in deze opleiding is dat je alles wat je later toepast bij een ander eerst zelf ondergaat. Dat is immers de beste manier om te leren en om alle kennis en vaardigheden die je krijgt aangereikt je eigen te maken. Tegelijkertijd is het daarmee ook een echte ‘boost’ voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Een heel praktische insteek dus zodat je zeker weet dat je alle kennis en ‘tools’ die je krijgt aangereikt niet alleen ‘kent’ maar vooral ook ‘kunt’ toepassen.

Welke kennis en vaardigheden doe je op in deze opleiding Holistische NLP-Practitioner?

Kort gezegd leer je communiceren op een manier die de kwaliteit van jouw leven sterk gaat vergroten. Denk daarbij aan de interactie die je hebt met andere mensen op je werk, thuis, tijdens het sporten, met je familie en in je vrije tijd. Om deze nieuwe manier van communiceren te kunnen leren ga je ook met jezelf aan de slag. Persoonlijke ontwikkeling is een belangrijke pijler om de nieuwe manier van communiceren een stevig fundament te geven in jou zelf. Je voelt als het ware wat je zegt, wat je denkt en wat je doet. Hierdoor wordt het geen ‘trucje’ maar een overtuigende manier van ‘zijn’ die helemaal bij jou past.
Door de stappen die je met jezelf onderneemt ga je gaandeweg steeds sterker merken dat het stellen van doelen en het bereiken van deze doelen steeds meer bij jou past en ervaar je dat je veel meer kunt bereiken dan je voor mogelijk hield. Wat een mooie vooruitgang is dat? En welke kansen en mogelijkheden gaat jou dat bieden?

Hoofdonderwerpen

Dit zijn de hoofdonderwerpen van de opleiding Holistische NLP-Practitioner:

 • Effectief feedback geven en ontvangen.
 • Hoe je jouw communicatie afstemt op de ander.
 • De manier waarop je onbewust met situaties omgaat.
 • Omgaan met emoties van jezelf en anderen.
 • Bewust worden van je eigen kwaliteiten en deze gericht inzetten.
 • Haalbare doelen stellen en realiseren.
 • Inzicht krijgen in je drijfveren, kernwaarden en missie.

Waarom volg je deze opleiding bij de Academie voor Holistisch Coachen?

De Academie voor Holistisch Coachen bestaat al 17 jaar. En in die 17 jaar hebben wij duizenden deelnemers mogen begeleiden in hun ontwikkeling tot coach en expert in het begeleiden van anderen. Vanuit de droom dat onze deelnemers op hun beurt ook weer anderen zullen begeleiden naar meer innerlijk welbevinden en een gelukkiger leven.
Wij dragen onze holistische benadering niet alleen in onze naam, het komt terug in alles wat wij doen. Wij zoeken de verdieping in onze opleidingen. Op mentaal, fysiek, emotioneel en energetisch gebied. En zoeken naar groei in bewustwording en zin-geving in ons dagelijks leven. Spreekt je deze holistische, brede mensgerichte benadering aan, dan zit je dus goed bij ons als jouw opleider!

Accreditaties

Al onze opleidingen worden geaccrediteerd door onafhankelijke externe instanties. Dat zorgt er voor dat jij weet dat de opleiding die je bij ons volgt voldoet aan de kwaliteitsnormen die daarvoor zijn opgesteld. En dat onze Academie als opleidingsinstituut een betrouwbare kwaliteitspartner is in jouw ontwikkeling en groei.
De opleiding Holistische NLP-Practitioner is nationaal geaccrediteerd door de NVNLP en internationaal door de de ABNLP.

Leslocatie en bereikbaarheid

Je volgt de opleiding op onze leslocatie in Bilthoven:  midden in Nederland, gelegen in de natuur met een fantastische sfeer en goed bereikbaar voor iedereen. Vlakbij de A27 en A28. En met ruime, gratis parkeergelegenheid op het park.
Voor OV-reizigers: vanaf NS station Bilthoven rijden er bussen naar onze vestiging. Je kunt ook gebruikmaken van een OV-fiets.

 

Inhoud opleiding Holistische NLP-Practitioner

De opleiding Holistische NLP-Practitioner bestaat uit 12 lesdagen en kent de volgende onderwerpen en lesopbouw:

Dag 1:
Rapport; kennis over de verbale en non-verbale communicatie, waarbij we ons in eerste instantie richten op die kenmerken die goed waarneembaar zijn: lichaamshouding, stemgebruik, woordgebruik, etc. Rapport kent echter vele lagen, steeds een beetje dieper. Uiteindelijk gaat het om een gevoel van eenheid tussen twee mensen, of een groep mensen. Dat gevoel laat zich slecht vatten in woorden en is voor iedereen een individuele ervaring. Tijdens deze eerste lesdag is daar al veel gelegenheid voor. Tegelijkertijd komt dit iedere lesdag weer terug. Want alles begint en eindigt met rapport.

