LeefstijlCoach

Leefstijlcoachingsopleiding waarin je leert mensen te begeleiden naar een gezonde leefstijl (voeding, beweging, stressreductie/ontspanning).
BLCN geaccrediteerd zodat jouw begeleiding vergoed kan worden uit de basisverzekering.
Met meer aandacht voor coachingsvaardigheden dan alle andere leefstijlopleidingen in Nederland.

LeefstijlCoach opleiding met Marieke Anne

Alles over deze opleiding

Druk op één van de onderstaande onderwerpen voor meer informatie

Opleiding LeefstijlCoach

De opleiding LeefstijlCoach is een opleiding op HBO-niveau, die is geaccrediteerd door de BLCN en toegespitst is op de toenemende vraag naar goed opgeleide leefstijlcoaches die mensen begeleiden naar een gezonde leefstijl. Onder een ‘gezonde leefstijl’ verstaan we een gedragspatroon waarin aandacht is voor voldoende ontspanning, goede voeding en beweging. Waardoor klachten verminderen en worden voorkomen zoals slecht slapen, nek-, rug- of darmproblemen, je futloos voelen gedurende de dag of in het algemeen ‘niet goed in je vel zitten’.

Kenmerkend voor deze opleiding is dat je in 15 maanden alle benodigde kennis en vaardigheden leert om als leefstijlcoach aan de slag te gaan. Of je dit nu in loondienstverband of als zelfstandige doet maakt daarbij niet uit, de keuze is aan jou.
Daarnaast is deze opleiding een mooie ontwikkelreis boordevol persoonlijke ontwikkeling. Wat je merkt aan jouw persoonlijke groei als mens.
En met meer aandacht voor jouw coachingsvaardigheden dan bij alle andere leefstijlcoachsopleidingen in Nederland!

In deze praktijkgerichte opleiding ga je veel oefenen, ‘kilometers maken’ als leefstijlcoach. Dat doe je in de lessen, tijdens de intervisiebijeenkomsten en tijdens het werken met  proefcliënten (volledige trajecten van kennismakingsgesprek tot afronding). Zodat je dit mooie vak niet alleen ként maar ook echt kúnt uitvoeren.

Bij het oprichten van een eigen praktijk komt veel kijken. Bij jouw groei tot ondernemer ook. In deze opleiding tref je alle praktische informatie aan die je nodig hebt om jouw eigen bedrijf te starten. In 2 online avondlessen wordt je verder begeleid bij jouw groei tot ondernemer en bij het opstellen van jouw bedrijfsplan. Daarnaast tref je in de digitale leeromgeving 3 lesvideo’s aan over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen praktijk.

Accreditaties

De opleiding LeefstijlCoach is geaccrediteerd door de Beroepsvereniging LeefstijlCoaches Nederland (BLCN), waardoor vergoeding van werkzaamheden uit de basisverzekering mogelijk is. De opleiding is tevens op HBO-niveau geaccrediteerd door accreditatie organisatie KTNO en als bijscholing door de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN).

Na het afstuderen

Na je afstuderen kun je als coach terecht binnen een bedrijf of bij de overheid, bijvoorbeeld als algemeen coach, bij een vitaliteitsprogramma, voor het terugdringen van ziekteverzuim of als ondersteuning bij een re-integratietraject: overal waar het vergroten van de vitaliteit en gezondheid van medewerkers extra aandacht krijgt. Maar ook als zelfstandige in samenwerking met een gezondheidscentrum of als coach met een eigen praktijk voor particulieren. Check voor actuele vacatures onze Linkedin pagina.
Vergoedingen van jouw werkzaamheden door zorgverzekeraars is mogelijk als je lid bent van beroepsvereniging BLCN (basisverzekering).

Ben je benieuwd wat onze afgestudeerden na de opleiding zijn gaan doen?
In Coaches in de Praktijk vertellen ze er zelf over.

Inhoud opleiding Leefstijlcoach

Als leefstijlcoach krijg je te maken met veel praktische vraagstukken zoals:

 • Ik wil graag een aantal kilo’s kwijtraken en heb al veel geprobeerd. Maar het lukt uiteindelijk toch steeds niet. Wat kan ik doen om blijvend gewichtsverlies te bereiken?
 • Ik heb het altijd ‘druk, druk, druk’. Hoe ga ik beter om met alle stress en (werk)druk?
 • Als ik ’s ochtends op sta voel ik me al moe. Wat kan ik doen om mij vitaler te voelen?
 • Ik wil meer gaan bewegen maar weet niet waar en hoe ik moet beginnen.
 • Vroeger bruiste ik van de energie. Hoe kan ik dat gevoel weer terugkrijgen?

In deze opleiding leer je hoe je de juiste informatie verzamelt over de huidige leefstijl van jouw cliënt. Je maakt op basis van deze informatie een analyse en een advies. Dat bespreek je met jouw cliënt en komt samen tot een plan van aanpak. Dat de cliënt uitvoert en waarbij jij een begeleidende, ondersteunende en motiverende rol vervult. Professioneel, praktisch en heel praktijkgericht dus!

Om uiteindelijk met een diploma in je hand als leefstijlcoach aan de slag te gaan in een eigen praktijk, of bij jouw huidige werkgever of als freelancer bij bedrijven, overheden, op scholen of in buurtcentra. Overal waar mensen meer willen leren en ervaren over een gezonde leefstijl!

Programma

De opleiding LeefstijlCoach bestaat uit 15 lesdagen en een afsluitende praktijkexamendag coachingsvaardigheden. De opleiding kent de volgende onderdelen:

 • Voeding, beweging & gedrag (8 lesdagen)
 • Coachingsvaardigheden (5 lesdagen)
 • Stress, ademhaling & ontspanning (2 lesdagen).

Ook kan je gebruik maken van 2 avondlessen ‘Van idee naar bedrijfsplan’ die je live via internet volgt. Tijdens deze lessen bereid je je voor op jouw toekomstig ondernemerschap. Diverse aspecten van het voeren van een eigen praktijk komen daarbij aan de orde en je maakt gebruik van alle praktijkervaringen die de docenten van de Academie hebben verzameld. Met als eindresultaat: jouw eigen bedrijfsplan.

Digitale leeromgeving ‘e-Flow’

Tijdens de opleiding werk je vanuit onze digitale leeromgeving ‘e-Flow’ waar je, naast het schriftelijke lesmateriaal, lesvideo’s en audiobestanden aantreft die jou ondersteunen bij het leren en ‘eigen maken’ van de lesstof. Dit alles kan je zo vaak en waar je maar wilt terugkijken en beluisteren. Ook ben je in deze leeromgeving in contact met jouw mededeelnemers en docenten van de opleiding.
Tijdens de lesdagen ligt de nadruk op het oefenen van vaardigheden en technieken, het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen met elkaar.

