Holistische LeefstijlCoaching

Holistische leefstijlcoachingsopleiding waarin je leert mensen te begeleiden naar meer innerlijk welbevinden en innerlijke rust en naar een gezonde leefstijl: gezonde voeding, voldoende bewegen en stressreductie, ontspanning en slapen. Met veel aandacht voor verdiepend coachen én voor jouw persoonlijke ontwikkeling. 

Mark van Riel Innerlijke Coaching

Alles over deze opleiding

Druk op één van de onderstaande onderwerpen voor meer informatie

Holistische LeefstijlCoaching

Holistische LeefstijlCoaching is de meest uitgebreide leefstijlcoach opleiding in Nederland, die door de BLCN is geaccrediteerd. Het is een holistisch coach opleiding op HBO-niveau, toegespitst op de toenemende vraag naar goed opgeleide holistische leefstijlcoaches die mensen begeleiden naar innerlijk welbevinden en een gezonde leefstijl.

Holistische coach

Het begrip ‘holistisch’ betekent dat de opgeleide coaches niet alleen kijken naar de mentale of psychische factoren achter menselijk gedrag, maar daar ook de lichamelijke, energetische en emotionele kanten van de mens en er vraagstukken rondom zingeving bij betrekken.

Gezonde leefstijl

Bij een ‘gezonde leefstijl’ gaat het over een gedragspatroon waarin aandacht is voor voldoende ontspanning en slaap, goede voeding, voldoende beweging en het reduceren van stress. Waardoor klachten zoals slecht slapen, nek-, rug- of darmproblemen, je futloos voelen, ‘niet goed in je vel zitten’ verminderen of verdwijnen. En mensen een gelukkiger leven kunnen leiden. Een gezonde leefstijl wordt daarmee een bewuste ‘lifestyle’ waarbij jij als lifestyle coach veel mensen een nieuw perspectief gaat bieden.

Persoonlijke ontwikkeling

Kenmerkend voor deze opleiding is dat jouw persoonlijke ontwikkeling en bewustwording een belangrijke rol inneemt. Jij zelf bent immers het belangrijkste instrument dat je als toekomstig coach voorhanden hebt. Het is dus zaak dat jij er als persoon en als professional klaar voor bent om anderen te begeleiden. Met de juiste kennis, vaardigheden en ervaring én met voldoende persoonlijke bagage om met een gerust hart er te kunnen zijn voor jouw gesprekspartners. Veel deelnemers zien deze opleiding dan ook als een mooie manier om zowel een nieuw beroep te leren als om een ontwikkelingstraject met zichzelf aan te gaan.

Deze opleiding richt zich ook op jouw toekomstige praktijk als zelfstandig leefstijlcoach. In 2 online avondlessen wordt je begeleid bij jouw groei tot ondernemer en bij het opstellen van jouw bedrijfsplan. Ook tref je 3 lesvideo’s aan in onze digitale leeromgeving over alles wat er bij komt kijken als je een eigen praktijk gaat starten.

Praktijkgericht

Als je bent afgestudeerd, wil je natuurlijk direct al jouw kennis en vaardigheden in praktijk brengen. Daar wil je dan geen drempel bij ervaren omdat je te weinig praktijkoefening hebt opgedaan tijdens jouw opleiding! Dat is helaas wel wat we veel tegenkomen in de dagelijkse coachingpraktijk. Daarom ga je in deze opleiding veel oefenen, ‘kilometers maken’ in jouw nieuwe beroep als coach. Dat doe je in de lessen, tijdens de intervisiebijeenkomsten en tijdens het werken met proefcliënten in de 2e helft van de opleiding. Zodat je dit mooie vak niet alleen kent (kennis) maar ook echt kunt uitvoeren. Dat voel je en dat maakt het verschil!

Accreditaties

De opleiding Holistische LeefstijlCoaching is geaccrediteerd door de Beroepsvereniging Leefstijl Coaches Nederland (BLCN) en voldoet daarmee aan alle inhoudelijke eisen die aan de professionele BLCN leefstijlcoach in Nederland worden gesteld. Ook betekent het dat vergoeding van werkzaamheden uit de basisverzekering mogelijk is.
Daarnaast is deze leefstijl opleiding geaccrediteerd door de KTNO, wat jou toegang geeft tot een groot aantal beroepsverenigingen in ons werkveld.