Dag 2:
Representatiesystemen; we nemen waar met onze 5 zintuigen. Deze waarneming slaan we op in ons neurologisch systeem. De manier waarop wij waarnemen en opslaan is voor iedereen uniek. Het is wel de basis voor ons (onbewust) gedrag in soortgelijke situaties. De manier waarop mensen gebeurtenissen opslaan kun je zien, horen en voelen aan de hand van de representatiesystemen. En wanneer je vervolgens jouw communicatie afstemt op de behoeften van de ander, merk je al snel dat je relaties verdiepen en betekenisvoller worden.

Dag 3:
Ankeren; onbewust verankeren we alles wat we meemaken in ons neurologisch systeem. Wanneer je op bewust niveau precies weet wat je dan doet en hoe je dat doet, dan kun je nieuwe ankers maken. Met deze krachtige hulpbronnen kun je iedere situatie in de voor jou beste gemoedstoestand tegemoet treden.

Dag 4:
Miltonmodel; ontstaan door het observeren van Milton Ericksson. Een zeer succesvolle hypnotherapeut. Milton Ericksson was een meester in het gebruik van ‘kunstzinnig vage taalpatronen’. Kunstzinnig vaag, omdat de manier waarop hij sprak rechtstreeks binnen kwam in het onbewuste systeem. Waardoor hij op een energetische manier mensen kon helpen bij het oplossen van hun problemen. De taalpatronen die hij gebruikte zijn beschreven in het Miltonmodel, zodat je die nu ook kunt leren gebruiken.

Dag 5:
SMART doelen stellen; maar dan holistisch. Een echt goed beschreven SMART doel klopt zowel op fysiek, mentaal, emotioneel als energetisch niveau. Wanneer dit allemaal klopt, kun je je bijna niet meer voorstellen dat je het doel nu nog niet hebt. Je gaat ‘als vanzelf’ bewegen richting je doel. En dat gaat veel verder dan de SMART doelen die je wellicht ken vanuit de zakelijke wereld. In de lesdagen doen we hier verschillende oefeningen mee, waaronder een verdiepende en verhelderende visualisatie.

Dag 6:
Metamodel; ontstaan door het observeren van Virignia Satir. Een familie therapeute die opmerkelijke resultaten boekte, waar andere therapeuten dat niet lukte. De taalpatronen die zij gebruikte brengen je heel snel naar de kern van het probleem. De kennis van deze patronen zorgt ervoor dat je maximaal uit je eigen invulling kunt blijven en je kunt richten op het wereldmodel van de ander. Die voelt dat er echt en oprecht naar hem geluisterd wordt.

Dag 7:
Submodaliteiten; hebben –net als de representatiesystemen- veel te maken met de zintuigen waarmee we alle gebeurtenissen waarnemen. Het zijn echter de submodaliteiten die betekenis geven aan de gebeurtenis. Je kunt iets zien, horen, voelen, ruiken of proeven. Je krijgt er pas een beleving bij, wanneer je er een betekenis aan geeft. Die betekenis kan komen vanuit je herinnering, bv de heerlijke geur van je oma’s appeltaart, of je moeders gehaktballen. Tegelijkertijd kan die betekenis ook ter plekke worden ingevuld. Dit doen we aan de hand van de submodaliteiten.

Dag 8:
Werken met delen; delen kunnen ontstaan door gebeurtenissen met een (te) grote emotionele impact. Je kunt dit metaforisch zien, alsof een stukje van je neurologisch systeem even niet meer meedoet. Deze delen hebben ook hun functies. Tegelijkertijd weten we dat wij het beste functioneren wanneer lichaam en geest als 1 geheel met elkaar verbonden zijn, tot op zielsniveau. Binnen NLP kennen we een aantal interventies om deze delen te laten her-integreren in het grotere geheel. Een bijzondere lesdag waarbij veel energie vrij komt.

Dag 9:
Strategieën; De P van NLP staat voor programmeren. Oftewel: de programma’s die wij oproepen in bepaalde situaties. Die programma’s kun je ook omschrijven als onze gewoontes, of strategieën. Een strategie is een vaste volgorde van dingen die wij doen in soortgelijke situaties. Hierdoor weten wij ook zeker dat we steeds dezelfde uitkomst krijgen. Dit is fijn, want wij zijn ‘gewoontedieren’. Maar wat nu als deze uitkomst niet (langer) gewenst is? Dan is het goed om ten eerste je strategie te herkennen en vervolgens te kijken wat je in die strategie kunt veranderen.

Dag 10:
Time Line Therapy; de meeste mensen slaan hun herinneringen op, op basis van tijd. Wanneer je die tijd op een denkbeeldige lijn zet, dan ontdek je ook dat die tijdlijn voor iedereen weer anders loopt. Tegelijkertijd kun je metaforisch gezien heel snel over die tijdlijn heen en weer bewegen. Dit is een mooie, helende manier om bijvoorbeeld snel bij een eerste gebeurtenis te kunnen komen, waar een beperkende overtuiging of een negatieve emotie is ontstaan. Het doel is om de emotie los te koppelen van de ervaring, waarbij beiden los van elkaar wel mogen blijven bestaan.