Examens en toetsen

De beroepsopleiding LeefstijlCoach kent de volgende toetsmomenten:

 • Vier tussentijdse elektronische toetsen over de lesstof
 • Eigen Leefstijladvies
 • Praktijkexamen coachingsvaardigheden.

Na het behalen van de diverse toetsen en examens ontvang je het diploma LeefstijlCoach. Dit diploma is geaccrediteerd door beroepsvereniging BLCN en door accreditatie organisatie KTNO.

Vervolgopleidingen

Wil je na het behalen van het diploma LeefstijlCoach je verder verdiepen in Coachingsvaardigheden en aan de slag met jouw eigen Persoonlijke Ontwikkeling? Volg dan de aanvullende module (10 lesdagen), waarmee je het diploma Holistische LeefstijlCoaching kunt behalen.
Of wil je je verder verdiepen op het gebied van Voeding? Volg dan aanvullend de geaccrediteerde opleiding tot Gewichtsconsulent (BGN), waardoor ook vergoeding van jouw werkzaamheden uit de aanvullende verzekering mogelijk is.

 

 

Start zaterdag 12 oktober 2024

LeefstijlCoach 116 start zaterdag 12 oktober 2024

Lesdagen: 12 oktober 2024, 16 november 2024, 30 november 2024, 14 december 2024, 29 maart 2025, 19 april 2025, 10 mei 2025, 31 mei 2025, 21 juni 2025, 5 juli 2025, 6 september 2025, 27 september 2025, 22 november 2025, 13 december 2025, 10 januari 2026. Praktijkexamen in februari 2026.

 

Start vrijdag 29 november 2024

LeefstijlCoach 117 start vrijdag 29 november 2024

Lesdagen: 29 november 2024, 20 december 2024, 17 januari 2025, 7 februari 2025, 9 mei 2025, 23 mei 2025, 13 juni 2025, 4 juli 2025, 5 september 2025, 26 september 2025, 10 oktober 2025, 7 november 2025, 16 januari 2026, 6 februari 2026, 6 maart 2026. Praktijkexamen in april 2026.

Studiekosten

Kosten voor de beroepsopleiding LeefstijlCoach zijn € 3.995,-

Je kunt de studiekosten voor deze opleiding op verschillende manieren betalen:

 • In één keer € 3.795,- Je ontvangt dan een korting van € 200,-.
 • In vier termijnen van € 998,75. Totale bedrag is € 3.995,-
 • In tien termijnen van € 429,50. Totale bedrag is € 4.295,-

De studiekosten zijn:

 • inclusief koffie en thee
 • inclusief toegang tot onze digitale leeromgeving ‘e-Flow’
 • inclusief studiebegeleiding
 • exclusief examenkosten, totaal € 240,-
 • exclusief verplichte studieboeken, totaal 5 stuks, ongeveer € 115,-
 • exclusief een bio-impedantieweegschaal, ongeveer € 125,-
 • exclusief lunch tijdens de lesdagen op locatie.

Maximaal aantal mensen in een groep: 12
Minimaal aantal mensen in een groep: 8

Vergoeding door derden
In veel gevallen is het deelnemers gelukt de opleiding vergoed te krijgen door de werkgever. Daarnaast zijn wij officieel scholingspartner van het UWV zodat vergoeding van de studiekosten voor deze opleiding voor mensen met een uitkering mogelijk is.

BTW
Vanaf 15 november 2010 is de Academie voor Holistisch Coachen opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat wij BTW vrijgesteld zijn.

Studiebelasting

Gemiddelde studiebelasting is gemiddeld 8 uur per week en is als volgt opgebouwd:

Contactdagen:
15 lesdagen in 15 maanden
1 afsluitende dag praktijkexamen coachingsvaardigheden
2 online avondlessen Ondernemersvaardigheden.

Lestijden en locatie
Van 10.00 uur tot 17.00 uur op locatie in Bilthoven.

Voorbereiden lesdag 
Bestuderen bijbehorende lesvideo’s en audiobestanden voorafgaand aan de lesdag, beantwoorden van studievragen en lezen schriftelijk lesmateriaal.

Te lezen:
5 boeken gedurende de opleiding (achtergrondliteratuur).

Verslagen schrijven:
Na elke lesdag een reflectieverslag. Na elk gesprek met een proefcliënt een reflectieverslag.

Intervisiegroepen:

2 dagdelen per maand. Kan ook online plaatsvinden.

Proefcliënten:
In de 2e helft van de opleiding ga je werken met 2 proefcliënten (12 contactmomenten).

Aanwezigheid lessen:
Minimaal 90% van de lessen.

Toelatingseisen en inschrijving
Als student moet je het HBO- werk- en denkniveau van de opleiding kunnen volgen.
Er is daarom minimaal een MBO-4 niveau vooropleiding vereist. Als je twijfelt of je in aanmerking komt voor deelname aan de opleiding, neem dan contact op met Mark van Riel via markvanriel@holistischcoachen.nl
Als je na afstuderen lid wilt worden van beroepsvereniging BLCN, is een afgeronde 4 jarige HBO-vooropleiding een vereiste.
Een actuele of recente psychiatrische aandoening is een contra-indicatie.

Wil je meer informatie over de opleiding en alvast kennismaken met de docenten die hem verzorgen? Doe dan mee met het gratis Introductiewebinar voor de opleiding LeefstijlCoach, dat wij regelmatig organiseren.

Studiebelasting in ECTS: 25.

Opleidingsniveau

De opleiding LeefstijlCoach is een opleiding op HBO-niveau. Om de opleiding goed te kunnen volgen betekent dit dat deelnemers aan deze opleiding minimaal een vooropleiding op MBO+ niveau hebben afgerond en aantoonbaar beschikken over HBO werk- en denkniveau. Heb je hier vragen over, neem dan contact op met Mark van Riel via markvanriel@holistischcoachen.nl.

Accreditaties

Het opleidingsniveau is vastgesteld door accreditatie organisatie KTNO.

Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen (KTNO) is een online platform voor kwaliteitsborging van vakopleidingen, modules en bij- of nascholingen in het particulier onderwijs, met ruime ervaring in complementaire gezondheidszorg (CAM-zorg).

KTNO combineert specifieke kennis van CAM-zorg met knowhow van kwaliteitsborging en moderne informatietechnologie. De KTNO-accreditatietrajecten richten zich op beoordeling, verbetering en ontwikkeling van kwaliteit.