Aan de slag als holistisch leefstijlcoach

Na je afstuderen kun je als holistische coach terecht binnen een bedrijf of bij de overheid, bijvoorbeeld als algemeen coach, bij een vitaliteitsprogramma, voor het terugdringen van ziekteverzuim of als ondersteuning bij een re-integratietraject. Maar ook als zelfstandig life coach in samenwerking met een gezondheidscentrum, als coach met een eigen praktijk voor particulieren of als freelancer bij bedrijven en organisaties die de vitaliteit van hun medewerkers willen vergroten. Check voor actuele vacatures onze Linkedin pagina.
Vergoedingen van jouw werkzaamheden door zorgverzekeraars is mogelijk als je lid bent van beroepsvereniging BLCN (basisverzekering). Wil je dat jouw werkzaamheden ook vergoed worden uit de aanvullende verzekering, dan heb je naast deze beroepsopleiding een aanvullende opleiding nodig om lid te kunnen worden van de BGN (Gewichtsconsulent) en BATC (Medische en Psychosociale Basiskennis).

Ben je benieuwd wat onze afgestudeerden na de opleiding zijn gaan doen?
In Coaches in de Praktijk vertellen ze er zelf over.

Inhoud opleiding Holistische LeefstijlCoaching

Als holistische leefstijlcoach werk je met cliënten die verschillende vraagstukken kunnen aandragen. Denk hierbij o.a. aan vraagstukken op het gebied van:

 • Relaties (privé, familie, etc.)
 • Loopbaan
 • Interactie met collega’s en/of leidinggevende
 • (werk)stress en ontspanning
 • Voeding, beweging en gezondheid
 • Eigen gedrag
 • Maken van keuzes en stellen van prioriteiten.

Vaak komen cliënten bij je langs met praktische vragen en aanleidingen zoals:

 • Ik heb het altijd ‘druk, druk, druk’. Hoe ga ik beter om met alle stress en (werk)druk?
 • Als ik ’s ochtends op sta voel ik me al moe. Wat kan ik doen om mij vitaler te voelen?
 • Ik ben er vooral voor anderen. Hoe zorg ik beter voor mijzelf?
 • Ik zie erg op tegen het aankomende gesprek met mijn leidinggevende. Hoe kom ik van dit onzekere gevoel af?
 • Wat kan ik doen om mijzelf meer ‘in mijn kracht’ te voelen?
 • Ik wil meer gaan bewegen maar weet niet waar en hoe ik moet beginnen.
 • Vroeger bruiste ik van de energie. Hoe kan ik dat gevoel weer terugkrijgen?

In deze opleiding leer je onder andere hoe je gesprekken kunt voeren met jouw cliënten, je gaat met je cliënten op zoek naar de achtergronden en oorzaken bij hun hulpvraag, je leert hoe je cliënten zelf hun eigen ontwikkelpad kunt laten vinden en hoe jij ze op dit pad kunt begeleiden. Daarnaast leer je ook allerlei vormen van ontspanning die de basis vormen voor elke verandering. Bij jezelf en bij je cliënten.

Om uiteindelijk met een diploma in je hand als professioneel en zelfstandig coach jouw eigen weg verder te bewandelen.

Programma

De opleiding Holistische LeefstijlCoaching bestaat uit 26 lesdagen en kent de volgende onderdelen:

 • Coachingsvaardigheden (10 lesdagen)
 • Voeding, beweging & gedrag (8 lesdagen)
 • Stress, ademhaling & ontspanning (4 lesdagen)
 • Persoonlijke ontwikkeling (4 lesdagen).

Ook kan je gebruik maken van 2 gratis avondlessen ‘Van idee naar bedrijfsplan’ die je live via internet volgt. Tijdens deze lessen bereid je je voor op jouw toekomstig ondernemerschap. Diverse aspecten van het voeren van een eigen praktijk komen daarbij aan de orde en je maakt gebruik van alle praktijkervaringen die de docenten van de Academie hebben verzameld. Met als eindresultaat: jouw eigen bedrijfsplan.