Dag 11:
Logische niveaus van Dilts; de logische niveaus bestaan vaak uit 5 lagen, met als hoogste laag de ‘identiteit’. Bij de Academie voor Holistisch Coachen gebruiken we graag de Logische Niveaus van Dilts, omdat Robert Dilts er nog een niveau bij pakt, namelijk: spiritualiteit. En op dat niveau blijkt vaak de echte verandering mogelijk!

Dag 12: Praktijkoefening / examendag.

Ondernemersvaardigheden

Daarnaast kan je 2 avondlessen Ondernemersvaardigheden volgen, live via internet. Tijdens deze lessen bereid je je voor op jouw toekomstig ondernemerschap, als je hier belangstelling voor hebt. Alle aspecten van het voeren van een eigen praktijk komen daarbij aan de orde en je maakt gebruik van alle praktijkervaringen die de docenten van de Academie hebben verzameld. Met als eindresultaat: jouw eigen bedrijfsplan. Daarbij vind je in onze digitale leeromgeving 3 lesvideo’s over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen praktijk.

Tijdens de opleiding maak je gebruik van onze digitale leeromgeving ‘e-Flow’ waar je naast het schriftelijke lesmateriaal en lesvideo’s aantreft die jou ondersteunen bij het leren en ‘eigen maken’ van de lesstof. Dit alles kan je zo vaak en waar je maar wilt terugkijken. Ook ben je in deze leeromgeving in contact met jouw mededeelnemers en docenten van de opleiding. Tijdens de lesdagen ligt de nadruk op het stellen van vragen, het oefenen van vaardigheden en technieken en het uitwisselen van ervaringen met elkaar.

Toetsen en diploma

Tijdens de afsluitende lesdag van de opleiding Holistische NLP-Practitioner maak je een theoretische toets en een praktijktoets. Na het behalen van de toetsen ontvang je het diploma Holistische NLP-Practitioner. Dit diploma is geaccrediteerd door de NVNLP en de ABNLP.

DocentAngela Steemers

 

Holistische NLP Practitioner start 18 dinsdag 15 oktober 2024

Lesgroep HNLP 18, startdatum 15 oktober 2024

Lesdagen: 15 oktober 2024, 5 november 2024, 26 november 2024, 17 december 2024, 14 januari 2025, 4 februari 2025, 4 maart 2025, 25 maart 2025, 15 april 2025, 13 mei 2025, 3 juni 2025, 24 juni 2025.

Studiekosten

Kosten voor de opleiding Holistische NLP-Practitioner zijn € 3.695,-.
Je kunt de studiekosten voor deze opleiding op verschillende manieren betalen:

In één keer € 3.395,-. Je ontvangt dan een korting van € 300,-.
In vier termijnen van € 923,75. Totale bedrag is € 3.695,-.
In tien termijnen van € 399,50,-. Totale bedrag is € 3.995,-.

De studiekosten zijn:

 • inclusief 12 lesdagen
 • inclusief koffie en thee
 • inclusief toegang tot onze digitale leeromgeving ‘e-Flow’
 • inclusief studiebegeleiding
 • inclusief examenkosten
 • exclusief verplichte studieboeken, totaal 3 stuks, ongeveer € 90.

Maximaal aantal mensen in een groep: 12
Minimaal aantal mensen in een groep: 6

Vergoeding door derden
In veel gevallen is het deelnemers gelukt de opleiding vergoed te krijgen door de werkgever of het UWV.

BTW
Vanaf 15 november 2010 is de Academie voor Holistisch Coachen opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat wij BTW vrijgesteld zijn.

Studiebelasting

Gemiddelde studiebelasting van de opleiding Holistische NLP-Practitioner is 8 uur per week en is als volgt opgebouwd:

Contactdagen docent en student:
12 dagen in 10 maanden
(optioneel) 2 online avondlessen Ondernemersvaardigheden.

Lestijden en locatie
Van 09.30 uur tot 17.00 uur in Bilthoven.

Voorbereiden lesdag 
Bestuderen bijbehorende lesvideo’s voorafgaand aan de lesdag, beantwoorden van studievragen en lezen schriftelijk lesmateriaal.

Maken tussentijdse toetsen
Tijdens de opleiding maak je 3 tussentijdse toetsen over de lesstof. Dit zijn elektronische toetsen die je in e-Flow maakt.

Te lezen:
3 boeken gedurende de opleiding (achtergrondliteratuur).

Verslagen schrijven:
Na elke lesdag schrijf je een reflectieverslag aan de hand van een format dat je in e-Flow aantreft.

Intervisiegroepen:
2 dagdelen per maand

Aanwezigheid lessen:
Minimaal 90% van de lessen.