Door de accreditatie door de KTNO is aansluiting bij een groot aantal beroepsverenigingen mogelijk.

De opleiding LeefstijlCoach is geaccrediteerd door de Beroepsvereniging LeefstijlCoaches Nederland (BLCN). BLCN is de landelijke branche-organisatie voor leefstijlcoaches. Zij bewaken, continueren en verbeteren de kwaliteit van de beroepsuitoefening van deze leefstijlcoaches en behartigen de belangen van de leden, zowel vaktechnisch als bedrijfseconomisch.

De bij de BLCN aangesloten leefstijlcoaches begeleiden mensen bij hun proces naar een gezond en vitaal leven, fysiek, mentaal en emotioneel. Hbo leefstijlcoaches kunnen mensen niet alleen helpen om algemene adviezen over voeding, bewegen, slaap en ontspanning om te zetten in een persoonlijk plan, maar vooral begeleiding bieden om dat plan werkelijkheid te maken. Daarbij gaat het om zaken als weten hoe je lichaam en geest werken, je tijd en energie beheren, goed omgaan met je omgeving en stress en onrust kunnen hanteren. Centraal staat het vinden en versterken van motivatie en drijfveren, en mensen van daaruit goede keuzes laten maken. Dat onderscheidt de leefstijlcoach van andere leefstijlprofessionals.

De BLCN heeft het in Nederland geldende beroepsprofiel voor leefstijlcoaches opgesteld. Leden van de BLCN hebben naast het geaccrediteerde diploma LeefstijlCoach, minimaal een 4 jarige HBO-vooropleiding afgerond en kunnen zich laten inschrijven in het Kwaliteitsregister voor leefstijlcoaches.

Wat betekent de accreditatie door de BLCN voor jou als deelnemer aan de opleiding?
De accreditatie van de opleiding LeefstijlCoach door de BLCN betekent dat, als je in het bezit bent van een HBO- of WO-vooropleiding en van het diploma LeefstijlCoach, je na afronding van onze opleiding lid kunt worden van deze beroepsvereniging. Belangrijk, want hierdoor kan jouw begeleiding vergoed worden uit de basisverzekering. Je dient dan nog wel een startinstructie van het ‘CooL-programma’ (1 dagdeel) te volgen bij het Expertisecentrum Leefstijlinterventies.

Wat betekent deze accreditatie voor ons als Academie?
Ook deze accreditatie is een bevestiging van onze opleidingskwaliteit. Daarnaast geeft het aan dat onze opleiding naadloos aansluit bij het landelijke beroepsprofiel voor leefstijlcoaches dat door de BLCN is opgesteld en een landelijke werking heeft.

accreditatie BGN

De opleiding LeefstijlCoach is als nascholing geaccrediteerd door de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN), voor het maximaal aantal (60) nascholingspunten (maximaal) met volgnummer 2023-N2702-008.

 

NVST Logo

De opleiding LeefstijlCoach is geaccrediteerd als bij- en nascholing voor de Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten  (NVST) en voor de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG)

Vanaf de start van de Academie voor Holistisch Coachen in 2007 mogen wij het keurmerk van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) voeren. In dit register staan onderwijsinstellingen ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Met deze inschrijving voldoen wij officieel aan de strenge kwaliteitscodes en -normen die hierbij worden gehanteerd omtrent betrouwbaarheid, vertrouwelijkheid en persoonsgegevens. Dit betekent een officiële erkenning van onze opleiding en bevestigt de hoge vakinhoudelijke kwaliteit, begeleiding en service.

NRTO

De Academie voor Holistisch Coachen is lid van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding, de NRTO. Dit is de brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland en is o.a. gericht op het bewaken van de kwaliteit en professionaliteit van opleidingen. Het lidmaatschap en keurmerk van de NRTO geeft consumenten en bedrijven zekerheid bij hun keuze voor de Academie voor Holistisch Coachen als opleider.
Wij conformeren ons aan de door de NRTO opgestelde Algemene voorwaarden die in overleg met de Consumentenbond tot stand zijn gekomen, met de Gedragscode en met de Klachtenprocedure (op te vragen via info@holistischcoachen.nl). Tevens zijn wij als lid van de NRTO aangesloten bij de Geschillencommissie Consumenten.

 

Hanneke: De eerste les is mij heel goed bevallen! Ik vond het heel interessant en leerzaam. Daarnaast ook een fijne docent, leuke groep en een prettig onderkomen in een fantastische omgeving. Voor mij klopt het plaatje.

Henriëtte: “Wat was het een prachtige reis die ik heb kunnen en mogen maken; ik heb zoveel geleerd, zoveel nieuwe inzichten gekregen, zoveel prachtige mensen ontmoet, zoveel mooie waardevolle gesprekken gehad enz. enz.
Ik had dit voor geen goud willen missen!!
Dank voor deze prachtige opleiding met geweldige docenten!!

Monique: “De les wordt gegeven  met veel humor les en de docent geeft veel ruimte om vragen te stellen. Dank daarvoor!”

Petra: “Vond het een hele fijne les. Leuke groep waar ik mij gelijk rustig en veilig in voel. De docent heeft een fijne uitstraling en praat enthousiast over haar vak. Deze enthousiasme kan zij zeker overbrengen.”

Luuk: “Wat ik geleerd heb van de 1e lesdag? Dat ik goed met de groep op kan schieten ook al is dat daarvoor erg spannend. Dat voeding, beweging, ontspanning en coaching vaardigheden als één geheel gezien kan worden. En hoe goed ik nu bezig ben met mijn leven, dat er nog wel wat ruimte is voor verbetering.”

Angelique: “Jammer dat het voedingsdeel voor nu al weer achter de rug is, ik wil er nog veel meer over weten! Een analyse maken vind ik nog wel lastig, daar ga ik meer mee oefenen in de intervisiebijeenkomsten. Gelukkig kan dat ook in de lessen.”

Merel: “Bedankt voor alle waardevolle informatie en natuurlijk voor het hele mooie jaar. Een fijne omgeving met fijne docenten!”

Sonja: “Ik heb de lessen als zeer fijn ervaren en het een fijne opleiding gevonden.”

Opleiding LeefstijlCoach

De opleiding LeefstijlCoach is een opleiding op HBO-niveau, die is geaccrediteerd door de BLCN en toegespitst is op de toenemende vraag naar goed opgeleide leefstijlcoaches die mensen begeleiden naar een gezonde leefstijl. Onder een ‘gezonde leefstijl’ verstaan we een gedragspatroon waarin aandacht is voor voldoende ontspanning, goede voeding en beweging. Waardoor klachten verminderen en worden voorkomen zoals slecht slapen, nek-, rug- of darmproblemen, je futloos voelen gedurende de dag of in het algemeen ‘niet goed in je vel zitten’.