Tijdens de opleiding werk je vanuit onze digitale leeromgeving ‘e-Flow’ waar je naast het schriftelijke lesmateriaal, lesvideo’s en audiobestanden aantreft die jou ondersteunen bij het leren en ‘eigen maken’ van de lesstof. Dit alles kan je zo vaak en waar je maar wilt terugkijken. Ook ben je in deze leeromgeving in contact met jouw mededeelnemers en docenten van de opleiding. Tijdens de lesdagen ligt de nadruk op het stellen van vragen, het oefenen van vaardigheden en technieken en het uitwisselen van ervaringen met elkaar.

De beroepsopleiding Holistische LeefstijlCoaching kent een aantal toetsen en examens:

 • Tussentijdse schriftelijke toetsen over de lesstof
 • Eigen Leefstijl Advies
 • Persoonlijk verslag aan het einde van de opleiding Holistische LeefstijlCoaching, deze presenteer je tijdens de laatste dag van de opleiding
 • Eindgesprek Coachingsvaardigheden met proefcliënt.

Na het behalen van de diverse examens ontvang je het diploma Holistische LeefstijlCoaching. Dit diploma is geaccrediteerd door beroepsvereniging BLCN en door de KTNO.

 

 

Start zaterdag 28 september 2024

Holistische LeefstijlCoaching 116 start zaterdag 28 september 2024

Lesdagen:28 september 2024, 12 oktober 2024, 16 november 2024, 30 november 2024, 14 december 2024, 18 januari 2025, 8 februari 2025, 8 maart 2025, 29 maart 2025, 19 april 2025, 10 mei 2025, 31 mei 2025, 21 juni 2025, 5 juli 2025, 6 september 2025, 27 september 2025, 11 oktober 2025, 1 november 2025, 22 november 2025, 13 december 2025, 10 januari 2026, 31 januari 2026, 21 februari 2026. 14 maart 2026. 11 april 2026, 9 mei 2026.

 

Start vrijdag 15 november 2024

Holistische LeefstijlCoaching 117 start vrijdag 15 november 2024

Lesdagen: 15 november 2024, 6 december 2024, 20 december 2024, 17 januari 2025, 7 februari 2025, 7 maart 2025, 28 maart 2025, 18 april 2025, 9 mei 2025, 23 mei 2025, 13 juni 2025, 4 juli 2025, 5 september 2025, 26 september 2025, 10 oktober 2025, 7 november 2025, 28 november 2025, 19 december 2025, 16 januari 2026, 6 februari 2026, 6 maart 2026, 27 maart 2026, 17 april 2026, 8 mei 2026, 29 mei 2026, 19 juni 2026.

Studiekosten

Kosten voor de opleiding Holistische LeefstijlCoaching zijn € 7.145,-
Je kunt de studiekosten voor deze opleiding op verschillende manieren betalen:

 • In één keer € 6.695,-. Je ontvangt dan een korting van € 450,-.
 • In vier termijnen van € 1.786,25. Totale bedrag is € 7.145,-.
 • In tien termijnen van € 744,50. Totale bedrag is € 7.445,-.

De studiekosten zijn:

 • inclusief koffie en thee
 • inclusief toegang tot onze digitale leeromgeving ‘e-Flow’
 • inclusief studiebegeleiding
 • inclusief 2 jaar gratis toegang tot de online cursus Liefdevol Leven t.w.v. € 310,- per jaar
 • exclusief examenkosten, totaal € 340,-
 • exclusief verplichte studieboeken, totaal 7 stuks, ongeveer € 185,-
 • exclusief een bio-impedantieweegschaal, ongeveer € 125,-
 • exclusief lunch tijdens de lesdagen.

Maximaal aantal mensen in een groep: 12
Minimaal aantal mensen in een groep: 6

Vergoeding door derden
In veel gevallen is het deelnemers gelukt de opleiding vergoed te krijgen door de werkgever en in sommige gevallen ook door het UWV.

BTW
Vanaf 15 november 2010 is de Academie voor Holistisch Coachen opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat wij BTW vrijgesteld zijn.

Studiebelasting

Gemiddelde studiebelasting is gemiddeld 10 uur per week en is als volgt opgebouwd:

Contactdagen:
26 lesdagen in 20 maanden
2 online avondlessen ‘Van idee naar bedrijfsplan’

Lestijden en locatie
Van 10.00 uur tot 17.00 uur in Bilthoven.