Toelatingseisen en inschrijving
Als student moet je het niveau van de opleiding kunnen volgen. De opleiding wordt verzorgd op HBO-niveau. Er is daarom minimaal een MBO+ niveau vooropleiding vereist. Heb je hier vragen over, neem dan contact op met Mark van Riel via markvanriel@holistischcoachen.nl.

Een actuele of recente psychiatrische aandoening is een contra-indicatie. Je kunt je rechtstreeks inschrijven voor deze opleiding. Of een individueel kennismakingsgesprek aanvragen met Mark van Riel via markvanriel@holistischcoachen.nl.

Studiebelasting in ECTS: 15

 

Opleidingsniveau

De opleiding Holistische NLP-Practitioner is een opleiding op HBO niveau. Om de opleiding goed te kunnen volgen betekent dit dat deelnemers aan deze opleiding een vooropleiding op minimaal MBO+ niveau hebben afgerond. Het opleidingsniveau is vastgesteld door accreditatie organisatie KTNO.

Accreditaties

De Nederlandse Vereniging van NLP (NVNLP) is de grootste en oudste NLP–belangenvereniging van Nederland. De NVNLP heeft als doel de kennis over en kwaliteit van NLP te bevorderen. Het stelt nadrukkelijke kwaliteitseisen aan de NLP instituten voor wat betreft het NLP opleidingscurriculum en ook de didactische vorm waarin de NLP opleidingen worden gegeven. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat onze NLP opleiding een hoog niveau heeft. Daarnaast is jouw certificaat erkend door de NLP instituten die aangesloten zijn bij de NVNLP.

De opleiding Holistisch NLP-Practitioner is geaccrediteerd door de ABNLP, de wereldwijde organisatie voor NLP. Hierdoor ben je verzekerd van een hoog niveau van onze NLP opleiding. Daarnaast is jouw diploma Holistische NLP-Practitioner nationaal en internationaal erkend.

Vanaf de start van de Academie voor Holistisch Coachen in 2007 mogen wij het keurmerk van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) voeren. In dit register staan onderwijsinstellingen ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Met deze inschrijving voldoen wij officieel aan de strenge kwaliteitscodes en -normen die hierbij worden gehanteerd omtrent betrouwbaarheid, vertrouwelijkheid en persoonsgegevens. Dit betekent een officiële erkenning van onze opleiding en bevestigt de hoge vakinhoudelijke kwaliteit, begeleiding en service.

NRTO

De Academie voor Holistisch Coachen is lid van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding, de NRTO. Dit is de brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland en is o.a. gericht op het bewaken van de kwaliteit en professionaliteit van opleidingen. Het lidmaatschap en keurmerk van de NRTO geeft consumenten en bedrijven zekerheid bij hun keuze voor de Academie voor Holistisch Coachen als opleider.
Wij conformeren ons aan de door de NRTO opgestelde Algemene voorwaarden die in overleg met de Consumentenbond tot stand zijn gekomen, met de Gedragscode en met de Klachtenprocedure (op te vragen via info@holistischcoachen.nl). Tevens zijn wij als lid van de NRTO aangesloten bij de Geschillencommissie Consumenten.

Susan: “Wat je uit de opleiding haalt hangt erg af van wat je zelf aan zelfstudie ermee doet. Ik was “aan” en heb er heel veel uit kunnen halen. Dus voor mij zijn er geen verbeterpunten; ga zo door!”

Susanna: “De opleiding is warm en toegankelijk.”

Neuro Linguïstisch Programmeren, en dan Holistisch!

Neuro Linguïstisch Programmeren, kortweg NLP, is een over de hele wereld bekende benadering om anders te leren communiceren met mensen om je heen. Anders, omdat je beter begrijpt waarom mensen doen wat ze doen, zodat je daar rekening mee kunt houden en jouw eigen gedrag er op kunt aanpassen. Het resultaat? Veel meer begrip voor elkaar en een veel effectievere communicatie. Dus minder misverstanden, minder het gevoel hebben dat je niet begrepen wordt en tegelijkertijd meer focus en doelgericht zijn, positiever in het leven staan en het gevoel hebben dat je meer gebruik maakt van jouw unieke zelf en de talenten die jij in je hebt.

Een grote stap in jouw persoonlijke ontwikkeling

Vanuit onze Holistische benadering omarmen wij het NLP-gedachtengoed vooral omdat het zo’n constructieve en positieve mensbenadering heeft. Niet op zoek naar wat er mis gaat maar vooral naar wat er goed gaat en wat er wél kan. Onze vijf holistische invalshoeken sluiten hier naadloos op aan. En verdiepen tegelijkertijd de beleving op het mentale, het emotionele, het fysieke en het energetische welbevinden van mensen plus de behoefte aan zingeving die wij allemaal kennen. Een unieke combinatie dus die jou als mens écht verder helpt. Voor veel mensen is het volgen van een NLP practitioner opleiding één van de eerste en tegelijkertijd belangrijkste stappen in hun persoonlijke groei en ontwikkeling.