Kenmerkend voor deze opleiding is dat je in 15 maanden alle benodigde kennis en vaardigheden leert om als leefstijlcoach aan de slag te gaan. Of je dit nu in loondienstverband of als zelfstandige doet maakt daarbij niet uit, de keuze is aan jou.
Daarnaast is deze opleiding een mooie ontwikkelreis boordevol persoonlijke ontwikkeling. Wat je merkt aan jouw persoonlijke groei als mens.
En met meer aandacht voor jouw coachingsvaardigheden dan bij alle andere leefstijlcoachsopleidingen in Nederland!

In deze praktijkgerichte opleiding ga je veel oefenen, ‘kilometers maken’ als leefstijlcoach. Dat doe je in de lessen, tijdens de intervisiebijeenkomsten en tijdens het werken met  proefcliënten (volledige trajecten van kennismakingsgesprek tot afronding). Zodat je dit mooie vak niet alleen ként maar ook echt kúnt uitvoeren.

Bij het oprichten van een eigen praktijk komt veel kijken. Bij jouw groei tot ondernemer ook. In deze opleiding tref je alle praktische informatie aan die je nodig hebt om jouw eigen bedrijf te starten. In 2 online avondlessen wordt je verder begeleid bij jouw groei tot ondernemer en bij het opstellen van jouw bedrijfsplan. Daarnaast tref je in de digitale leeromgeving 3 lesvideo’s aan over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen praktijk.

Accreditaties

De opleiding LeefstijlCoach is geaccrediteerd door de Beroepsvereniging LeefstijlCoaches Nederland (BLCN), waardoor vergoeding van werkzaamheden uit de basisverzekering mogelijk is. De opleiding is tevens op HBO-niveau geaccrediteerd door accreditatie organisatie KTNO en als bijscholing door de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN).

Na het afstuderen

Na je afstuderen kun je als coach terecht binnen een bedrijf of bij de overheid, bijvoorbeeld als algemeen coach, bij een vitaliteitsprogramma, voor het terugdringen van ziekteverzuim of als ondersteuning bij een re-integratietraject: overal waar het vergroten van de vitaliteit en gezondheid van medewerkers extra aandacht krijgt. Maar ook als zelfstandige in samenwerking met een gezondheidscentrum of als coach met een eigen praktijk voor particulieren. Check voor actuele vacatures onze Linkedin pagina.
Vergoedingen van jouw werkzaamheden door zorgverzekeraars is mogelijk als je lid bent van beroepsvereniging BLCN (basisverzekering).

Ben je benieuwd wat onze afgestudeerden na de opleiding zijn gaan doen?
In Coaches in de Praktijk vertellen ze er zelf over.

Inhoud opleiding Leefstijlcoach

Als leefstijlcoach krijg je te maken met veel praktische vraagstukken zoals:

 • Ik wil graag een aantal kilo’s kwijtraken en heb al veel geprobeerd. Maar het lukt uiteindelijk toch steeds niet. Wat kan ik doen om blijvend gewichtsverlies te bereiken?
 • Ik heb het altijd ‘druk, druk, druk’. Hoe ga ik beter om met alle stress en (werk)druk?
 • Als ik ’s ochtends op sta voel ik me al moe. Wat kan ik doen om mij vitaler te voelen?
 • Ik wil meer gaan bewegen maar weet niet waar en hoe ik moet beginnen.
 • Vroeger bruiste ik van de energie. Hoe kan ik dat gevoel weer terugkrijgen?

In deze opleiding leer je hoe je de juiste informatie verzamelt over de huidige leefstijl van jouw cliënt. Je maakt op basis van deze informatie een analyse en een advies. Dat bespreek je met jouw cliënt en komt samen tot een plan van aanpak. Dat de cliënt uitvoert en waarbij jij een begeleidende, ondersteunende en motiverende rol vervult. Professioneel, praktisch en heel praktijkgericht dus!

Om uiteindelijk met een diploma in je hand als leefstijlcoach aan de slag te gaan in een eigen praktijk, of bij jouw huidige werkgever of als freelancer bij bedrijven, overheden, op scholen of in buurtcentra. Overal waar mensen meer willen leren en ervaren over een gezonde leefstijl!

Programma

De opleiding LeefstijlCoach bestaat uit 15 lesdagen en een afsluitende praktijkexamendag coachingsvaardigheden. De opleiding kent de volgende onderdelen:

 • Voeding, beweging & gedrag (8 lesdagen)
 • Coachingsvaardigheden (5 lesdagen)
 • Stress, ademhaling & ontspanning (2 lesdagen).

Ook kan je gebruik maken van 2 avondlessen ‘Van idee naar bedrijfsplan’ die je live via internet volgt. Tijdens deze lessen bereid je je voor op jouw toekomstig ondernemerschap. Diverse aspecten van het voeren van een eigen praktijk komen daarbij aan de orde en je maakt gebruik van alle praktijkervaringen die de docenten van de Academie hebben verzameld. Met als eindresultaat: jouw eigen bedrijfsplan.

Digitale leeromgeving ‘e-Flow’

Tijdens de opleiding werk je vanuit onze digitale leeromgeving ‘e-Flow’ waar je, naast het schriftelijke lesmateriaal, lesvideo’s en audiobestanden aantreft die jou ondersteunen bij het leren en ‘eigen maken’ van de lesstof. Dit alles kan je zo vaak en waar je maar wilt terugkijken en beluisteren. Ook ben je in deze leeromgeving in contact met jouw mededeelnemers en docenten van de opleiding.
Tijdens de lesdagen ligt de nadruk op het oefenen van vaardigheden en technieken, het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen met elkaar.

Examens en toetsen

De beroepsopleiding LeefstijlCoach kent de volgende toetsmomenten:

 • Vier tussentijdse elektronische toetsen over de lesstof
 • Eigen Leefstijladvies
 • Praktijkexamen coachingsvaardigheden.

Na het behalen van de diverse toetsen en examens ontvang je het diploma LeefstijlCoach. Dit diploma is geaccrediteerd door beroepsvereniging BLCN en door accreditatie organisatie KTNO.

Vervolgopleidingen

Wil je na het behalen van het diploma LeefstijlCoach je verder verdiepen in Coachingsvaardigheden en aan de slag met jouw eigen Persoonlijke Ontwikkeling? Volg dan de aanvullende module (10 lesdagen), waarmee je het diploma Holistische LeefstijlCoaching kunt behalen.
Of wil je je verder verdiepen op het gebied van Voeding? Volg dan aanvullend de geaccrediteerde opleiding tot Gewichtsconsulent (BGN), waardoor ook vergoeding van jouw werkzaamheden uit de aanvullende verzekering mogelijk is.