Voorbereiden lesdag 
Bestuderen bijbehorende lesvideo’s en audiobestanden voorafgaand aan de lesdag, beantwoorden van studievragen en lezen schriftelijk lesmateriaal.

Te lezen:
8 boeken gedurende de opleiding (achtergrondliteratuur).

Verslagen schrijven:
Na elke lesdag een reflectieverslag. Na elk gesprek met een proefcliënt een reflectieverslag. Aan het einde van de opleiding Holistische LeefstijlCoaching een eindverslag.

Intervisiegroepen:

2 dagdelen per maand.

Proefcliënten:
In de 2e helft van de opleiding ga je werken met 5 proefcliënten (minimaal 30 contactmomenten).

Aanwezigheid lessen:
Minimaal 90% van de lessen.

Toelatingseisen en inschrijving
Als student moet je het HBO werk- en denkniveau van de opleiding kunnen volgen.
Er is daarom minimaal een MBO-4 vooropleiding vereist. Als je hierover twijfelt, neem hiervoor dan contact op met Mark van Riel via markvanriel@holistischcoachen.nl
Een actuele of recente psychiatrische aandoening is een contra-indicatie.

Je kunt je inschrijven na het volgen van een Introductiewebinar. Binnen 2 weken na inschrijving volgt een individueel intakegesprek met Mark van Riel op de leslocatie waarna jouw inschrijving definitief is.

Studiebelasting in ECTS: 40.

Opleidingsniveau

De opleiding Holistische LeefstijlCoaching is een opleiding op HBO-niveau. Om de opleiding goed te kunnen volgen betekent dit dat deelnemers aan deze opleiding minimaal een vooropleiding op MBO-4 niveau hebben afgerond en aantoonbaar beschikken over HBO werk- en denkniveau. Heb je hier vragen over, neem dan contact op met Mark van Riel via markvanriel@holistischcoachen.nl .

Accreditaties

Het HBO-opleidingsniveau is vastgesteld door accreditatie organisatie KTNO en door KABIZ, in opdracht van beroepsvereniging BLCN.

Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen (KTNO) is een online platform voor kwaliteitsborging van vakopleidingen, modules en bij- of nascholingen in het particulier onderwijs, met ruime ervaring in complementaire gezondheidszorg (CAM-zorg).

KTNO combineert specifieke kennis van CAM-zorg met knowhow van kwaliteitsborging en moderne informatietechnologie. De KTNO-accreditatietrajecten richten zich op beoordeling, verbetering en ontwikkeling van kwaliteit.

Per 1 september 2015 is de opleiding geaccrediteerd door de KTNO. Hierdoor is aansluiting bij een groot aantal beroepsverenigingen mogelijk. Waaronder de BATC (beroepsopleiding), de VBAG, LVNG, NVST en CAT (bijscholing). Veel afgestudeerden hebben de weg naar de BATC inmiddels gevonden. Om je werkzaamheden vergoed te krijgen vanuit de aanvullende verzekering dien je lid te zijn van de BATC en moet je, naast het diploma Holistische LeefstijlCoaching, ook beschikken over het diploma Medische en Psychosociale Basiskennis of BIG-geregistreerd zijn.

Per 16 september 2019 is de opleiding geaccrediteerd door KABIZ in opdracht van de BLCN.

KABIZ staat voor ‘Kwaliteitsregistratie en Accreditatie Beroepsbeoefenaren in de Zorg’ voert als onafhankelijke organisatie de registratie en herregistratie van beroepsbeoefenaren in de zorg uit. Tevens wordt, in relatie
tot de registratie, de accreditatie van deskundigheids- bevorderende activiteiten (zoals opleidingen) voor de geregistreerde
beroepsgroepen uitgevoerd.

Beroepsvereniging LeefstijlCoaches Nederland (BLCN) is de landelijke branche-organisatie voor hbo-leefstijlcoaches. Zij bewaken, continueren en verbeteren de kwaliteit van de beroepsuitoefening van deze leefstijlcoaches en behartigen de belangen van de leden, zowel vaktechnisch als bedrijfseconomisch.

De bij de BLCN aangesloten leefstijlcoaches begeleiden mensen bij hun proces naar een gezond en vitaal leven, fysiek, mentaal en emotioneel.