Holistische NLP practitioner opleiding

De opleiding Holistische NLP-Practitioner is een volledig geaccrediteerde NLP opleiding met 12 lesdagen die je in 10 maanden doorloopt. Naast het volgen van klassikale lessen op onze prachtige leslocatie in Bilthoven, bereid je de lessen voor in onze digitale leeromgeving e-Flow en heb je intervisie met mededeelnemers. Een erg praktische opleiding dus waardoor je met een gerust hart alles wat je leert en ervaart kunt toepassen in je werk of thuis, bij anderen en bij jezelf.

Hoe je dat leert? Allereerst door kennis tot je te nemen in de les. Onze lesgroepen zijn klein, van 6 tot maximaal 12 deelnemers waardoor het contact met de docent en met de mededeelnemers optimaal is. Daarnaast vind je alle lesstof in onze unieke digitale leeromgeving ‘e-Flow’, zowel het schriftelijk lesmateriaal en heel veel lesvideo’s. Dit neem je tot je voorafgaand en na de lesdag. In de les ga je alle nieuwe kennis en vaardigheden oefenen met elkaar en dat herhaal je tijdens intervisie bijeenkomsten. Leren door te ervaren, feedback te ontvangen, door te reflecteren en door ervaringen te delen met elkaar.

Onze insteek in deze opleiding is dat je alles wat je later toepast bij een ander eerst zelf ondergaat. Dat is immers de beste manier om te leren en om alle kennis en vaardigheden die je krijgt aangereikt je eigen te maken. Tegelijkertijd is het daarmee ook een echte ‘boost’ voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Een heel praktische insteek dus zodat je zeker weet dat je alle kennis en ‘tools’ die je krijgt aangereikt niet alleen ‘kent’ maar vooral ook ‘kunt’ toepassen.

Welke kennis en vaardigheden doe je op in deze opleiding Holistische NLP-Practitioner?

Kort gezegd leer je communiceren op een manier die de kwaliteit van jouw leven sterk gaat vergroten. Denk daarbij aan de interactie die je hebt met andere mensen op je werk, thuis, tijdens het sporten, met je familie en in je vrije tijd. Om deze nieuwe manier van communiceren te kunnen leren ga je ook met jezelf aan de slag. Persoonlijke ontwikkeling is een belangrijke pijler om de nieuwe manier van communiceren een stevig fundament te geven in jou zelf. Je voelt als het ware wat je zegt, wat je denkt en wat je doet. Hierdoor wordt het geen ‘trucje’ maar een overtuigende manier van ‘zijn’ die helemaal bij jou past.
Door de stappen die je met jezelf onderneemt ga je gaandeweg steeds sterker merken dat het stellen van doelen en het bereiken van deze doelen steeds meer bij jou past en ervaar je dat je veel meer kunt bereiken dan je voor mogelijk hield. Wat een mooie vooruitgang is dat? En welke kansen en mogelijkheden gaat jou dat bieden?

Hoofdonderwerpen

Dit zijn de hoofdonderwerpen van de opleiding Holistische NLP-Practitioner:

 • Effectief feedback geven en ontvangen.
 • Hoe je jouw communicatie afstemt op de ander.
 • De manier waarop je onbewust met situaties omgaat.
 • Omgaan met emoties van jezelf en anderen.
 • Bewust worden van je eigen kwaliteiten en deze gericht inzetten.
 • Haalbare doelen stellen en realiseren.
 • Inzicht krijgen in je drijfveren, kernwaarden en missie.

Waarom volg je deze opleiding bij de Academie voor Holistisch Coachen?

De Academie voor Holistisch Coachen bestaat al 17 jaar. En in die 17 jaar hebben wij duizenden deelnemers mogen begeleiden in hun ontwikkeling tot coach en expert in het begeleiden van anderen. Vanuit de droom dat onze deelnemers op hun beurt ook weer anderen zullen begeleiden naar meer innerlijk welbevinden en een gelukkiger leven.
Wij dragen onze holistische benadering niet alleen in onze naam, het komt terug in alles wat wij doen. Wij zoeken de verdieping in onze opleidingen. Op mentaal, fysiek, emotioneel en energetisch gebied. En zoeken naar groei in bewustwording en zin-geving in ons dagelijks leven. Spreekt je deze holistische, brede mensgerichte benadering aan, dan zit je dus goed bij ons als jouw opleider!

Accreditaties

Al onze opleidingen worden geaccrediteerd door onafhankelijke externe instanties. Dat zorgt er voor dat jij weet dat de opleiding die je bij ons volgt voldoet aan de kwaliteitsnormen die daarvoor zijn opgesteld. En dat onze Academie als opleidingsinstituut een betrouwbare kwaliteitspartner is in jouw ontwikkeling en groei.
De opleiding Holistische NLP-Practitioner is nationaal geaccrediteerd door de NVNLP en internationaal door de de ABNLP.