 

 

Start zaterdag 12 oktober 2024

LeefstijlCoach 116 start zaterdag 12 oktober 2024

Lesdagen: 12 oktober 2024, 16 november 2024, 30 november 2024, 14 december 2024, 29 maart 2025, 19 april 2025, 10 mei 2025, 31 mei 2025, 21 juni 2025, 5 juli 2025, 6 september 2025, 27 september 2025, 22 november 2025, 13 december 2025, 10 januari 2026. Praktijkexamen in februari 2026.

 

Start vrijdag 29 november 2024

LeefstijlCoach 117 start vrijdag 29 november 2024

Lesdagen: 29 november 2024, 20 december 2024, 17 januari 2025, 7 februari 2025, 9 mei 2025, 23 mei 2025, 13 juni 2025, 4 juli 2025, 5 september 2025, 26 september 2025, 10 oktober 2025, 7 november 2025, 16 januari 2026, 6 februari 2026, 6 maart 2026. Praktijkexamen in april 2026.

Studiekosten

Kosten voor de beroepsopleiding LeefstijlCoach zijn € 3.995,-

Je kunt de studiekosten voor deze opleiding op verschillende manieren betalen:

 • In één keer € 3.795,- Je ontvangt dan een korting van € 200,-.
 • In vier termijnen van € 998,75. Totale bedrag is € 3.995,-
 • In tien termijnen van € 429,50. Totale bedrag is € 4.295,-

De studiekosten zijn:

 • inclusief koffie en thee
 • inclusief toegang tot onze digitale leeromgeving ‘e-Flow’
 • inclusief studiebegeleiding
 • exclusief examenkosten, totaal € 240,-
 • exclusief verplichte studieboeken, totaal 5 stuks, ongeveer € 115,-
 • exclusief een bio-impedantieweegschaal, ongeveer € 125,-
 • exclusief lunch tijdens de lesdagen op locatie.

Maximaal aantal mensen in een groep: 12
Minimaal aantal mensen in een groep: 8

Vergoeding door derden
In veel gevallen is het deelnemers gelukt de opleiding vergoed te krijgen door de werkgever. Daarnaast zijn wij officieel scholingspartner van het UWV zodat vergoeding van de studiekosten voor deze opleiding voor mensen met een uitkering mogelijk is.

BTW
Vanaf 15 november 2010 is de Academie voor Holistisch Coachen opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat wij BTW vrijgesteld zijn.

Studiebelasting

Gemiddelde studiebelasting is gemiddeld 8 uur per week en is als volgt opgebouwd:

Contactdagen:
15 lesdagen in 15 maanden
1 afsluitende dag praktijkexamen coachingsvaardigheden
2 online avondlessen Ondernemersvaardigheden.

Lestijden en locatie
Van 10.00 uur tot 17.00 uur op locatie in Bilthoven.

Voorbereiden lesdag 
Bestuderen bijbehorende lesvideo’s en audiobestanden voorafgaand aan de lesdag, beantwoorden van studievragen en lezen schriftelijk lesmateriaal.

Te lezen:
5 boeken gedurende de opleiding (achtergrondliteratuur).

Verslagen schrijven:
Na elke lesdag een reflectieverslag. Na elk gesprek met een proefcliënt een reflectieverslag.

Intervisiegroepen:

2 dagdelen per maand. Kan ook online plaatsvinden.

Proefcliënten:
In de 2e helft van de opleiding ga je werken met 2 proefcliënten (12 contactmomenten).

Aanwezigheid lessen:
Minimaal 90% van de lessen.

Toelatingseisen en inschrijving
Als student moet je het HBO- werk- en denkniveau van de opleiding kunnen volgen.
Er is daarom minimaal een MBO-4 niveau vooropleiding vereist. Als je twijfelt of je in aanmerking komt voor deelname aan de opleiding, neem dan contact op met Mark van Riel via markvanriel@holistischcoachen.nl
Als je na afstuderen lid wilt worden van beroepsvereniging BLCN, is een afgeronde 4 jarige HBO-vooropleiding een vereiste.
Een actuele of recente psychiatrische aandoening is een contra-indicatie.

Wil je meer informatie over de opleiding en alvast kennismaken met de docenten die hem verzorgen? Doe dan mee met het gratis Introductiewebinar voor de opleiding LeefstijlCoach, dat wij regelmatig organiseren.

Studiebelasting in ECTS: 25.

Opleidingsniveau

De opleiding LeefstijlCoach is een opleiding op HBO-niveau. Om de opleiding goed te kunnen volgen betekent dit dat deelnemers aan deze opleiding minimaal een vooropleiding op MBO+ niveau hebben afgerond en aantoonbaar beschikken over HBO werk- en denkniveau. Heb je hier vragen over, neem dan contact op met Mark van Riel via markvanriel@holistischcoachen.nl.

Accreditaties

Het opleidingsniveau is vastgesteld door accreditatie organisatie KTNO.

Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen (KTNO) is een online platform voor kwaliteitsborging van vakopleidingen, modules en bij- of nascholingen in het particulier onderwijs, met ruime ervaring in complementaire gezondheidszorg (CAM-zorg).

KTNO combineert specifieke kennis van CAM-zorg met knowhow van kwaliteitsborging en moderne informatietechnologie. De KTNO-accreditatietrajecten richten zich op beoordeling, verbetering en ontwikkeling van kwaliteit.

Door de accreditatie door de KTNO is aansluiting bij een groot aantal beroepsverenigingen mogelijk.

De opleiding LeefstijlCoach is geaccrediteerd door de Beroepsvereniging LeefstijlCoaches Nederland (BLCN). BLCN is de landelijke branche-organisatie voor leefstijlcoaches. Zij bewaken, continueren en verbeteren de kwaliteit van de beroepsuitoefening van deze leefstijlcoaches en behartigen de belangen van de leden, zowel vaktechnisch als bedrijfseconomisch.

De bij de BLCN aangesloten leefstijlcoaches begeleiden mensen bij hun proces naar een gezond en vitaal leven, fysiek, mentaal en emotioneel. Hbo leefstijlcoaches kunnen mensen niet alleen helpen om algemene adviezen over voeding, bewegen, slaap en ontspanning om te zetten in een persoonlijk plan, maar vooral begeleiding bieden om dat plan werkelijkheid te maken. Daarbij gaat het om zaken als weten hoe je lichaam en geest werken, je tijd en energie beheren, goed omgaan met je omgeving en stress en onrust kunnen hanteren. Centraal staat het vinden en versterken van motivatie en drijfveren, en mensen van daaruit goede keuzes laten maken. Dat onderscheidt de leefstijlcoach van andere leefstijlprofessionals.