Hbo-leefstijlcoaches kunnen mensen niet alleen helpen om algemene adviezen over voeding, bewegen, slaap en ontspanning om te zetten in een persoonlijk plan, maar vooral begeleiding bieden om dat plan werkelijkheid te maken. Daarbij gaat het om zaken als weten hoe je lichaam en geest werken, je tijd en energie beheren, goed omgaan met je omgeving en stress en onrust kunnen hanteren. Centraal staat het vinden en versterken van motivatie en drijfveren, en mensen van daaruit goede keuzes laten maken. Dat onderscheidt de leefstijlcoach van andere leefstijlprofessionals.

De BLCN heeft het in Nederland geldende beroepsprofiel voor leefstijlcoaches opgesteld. Leden van de BLCN kunnen zich laten inschrijven in het Kwaliteitsregister voor leefstijlcoaches.

Wat betekent de accreditatie door de BLCN voor deelnemers aan de opleiding?
De accreditatie van de opleiding Holistische LeefstijlCoaching door de BLCN betekent dat je na afronding van onze opleiding, lid mag worden van deze beroepsvereniging. Aanvullende voorwaarde hierbij is, dat je een afgeronde 4-jarige HBO-vooropleiding hebt gevolgd.
Lidmaatschap is belangrijk, want hierdoor kan jouw begeleiding deels vergoed worden uit de basisverzekering. Je dient dan nog wel een startinstructie van het ‘CooL-programma’ (1 dagdeel) te volgen bij het Expertisecentrum Leefstijlinterventies.

Wat betekent deze accreditatie voor ons als Academie?
Ook deze accreditatie is een bevestiging van onze opleidingskwaliteit. Daarnaast geeft het aan dat onze opleiding naadloos aansluit bij het landelijke beroepsprofiel voor leefstijlcoaches. Daar zijn wij blij mee en trots op!

De opleiding Holistische LeefstijlCoaching verzorgen wij al meerdere jaren en is de meest uitgebreide opleiding van de Academie voor Holistisch Coachen. Hierin combineren wij 4 pijlers, te weten:

 • Coachingsvaardigheden
 • Voeding, beweging & gedrag
 • Stress, ademhaling & ontspanning
 • Persoonlijke ontwikkeling

In de uitgebreide en complete manier waarop wij deze pijlers vorm en inhoud geven, schuilt het onderscheid met andere aanbieders van leefstijlopleidingen. Wij zijn van origine coaches. Vandaar dat wij ruim aandacht schenken aan de onderwerpen coachingsvaardigheden en persoonlijke ontwikkeling in onze opleiding (50% van de lestijd). Naast de leefstijlonderwerpen voeding, beweging en ontspanning zorgt dat er voor dat afgestudeerden aan de opleiding het vak van LeefstijlCoach niet alleen kennen maar ook kunnen uitvoeren. Een onderscheidend verschil dat meer en meer door betrokken marktpartijen (opdrachtgevers) zo wordt ervaren.

NVST Logo

De opleiding Holistische LeefstijlCoaching is als scholing geaccrediteerd door de Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten.

Vanaf de start van de Academie voor Holistisch Coachen in 2007 mogen wij het keurmerk van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) voeren. In dit register staan onderwijsinstellingen ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Met deze inschrijving voldoen wij officieel aan de strenge kwaliteitscodes en -normen die hierbij worden gehanteerd omtrent betrouwbaarheid, vertrouwelijkheid en persoonsgegevens. Dit betekent een officiële erkenning van onze opleiding en bevestigt de hoge vakinhoudelijke kwaliteit, begeleiding en service.

NRTO

De Academie voor Holistisch Coachen is lid van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding, de NRTO. Dit is de brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland en is o.a. gericht op het bewaken van de kwaliteit en professionaliteit van opleidingen. Het lidmaatschap en keurmerk van de NRTO geeft consumenten en bedrijven zekerheid bij hun keuze voor de Academie voor Holistisch Coachen als opleider.
Wij conformeren ons aan de door de NRTO opgestelde Algemene voorwaarden die in overleg met de Consumentenbond tot stand zijn gekomen, met de Gedragscode en met de Klachtenprocedure (op te vragen via info@holistischcoachen.nl). Tevens zijn wij als lid van de NRTO aangesloten bij de Geschillencommissie Consumenten.