Leslocatie en bereikbaarheid

Je volgt de opleiding op onze leslocatie in Bilthoven:  midden in Nederland, gelegen in de natuur met een fantastische sfeer en goed bereikbaar voor iedereen. Vlakbij de A27 en A28. En met ruime, gratis parkeergelegenheid op het park.
Voor OV-reizigers: vanaf NS station Bilthoven rijden er bussen naar onze vestiging. Je kunt ook gebruikmaken van een OV-fiets.

 

Inhoud opleiding Holistische NLP-Practitioner

De opleiding Holistische NLP-Practitioner bestaat uit 12 lesdagen en kent de volgende onderwerpen en lesopbouw:

Dag 1:
Rapport; kennis over de verbale en non-verbale communicatie, waarbij we ons in eerste instantie richten op die kenmerken die goed waarneembaar zijn: lichaamshouding, stemgebruik, woordgebruik, etc. Rapport kent echter vele lagen, steeds een beetje dieper. Uiteindelijk gaat het om een gevoel van eenheid tussen twee mensen, of een groep mensen. Dat gevoel laat zich slecht vatten in woorden en is voor iedereen een individuele ervaring. Tijdens deze eerste lesdag is daar al veel gelegenheid voor. Tegelijkertijd komt dit iedere lesdag weer terug. Want alles begint en eindigt met rapport.

Dag 2:
Representatiesystemen; we nemen waar met onze 5 zintuigen. Deze waarneming slaan we op in ons neurologisch systeem. De manier waarop wij waarnemen en opslaan is voor iedereen uniek. Het is wel de basis voor ons (onbewust) gedrag in soortgelijke situaties. De manier waarop mensen gebeurtenissen opslaan kun je zien, horen en voelen aan de hand van de representatiesystemen. En wanneer je vervolgens jouw communicatie afstemt op de behoeften van de ander, merk je al snel dat je relaties verdiepen en betekenisvoller worden.

Dag 3:
Ankeren; onbewust verankeren we alles wat we meemaken in ons neurologisch systeem. Wanneer je op bewust niveau precies weet wat je dan doet en hoe je dat doet, dan kun je nieuwe ankers maken. Met deze krachtige hulpbronnen kun je iedere situatie in de voor jou beste gemoedstoestand tegemoet treden.

Dag 4:
Miltonmodel; ontstaan door het observeren van Milton Ericksson. Een zeer succesvolle hypnotherapeut. Milton Ericksson was een meester in het gebruik van ‘kunstzinnig vage taalpatronen’. Kunstzinnig vaag, omdat de manier waarop hij sprak rechtstreeks binnen kwam in het onbewuste systeem. Waardoor hij op een energetische manier mensen kon helpen bij het oplossen van hun problemen. De taalpatronen die hij gebruikte zijn beschreven in het Miltonmodel, zodat je die nu ook kunt leren gebruiken.

Dag 5:
SMART doelen stellen; maar dan holistisch. Een echt goed beschreven SMART doel klopt zowel op fysiek, mentaal, emotioneel als energetisch niveau. Wanneer dit allemaal klopt, kun je je bijna niet meer voorstellen dat je het doel nu nog niet hebt. Je gaat ‘als vanzelf’ bewegen richting je doel. En dat gaat veel verder dan de SMART doelen die je wellicht ken vanuit de zakelijke wereld. In de lesdagen doen we hier verschillende oefeningen mee, waaronder een verdiepende en verhelderende visualisatie.

Dag 6:
Metamodel; ontstaan door het observeren van Virignia Satir. Een familie therapeute die opmerkelijke resultaten boekte, waar andere therapeuten dat niet lukte. De taalpatronen die zij gebruikte brengen je heel snel naar de kern van het probleem. De kennis van deze patronen zorgt ervoor dat je maximaal uit je eigen invulling kunt blijven en je kunt richten op het wereldmodel van de ander. Die voelt dat er echt en oprecht naar hem geluisterd wordt.

Dag 7:
Submodaliteiten; hebben –net als de representatiesystemen- veel te maken met de zintuigen waarmee we alle gebeurtenissen waarnemen. Het zijn echter de submodaliteiten die betekenis geven aan de gebeurtenis. Je kunt iets zien, horen, voelen, ruiken of proeven. Je krijgt er pas een beleving bij, wanneer je er een betekenis aan geeft. Die betekenis kan komen vanuit je herinnering, bv de heerlijke geur van je oma’s appeltaart, of je moeders gehaktballen. Tegelijkertijd kan die betekenis ook ter plekke worden ingevuld. Dit doen we aan de hand van de submodaliteiten.

Dag 8:
Werken met delen; delen kunnen ontstaan door gebeurtenissen met een (te) grote emotionele impact. Je kunt dit metaforisch zien, alsof een stukje van je neurologisch systeem even niet meer meedoet. Deze delen hebben ook hun functies. Tegelijkertijd weten we dat wij het beste functioneren wanneer lichaam en geest als 1 geheel met elkaar verbonden zijn, tot op zielsniveau. Binnen NLP kennen we een aantal interventies om deze delen te laten her-integreren in het grotere geheel. Een bijzondere lesdag waarbij veel energie vrij komt.