De BLCN heeft het in Nederland geldende beroepsprofiel voor leefstijlcoaches opgesteld. Leden van de BLCN hebben naast het geaccrediteerde diploma LeefstijlCoach, minimaal een 4 jarige HBO-vooropleiding afgerond en kunnen zich laten inschrijven in het Kwaliteitsregister voor leefstijlcoaches.

Wat betekent de accreditatie door de BLCN voor jou als deelnemer aan de opleiding?
De accreditatie van de opleiding LeefstijlCoach door de BLCN betekent dat, als je in het bezit bent van een HBO- of WO-vooropleiding en van het diploma LeefstijlCoach, je na afronding van onze opleiding lid kunt worden van deze beroepsvereniging. Belangrijk, want hierdoor kan jouw begeleiding vergoed worden uit de basisverzekering. Je dient dan nog wel een startinstructie van het ‘CooL-programma’ (1 dagdeel) te volgen bij het Expertisecentrum Leefstijlinterventies.

Wat betekent deze accreditatie voor ons als Academie?
Ook deze accreditatie is een bevestiging van onze opleidingskwaliteit. Daarnaast geeft het aan dat onze opleiding naadloos aansluit bij het landelijke beroepsprofiel voor leefstijlcoaches dat door de BLCN is opgesteld en een landelijke werking heeft.

accreditatie BGN

De opleiding LeefstijlCoach is als nascholing geaccrediteerd door de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN), voor het maximaal aantal (60) nascholingspunten (maximaal) met volgnummer 2023-N2702-008.

 

NVST Logo

De opleiding LeefstijlCoach is geaccrediteerd als bij- en nascholing voor de Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten  (NVST) en voor de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG)

Vanaf de start van de Academie voor Holistisch Coachen in 2007 mogen wij het keurmerk van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) voeren. In dit register staan onderwijsinstellingen ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Met deze inschrijving voldoen wij officieel aan de strenge kwaliteitscodes en -normen die hierbij worden gehanteerd omtrent betrouwbaarheid, vertrouwelijkheid en persoonsgegevens. Dit betekent een officiële erkenning van onze opleiding en bevestigt de hoge vakinhoudelijke kwaliteit, begeleiding en service.

NRTO

De Academie voor Holistisch Coachen is lid van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding, de NRTO. Dit is de brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland en is o.a. gericht op het bewaken van de kwaliteit en professionaliteit van opleidingen. Het lidmaatschap en keurmerk van de NRTO geeft consumenten en bedrijven zekerheid bij hun keuze voor de Academie voor Holistisch Coachen als opleider.
Wij conformeren ons aan de door de NRTO opgestelde Algemene voorwaarden die in overleg met de Consumentenbond tot stand zijn gekomen, met de Gedragscode en met de Klachtenprocedure (op te vragen via info@holistischcoachen.nl). Tevens zijn wij als lid van de NRTO aangesloten bij de Geschillencommissie Consumenten.

 

Hanneke: De eerste les is mij heel goed bevallen! Ik vond het heel interessant en leerzaam. Daarnaast ook een fijne docent, leuke groep en een prettig onderkomen in een fantastische omgeving. Voor mij klopt het plaatje.

Henriëtte: “Wat was het een prachtige reis die ik heb kunnen en mogen maken; ik heb zoveel geleerd, zoveel nieuwe inzichten gekregen, zoveel prachtige mensen ontmoet, zoveel mooie waardevolle gesprekken gehad enz. enz.
Ik had dit voor geen goud willen missen!!
Dank voor deze prachtige opleiding met geweldige docenten!!

Monique: “De les wordt gegeven  met veel humor les en de docent geeft veel ruimte om vragen te stellen. Dank daarvoor!”

Petra: “Vond het een hele fijne les. Leuke groep waar ik mij gelijk rustig en veilig in voel. De docent heeft een fijne uitstraling en praat enthousiast over haar vak. Deze enthousiasme kan zij zeker overbrengen.”

Luuk: “Wat ik geleerd heb van de 1e lesdag? Dat ik goed met de groep op kan schieten ook al is dat daarvoor erg spannend. Dat voeding, beweging, ontspanning en coaching vaardigheden als één geheel gezien kan worden. En hoe goed ik nu bezig ben met mijn leven, dat er nog wel wat ruimte is voor verbetering.”

Angelique: “Jammer dat het voedingsdeel voor nu al weer achter de rug is, ik wil er nog veel meer over weten! Een analyse maken vind ik nog wel lastig, daar ga ik meer mee oefenen in de intervisiebijeenkomsten. Gelukkig kan dat ook in de lessen.”

Merel: “Bedankt voor alle waardevolle informatie en natuurlijk voor het hele mooie jaar. Een fijne omgeving met fijne docenten!”

Sonja: “Ik heb de lessen als zeer fijn ervaren en het een fijne opleiding gevonden.”

Inhoud lesonderwerpen

Dat voeding en gezondheid met elkaar verbonden zijn, wordt steeds breder geaccepteerd. Dit vakgebied staat ook in een warme belangstelling bij alle media vandaag de dag en de kennis over gezonde voeding groeit gestaag. In deze module krijg je dan ook een actueel overzicht van de kennis op het gebied van voeding. Zowel uit de klassieke voedingsleer als uit hedendaagse wetenschappelijke inzichten, moderne literatuur en door praktische ervaringen van coaches in hun eigen praktijk.

Voor dit vak voer je als deelnemer een aantal praktische opdrachten uit omdat het opdoen van eigen ervaringen van groot belang is. Hoe voel je je als je anders gaat eten? Welke invloed heeft dat op jouw energie of gedrag?

In de lessen wordt telkens de koppeling gemaakt tussen kennis en ervaring enerzijds en het eetgedrag anderzijds. Want het antwoord op de vragen: ‘Waarom eten we?’, ‘Wanneer eten we?’, ‘Wat, waar en hoe eten we?’ leert ons veel over de achterliggende patronen bij het eetgedrag en dus ook over de aangrijpingspunten voor verandering van dat gedrag.

Voeding in relatie tot stress is een bekend fenomeen. Maar wat is de invloed van stress op onze hormoonhuishouding? En wat zijn de consequenties van onze (verstoorde) hormoonhuishouding op ons dagelijks gedrag? Ook daar staan we bij stil.