Ervaringen

Marjolein: “Ik raad deze opleiding zeer aan! Het is een hele mooie leerschool vooral voor jezelf om te weten te komen wie je bent en waar je blij van wordt. Er gaan hele nieuwe deuren open bij alle informatie en lesstof en het is gewoon een lang coachtraject voor jezelf waarbij je ook nog leert een ander op een goede manier te coachen.”

Miranda: “Grote dank naar alle docenten, de bedenkers van de opleiding Mark en Marie Anne. Het heeft mijn leven verrijkt!”

Lydia: “Ik kijk met veel dankbaarheid terug op de opleiding en alles wat het mij heeft gebracht. Nu mag er een nieuwe fase aanbreken van het inzetten van mijn vaardigheden en het opbouwen van mijn eigen praktijk. Ik heb er reuze veel zin in.”

Maaike: “Ik heb mij als coach ontwikkeld. De uitgebreide en fijne coachingstools zorgen ervoor dat ik nu concreet en met diepgang mensen weer in contact kan laten komen met zichzelf. Voor mij was het intuïtieve gedeelte het mooiste onderdeel. Mijn intuïtie heb ik verder ontwikkeld en geleerd hierop te vertrouwen. Ik ben thuisgekomen bij mezelf en voel dat ik nu volledig in verbinding ben met mijn kern en mijn lichaam. Nu doe ik elke dag met volle energie en plezier wat ik het liefste doe. Vanuit mijn eigen praktijk mensen in verbinding laten komen met zichzelf om zo vanuit hun hart en intuïtie te leven.”

Jaimy: “Graag wil ik je vertellen dat ik vandaag een fantastische eerste schooldag heb gehad. Ik kan niet wachten op meer 🙂 En wat zijn jij en Mark samen op een prachtige missie. Ik heb daar diep respect voor en zie dat jullie vastberaden zijn en overal waar het kan willen doorpakken en dat ook doen. Heel erg tof. Mooi.”

Marjan: “De opleiding tot holistisch leefstijlcoach is praktisch en werkt met een effectieve aanpak. Het programma is zorgvuldig opgebouwd en bestaat uit lessen, intervisie, opdrachten en het begeleiden van proefcliënten. De docenten besteden heel veel aandacht aan ieders ontwikkeling. Een top-opleiding.”

Yvonne: “Dat was een mooie les! Ik wil graag meer in verbinding staan met mijn innerlijke stem. De handvatten zijn in deze les gegeven. Het geeft mij energie om ermee aan de slag te gaan en dat gaat me nu ook lukken. Ik ga er bewust een paar keer per dag stil bij staan. Geweldig!”

Paulien: “Eind september heb ik mij ingeschreven voor de opleiding Holistisch LeefstijlCoaching. Heb dit puur op mijn gevoel gedaan. Had een vriendin die uitsprak het niets voor mij te vinden en een vriend die vond dat ik het met hem had moeten bespreken. Niet naar geluisterd. Gewoon gedaan en ervoor gegaan. De afgelopen twee jaar hebben me enorm veel inzichten gebracht. Het is een van mijn beste beslissingen ever geweest. Ik ga zoveel meer ontspannen en juist ook krachtiger door het leven. Trots dat ik deze beslissing heb genomen! In de afgelopen twee jaar zijn behoorlijk wat van mijn thema’s aangeraakt. Dit maakt dat ik dichter bij mezelf ben gekomen en nu ik mijzelf beter ken ik ook weer echt mijn hart naar anderen kan openen. Verheug me erop voor anderen een lichtpunt te kunnen zijn!”

Margret: “Dit is voor mij het beste wat ik in de afgelopen jaren voor mezelf heb gedaan of had kunnen doen. Bedankt voor de inspirerende en aanstekelijke lessen tot nu toe.”

Nathalie: “Ook wil ik even melden dat ik echt tevreden en blij ben met de opleiding en vooral de afwisseling in onderwerpen en docenten, heel prettig.”

Helma: “Ik merk dat de opleiding er echt voor zorgt dat ik groei in mijn persoonlijke ontwikkeling. Dankzij jullie inzet, dat vind ik een compliment waard. Wat een mooie opleiding is het toch! Wat leer ik veel van jullie. Ik krijg steeds meer vertrouwen in mijzelf en ik merk dat ik dat nodig heb.”