Dag 9:
Strategieën; De P van NLP staat voor programmeren. Oftewel: de programma’s die wij oproepen in bepaalde situaties. Die programma’s kun je ook omschrijven als onze gewoontes, of strategieën. Een strategie is een vaste volgorde van dingen die wij doen in soortgelijke situaties. Hierdoor weten wij ook zeker dat we steeds dezelfde uitkomst krijgen. Dit is fijn, want wij zijn ‘gewoontedieren’. Maar wat nu als deze uitkomst niet (langer) gewenst is? Dan is het goed om ten eerste je strategie te herkennen en vervolgens te kijken wat je in die strategie kunt veranderen.

Dag 10:
Time Line Therapy; de meeste mensen slaan hun herinneringen op, op basis van tijd. Wanneer je die tijd op een denkbeeldige lijn zet, dan ontdek je ook dat die tijdlijn voor iedereen weer anders loopt. Tegelijkertijd kun je metaforisch gezien heel snel over die tijdlijn heen en weer bewegen. Dit is een mooie, helende manier om bijvoorbeeld snel bij een eerste gebeurtenis te kunnen komen, waar een beperkende overtuiging of een negatieve emotie is ontstaan. Het doel is om de emotie los te koppelen van de ervaring, waarbij beiden los van elkaar wel mogen blijven bestaan.

Dag 11:
Logische niveaus van Dilts; de logische niveaus bestaan vaak uit 5 lagen, met als hoogste laag de ‘identiteit’. Bij de Academie voor Holistisch Coachen gebruiken we graag de Logische Niveaus van Dilts, omdat Robert Dilts er nog een niveau bij pakt, namelijk: spiritualiteit. En op dat niveau blijkt vaak de echte verandering mogelijk!

Dag 12: Praktijkoefening / examendag.

Ondernemersvaardigheden

Daarnaast kan je 2 avondlessen Ondernemersvaardigheden volgen, live via internet. Tijdens deze lessen bereid je je voor op jouw toekomstig ondernemerschap, als je hier belangstelling voor hebt. Alle aspecten van het voeren van een eigen praktijk komen daarbij aan de orde en je maakt gebruik van alle praktijkervaringen die de docenten van de Academie hebben verzameld. Met als eindresultaat: jouw eigen bedrijfsplan. Daarbij vind je in onze digitale leeromgeving 3 lesvideo’s over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen praktijk.

Tijdens de opleiding maak je gebruik van onze digitale leeromgeving ‘e-Flow’ waar je naast het schriftelijke lesmateriaal en lesvideo’s aantreft die jou ondersteunen bij het leren en ‘eigen maken’ van de lesstof. Dit alles kan je zo vaak en waar je maar wilt terugkijken. Ook ben je in deze leeromgeving in contact met jouw mededeelnemers en docenten van de opleiding. Tijdens de lesdagen ligt de nadruk op het stellen van vragen, het oefenen van vaardigheden en technieken en het uitwisselen van ervaringen met elkaar.

Toetsen en diploma

Tijdens de afsluitende lesdag van de opleiding Holistische NLP-Practitioner maak je een theoretische toets en een praktijktoets. Na het behalen van de toetsen ontvang je het diploma Holistische NLP-Practitioner. Dit diploma is geaccrediteerd door de NVNLP en de ABNLP.

DocentAngela Steemers

 

Holistische NLP Practitioner start 18 dinsdag 15 oktober 2024

Lesgroep HNLP 18, startdatum 15 oktober 2024

Lesdagen: 15 oktober 2024, 5 november 2024, 26 november 2024, 17 december 2024, 14 januari 2025, 4 februari 2025, 4 maart 2025, 25 maart 2025, 15 april 2025, 13 mei 2025, 3 juni 2025, 24 juni 2025.

Studiekosten

Kosten voor de opleiding Holistische NLP-Practitioner zijn € 3.695,-.
Je kunt de studiekosten voor deze opleiding op verschillende manieren betalen:

In één keer € 3.395,-. Je ontvangt dan een korting van € 300,-.
In vier termijnen van € 923,75. Totale bedrag is € 3.695,-.
In tien termijnen van € 399,50,-. Totale bedrag is € 3.995,-.

De studiekosten zijn:

 • inclusief 12 lesdagen
 • inclusief koffie en thee
 • inclusief toegang tot onze digitale leeromgeving ‘e-Flow’
 • inclusief studiebegeleiding
 • inclusief examenkosten
 • exclusief verplichte studieboeken, totaal 3 stuks, ongeveer € 90.

Maximaal aantal mensen in een groep: 12
Minimaal aantal mensen in een groep: 6

Vergoeding door derden
In veel gevallen is het deelnemers gelukt de opleiding vergoed te krijgen door de werkgever of het UWV.

BTW
Vanaf 15 november 2010 is de Academie voor Holistisch Coachen opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat wij BTW vrijgesteld zijn.