Bewegen wordt wel het goedkoopste medicijn genoemd. Het heeft tal van positieve effecten op lichaam en geest, bevordert de gezondheid en verkleint het risico op (ernstige) ongezondheid. Voldoende bewegen betekent daarom een hogere kwaliteit van leven. Helaas zien we om ons heen ook de gevolgen van onvoldoende beweging: hart- en vaatziekten, diabetes type 2, kanker, obesitas, ziekten aan het bewegingsapparaat en psychische aandoeningen (depressie).

Dat bewegen goed is voor onze vitaliteit is bekend. Maar hoeveel, hoe intensief, hoe vaak en welke vormen dien je nu precies te doen om je vitaal te voelen? Dit kan per persoon verschillen en maatwerk is daarom ook nodig. In deze module leer je veel over de werking van het menselijk lichaam in relatie tot beweging, ‘core stability’, belasting en vitaliteit. Ook leer je hoe je een beweegprogramma ‘op maat’ kunt maken voor je cliënten. En over oefeningen waarmee je later je cliënten kunt helpen om hun vitaliteit te vergroten.

Zowel de benodigde kennis, ook op het gebied van anatomie, de praktische oefeningen als de relatie met het voedings- en beweeggedrag leveren jou als deelnemer de handgrepen om toekomstige cliënten te begeleiden bij vraagstukken op het gebied van voeding en beweging. De uitgekiende werkwijze en aanpak in het begeleiden van leefstijlcliënten die je krijgt aangereikt in deze opleiding helpt je hier zeker bij.

Aantal lesdagen: 8
Docent: Millie van der Heijden
Docent: Anniek Sturm
Docent: Angela Steemers
Docent: Desirée Smits

Coaching is er op gericht om de cliënt bewuster te maken van zijn/haar eigen gedrag waardoor hij/zij meer eigen verantwoordelijkheid gaat ervaren over zijn/haar eigen leven. En daarmee beter toegerust voorwaarts te kunnen gaan op het eigen unieke ontwikkelpad. Soms moeten daarvoor problemen worden opgelost, zoals problemen in sociale- of werkrelaties, stress gerelateerde klachten of onverwerkte emotionele gebeurtenissen uit het verleden. Dit is de curatieve kant van coaching. Coaching kan ook preventief zijn. Daarbij gaat het dikwijls over het vergroten van het bewustzijn bij het maken van keuzes, bij de omgang met anderen en bij het eigen gedrag in het algemeen. Vanuit dit bewustzijn kan de cliënt andere keuzes maken over het eigen gedrag en deze ook in praktijk brengen. Om uiteindelijk meer tevreden en in balans te zijn met zichzelf en met de omgeving. En daarmee toekomstige problemen voorkomen.

In de lessen Coachingsvaardigheden krijg je een gedegen basis aangereikt aan communicatie- en gespreksvaardigheden. Je leert om te coachen vanuit innerlijke rust en om in continue verbinding te zijn met je cliënt. Om niet te oordelen of te adviseren, maar om jouw cliënt te begeleiden op zijn/haar ontwikkelpad. Bewust zijn van jouw rol als coach is daarbij cruciaal en belangrijk voor het welslagen van de inspanningen van jouw cliënt.

Je leert diverse coachingstechnieken die je in jouw coachingssessies kunt toepassen. Dit zijn:

 • De ‘Tijdlijn’, een snelle manier om veel over de levensloop en thema’s van jouw cliënt te leren
 • Het NLP-werkmodel dat een helder format biedt voor coachingsgesprekken
 • Het ‘G-schema’, over hoe om te gaan met belemmerende overtuigingen en disfunctionele gedachten
 • ‘Oplossingsgericht Coachen’ om mensen in letterlijk en figuurlijk ‘in beweging’ te krijgen.

Aantal lesdagen: 5
DocentEsteriek de Heij
Docent: Barry Moberts 
Docent: Dore Kemmeren
Docent: Mark van Riel

Stress is in onze huidige maatschappij een groot probleem. Veel mensen hebben last van een te hoge werkdruk of andere stress veroorzakende factoren. Je kunt in een negatieve spiraal terechtkomen waarin je het gevoel kwijt raakt grip op je eigen leven te hebben. Hierdoor kunnen allerlei gezondheidsklachten ontstaan die er toe kunnen leiden dat mensen in een burn-out terecht komen of zelfs arbeidsongeschikt worden. In deze lessen leer je veel over het ontstaan en het voorkomen van stress. Zowel theoretisch als heel praktisch waardoor jij later ook in staat bent om je cliënten te begeleiden bij het verminderen van hun stressniveau gedurende de dag. En daarmee in het voorkomen van de (fysieke) klachten die hiermee samenhangen.

Een ander belangrijk onderdeel van deze lessen is de bewustwording van de ademhaling. Veel mensen ademen onbewust en te snel. Dit kan leiden tot diverse fysieke klachten. Door meer bewust te worden van de ademhaling en deze te leren controleren kunnen klachten verdwijnen. Dit zal leiden tot meer gezondheid, vitaliteit en ontspanning. Je leert in deze opleiding 4 verschillende ademhalingstechnieken.
Ook komen 2 ontspanningstechnieken aan bod om je cliënten te leren ontspannen, zodat herstel versneld wordt en dat eventuele lichamelijke klachten kunnen worden voorkomen. We oefenen tijdens de lesdagen met deze technieken. Thuis en in de intervisiegroep ga je de technieken herhalen zodat je ze goed ‘in de vingers’ krijgt en kunt toepassen bij jouw cliënten.

Aantal lesdagen: 2
Docent: Gerda Evenhuis

Dat voeding en gezondheid met elkaar verbonden zijn, wordt steeds breder geaccepteerd. Dit vakgebied staat ook in een warme belangstelling bij alle media vandaag de dag en de kennis over gezonde voeding groeit gestaag. In deze module krijg je dan ook een actueel overzicht van de kennis op het gebied van voeding. Zowel uit de klassieke voedingsleer als uit hedendaagse wetenschappelijke inzichten, moderne literatuur en door praktische ervaringen van coaches in hun eigen praktijk.

Voor dit vak voer je als deelnemer een aantal praktische opdrachten uit omdat het opdoen van eigen ervaringen van groot belang is. Hoe voel je je als je anders gaat eten? Welke invloed heeft dat op jouw energie of gedrag?

In de lessen wordt telkens de koppeling gemaakt tussen kennis en ervaring enerzijds en het eetgedrag anderzijds. Want het antwoord op de vragen: ‘Waarom eten we?’, ‘Wanneer eten we?’, ‘Wat, waar en hoe eten we?’ leert ons veel over de achterliggende patronen bij het eetgedrag en dus ook over de aangrijpingspunten voor verandering van dat gedrag.

Voeding in relatie tot stress is een bekend fenomeen. Maar wat is de invloed van stress op onze hormoonhuishouding? En wat zijn de consequenties van onze (verstoorde) hormoonhuishouding op ons dagelijks gedrag? Ook daar staan we bij stil.

Bewegen wordt wel het goedkoopste medicijn genoemd. Het heeft tal van positieve effecten op lichaam en geest, bevordert de gezondheid en verkleint het risico op (ernstige) ongezondheid. Voldoende bewegen betekent daarom een hogere kwaliteit van leven. Helaas zien we om ons heen ook de gevolgen van onvoldoende beweging: hart- en vaatziekten, diabetes type 2, kanker, obesitas, ziekten aan het bewegingsapparaat en psychische aandoeningen (depressie).

Dat bewegen goed is voor onze vitaliteit is bekend. Maar hoeveel, hoe intensief, hoe vaak en welke vormen dien je nu precies te doen om je vitaal te voelen? Dit kan per persoon verschillen en maatwerk is daarom ook nodig. In deze module leer je veel over de werking van het menselijk lichaam in relatie tot beweging, ‘core stability’, belasting en vitaliteit. Ook leer je hoe je een beweegprogramma ‘op maat’ kunt maken voor je cliënten. En over oefeningen waarmee je later je cliënten kunt helpen om hun vitaliteit te vergroten.

Zowel de benodigde kennis, ook op het gebied van anatomie, de praktische oefeningen als de relatie met het voedings- en beweeggedrag leveren jou als deelnemer de handgrepen om toekomstige cliënten te begeleiden bij vraagstukken op het gebied van voeding en beweging. De uitgekiende werkwijze en aanpak in het begeleiden van leefstijlcliënten die je krijgt aangereikt in deze opleiding helpt je hier zeker bij.

Aantal lesdagen: 8
Docent: Millie van der Heijden
Docent: Anniek Sturm
Docent: Angela Steemers
Docent: Desirée Smits

Coaching is er op gericht om de cliënt bewuster te maken van zijn/haar eigen gedrag waardoor hij/zij meer eigen verantwoordelijkheid gaat ervaren over zijn/haar eigen leven. En daarmee beter toegerust voorwaarts te kunnen gaan op het eigen unieke ontwikkelpad. Soms moeten daarvoor problemen worden opgelost, zoals problemen in sociale- of werkrelaties, stress gerelateerde klachten of onverwerkte emotionele gebeurtenissen uit het verleden. Dit is de curatieve kant van coaching. Coaching kan ook preventief zijn. Daarbij gaat het dikwijls over het vergroten van het bewustzijn bij het maken van keuzes, bij de omgang met anderen en bij het eigen gedrag in het algemeen. Vanuit dit bewustzijn kan de cliënt andere keuzes maken over het eigen gedrag en deze ook in praktijk brengen. Om uiteindelijk meer tevreden en in balans te zijn met zichzelf en met de omgeving. En daarmee toekomstige problemen voorkomen.

In de lessen Coachingsvaardigheden krijg je een gedegen basis aangereikt aan communicatie- en gespreksvaardigheden. Je leert om te coachen vanuit innerlijke rust en om in continue verbinding te zijn met je cliënt. Om niet te oordelen of te adviseren, maar om jouw cliënt te begeleiden op zijn/haar ontwikkelpad. Bewust zijn van jouw rol als coach is daarbij cruciaal en belangrijk voor het welslagen van de inspanningen van jouw cliënt.

Je leert diverse coachingstechnieken die je in jouw coachingssessies kunt toepassen. Dit zijn:

 • De ‘Tijdlijn’, een snelle manier om veel over de levensloop en thema’s van jouw cliënt te leren
 • Het NLP-werkmodel dat een helder format biedt voor coachingsgesprekken
 • Het ‘G-schema’, over hoe om te gaan met belemmerende overtuigingen en disfunctionele gedachten
 • ‘Oplossingsgericht Coachen’ om mensen in letterlijk en figuurlijk ‘in beweging’ te krijgen.

Aantal lesdagen: 5
DocentEsteriek de Heij
Docent: Barry Moberts 
Docent: Dore Kemmeren
Docent: Mark van Riel

Stress is in onze huidige maatschappij een groot probleem. Veel mensen hebben last van een te hoge werkdruk of andere stress veroorzakende factoren. Je kunt in een negatieve spiraal terechtkomen waarin je het gevoel kwijt raakt grip op je eigen leven te hebben. Hierdoor kunnen allerlei gezondheidsklachten ontstaan die er toe kunnen leiden dat mensen in een burn-out terecht komen of zelfs arbeidsongeschikt worden. In deze lessen leer je veel over het ontstaan en het voorkomen van stress. Zowel theoretisch als heel praktisch waardoor jij later ook in staat bent om je cliënten te begeleiden bij het verminderen van hun stressniveau gedurende de dag. En daarmee in het voorkomen van de (fysieke) klachten die hiermee samenhangen.

Een ander belangrijk onderdeel van deze lessen is de bewustwording van de ademhaling. Veel mensen ademen onbewust en te snel. Dit kan leiden tot diverse fysieke klachten. Door meer bewust te worden van de ademhaling en deze te leren controleren kunnen klachten verdwijnen. Dit zal leiden tot meer gezondheid, vitaliteit en ontspanning. Je leert in deze opleiding 4 verschillende ademhalingstechnieken.
Ook komen 2 ontspanningstechnieken aan bod om je cliënten te leren ontspannen, zodat herstel versneld wordt en dat eventuele lichamelijke klachten kunnen worden voorkomen. We oefenen tijdens de lesdagen met deze technieken. Thuis en in de intervisiegroep ga je de technieken herhalen zodat je ze goed ‘in de vingers’ krijgt en kunt toepassen bij jouw cliënten.

Aantal lesdagen: 2
Docent: Gerda Evenhuis

Waarom kiezen voor de opleiding LeefstijlCoach?

Ben je benieuwd waarom anderen gekozen hebben voor de opleiding LeefstijlCoach? En wat ze tot nu toe hebben ervaren? Onze deelnemers vertellen het je in onderstaande video’s.

Marie-Claire van der Heijden

Dorien van Loenen

Bram Vissers

Peggy Gubbels

Academie voor Holistisch Coachen Mark en Marieke

Overtuig jezelf

Maak kennis met de opleiding LeefstijlCoach door deel te nemen aan een gratis introductiewebinar.

Digitale brochure aanvragen

Door dit formulier te in te vullen en te verzenden ontvang je de brochure voor de opleiding Systemisch werken/Familieopstellingen binnen enkele minuten in jouw mailbox.

Velden met een * zijn verplicht.