Studiebelasting

Gemiddelde studiebelasting van de opleiding Holistische NLP-Practitioner is 8 uur per week en is als volgt opgebouwd:

Contactdagen docent en student:
12 dagen in 10 maanden
(optioneel) 2 online avondlessen Ondernemersvaardigheden.

Lestijden en locatie
Van 09.30 uur tot 17.00 uur in Bilthoven.

Voorbereiden lesdag 
Bestuderen bijbehorende lesvideo’s voorafgaand aan de lesdag, beantwoorden van studievragen en lezen schriftelijk lesmateriaal.

Maken tussentijdse toetsen
Tijdens de opleiding maak je 3 tussentijdse toetsen over de lesstof. Dit zijn elektronische toetsen die je in e-Flow maakt.

Te lezen:
3 boeken gedurende de opleiding (achtergrondliteratuur).

Verslagen schrijven:
Na elke lesdag schrijf je een reflectieverslag aan de hand van een format dat je in e-Flow aantreft.

Intervisiegroepen:
2 dagdelen per maand

Aanwezigheid lessen:
Minimaal 90% van de lessen.

Toelatingseisen en inschrijving
Als student moet je het niveau van de opleiding kunnen volgen. De opleiding wordt verzorgd op HBO-niveau. Er is daarom minimaal een MBO+ niveau vooropleiding vereist. Heb je hier vragen over, neem dan contact op met Mark van Riel via markvanriel@holistischcoachen.nl.

Een actuele of recente psychiatrische aandoening is een contra-indicatie. Je kunt je rechtstreeks inschrijven voor deze opleiding. Of een individueel kennismakingsgesprek aanvragen met Mark van Riel via markvanriel@holistischcoachen.nl.

Studiebelasting in ECTS: 15

 

Opleidingsniveau

De opleiding Holistische NLP-Practitioner is een opleiding op HBO niveau. Om de opleiding goed te kunnen volgen betekent dit dat deelnemers aan deze opleiding een vooropleiding op minimaal MBO+ niveau hebben afgerond. Het opleidingsniveau is vastgesteld door accreditatie organisatie KTNO.

Accreditaties

De Nederlandse Vereniging van NLP (NVNLP) is de grootste en oudste NLP–belangenvereniging van Nederland. De NVNLP heeft als doel de kennis over en kwaliteit van NLP te bevorderen. Het stelt nadrukkelijke kwaliteitseisen aan de NLP instituten voor wat betreft het NLP opleidingscurriculum en ook de didactische vorm waarin de NLP opleidingen worden gegeven. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat onze NLP opleiding een hoog niveau heeft. Daarnaast is jouw certificaat erkend door de NLP instituten die aangesloten zijn bij de NVNLP.

De opleiding Holistisch NLP-Practitioner is geaccrediteerd door de ABNLP, de wereldwijde organisatie voor NLP. Hierdoor ben je verzekerd van een hoog niveau van onze NLP opleiding. Daarnaast is jouw diploma Holistische NLP-Practitioner nationaal en internationaal erkend.

Vanaf de start van de Academie voor Holistisch Coachen in 2007 mogen wij het keurmerk van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) voeren. In dit register staan onderwijsinstellingen ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Met deze inschrijving voldoen wij officieel aan de strenge kwaliteitscodes en -normen die hierbij worden gehanteerd omtrent betrouwbaarheid, vertrouwelijkheid en persoonsgegevens. Dit betekent een officiële erkenning van onze opleiding en bevestigt de hoge vakinhoudelijke kwaliteit, begeleiding en service.

NRTO

De Academie voor Holistisch Coachen is lid van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding, de NRTO. Dit is de brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland en is o.a. gericht op het bewaken van de kwaliteit en professionaliteit van opleidingen. Het lidmaatschap en keurmerk van de NRTO geeft consumenten en bedrijven zekerheid bij hun keuze voor de Academie voor Holistisch Coachen als opleider.
Wij conformeren ons aan de door de NRTO opgestelde Algemene voorwaarden die in overleg met de Consumentenbond tot stand zijn gekomen, met de Gedragscode en met de Klachtenprocedure (op te vragen via info@holistischcoachen.nl). Tevens zijn wij als lid van de NRTO aangesloten bij de Geschillencommissie Consumenten.

Susan: “Wat je uit de opleiding haalt hangt erg af van wat je zelf aan zelfstudie ermee doet. Ik was “aan” en heb er heel veel uit kunnen halen. Dus voor mij zijn er geen verbeterpunten; ga zo door!”

Susanna: “De opleiding is warm en toegankelijk.”

Academie voor Holistisch Coachen Mark en Marieke

Overtuig jezelf

Maak kennis met de opleiding Holistische NLP Practitioner door deel te nemen aan een gratis introductiewebinar.

Digitale brochure aanvragen

Door dit formulier te in te vullen en te verzenden ontvang je de brochure voor de opleiding Systemisch werken/Familieopstellingen binnen enkele minuten in jouw mailbox.

Velden met een * zijn verplicht.