Pepijn: “Wat ben ik blij dat ik deze opleiding gekozen heb, ik wilde wat anders in mijn leven. Ik leer nu al zo veel en word me steeds bewuster van mijn eigen handelen. Leuk, Leerzaam, confronterend en helend. Steeds meer heel.”

Roos: “Ik vind deze opleiding echt steengoed in elkaar zitten, de fysieke lessen in combinatie met het programma en de video’s in e-flow, alles is goed op elkaar afgestemd, van hoge kwaliteit en heel professioneel. Heel blij en trots dat ik voor deze opleiding heb gekozen.”

Angelique: “Ik werd er blij van, zo blij, zoveel energie ook. Ik kreeg echt het gevoel dat het oké is, dat ik er best vanuit mag gaan dat ik op de goede weg zit. Ik had aan het einde van de dag serieus het gevoel dat ik 10 centimeter groter was. (spreekwoordelijk natuurlijk ;)).”

Bianca: “Bedankt voor de mooie ervaringen die ik mezelf heb mogen geven onder leiding van jullie! Ik kan niet wachten te starten als coach en los te mogen in de wereld die voor jullie al zo bekend is. Dit is een levens veranderende opleiding en ik hoop dat jullie nog veel mensen mogen raken hierin.”

Hanneke:  “het is heel prettig dat ik heb ondervonden dat men met je begaan is. Dat wat ik schrijf in het reflectieverslag een terugkoppeling krijgt, of dat een vraag tijdens de les serieus wordt genomen. Voor jullie als opleidingsinstituut is dit waarschijnlijk vanzelfsprekend. Maar voor mij voelt dit als een positief duwtje in de rug. Ik zie dat dit ook bij andere deelnemers wordt gedaan. Heel erg fijn. Dank daarvoor!”

Holistische LeefstijlCoaching

Holistische LeefstijlCoaching is de meest uitgebreide leefstijlcoach opleiding in Nederland, die door de BLCN is geaccrediteerd. Het is een holistisch coach opleiding op HBO-niveau, toegespitst op de toenemende vraag naar goed opgeleide holistische leefstijlcoaches die mensen begeleiden naar innerlijk welbevinden en een gezonde leefstijl.

Holistische coach

Het begrip ‘holistisch’ betekent dat de opgeleide coaches niet alleen kijken naar de mentale of psychische factoren achter menselijk gedrag, maar daar ook de lichamelijke, energetische en emotionele kanten van de mens en er vraagstukken rondom zingeving bij betrekken.

Gezonde leefstijl

Bij een ‘gezonde leefstijl’ gaat het over een gedragspatroon waarin aandacht is voor voldoende ontspanning en slaap, goede voeding, voldoende beweging en het reduceren van stress. Waardoor klachten zoals slecht slapen, nek-, rug- of darmproblemen, je futloos voelen, ‘niet goed in je vel zitten’ verminderen of verdwijnen. En mensen een gelukkiger leven kunnen leiden. Een gezonde leefstijl wordt daarmee een bewuste ‘lifestyle’ waarbij jij als lifestyle coach veel mensen een nieuw perspectief gaat bieden.

Persoonlijke ontwikkeling

Kenmerkend voor deze opleiding is dat jouw persoonlijke ontwikkeling en bewustwording een belangrijke rol inneemt. Jij zelf bent immers het belangrijkste instrument dat je als toekomstig coach voorhanden hebt. Het is dus zaak dat jij er als persoon en als professional klaar voor bent om anderen te begeleiden. Met de juiste kennis, vaardigheden en ervaring én met voldoende persoonlijke bagage om met een gerust hart er te kunnen zijn voor jouw gesprekspartners. Veel deelnemers zien deze opleiding dan ook als een mooie manier om zowel een nieuw beroep te leren als om een ontwikkelingstraject met zichzelf aan te gaan.

Deze opleiding richt zich ook op jouw toekomstige praktijk als zelfstandig leefstijlcoach. In 2 online avondlessen wordt je begeleid bij jouw groei tot ondernemer en bij het opstellen van jouw bedrijfsplan. Ook tref je 3 lesvideo’s aan in onze digitale leeromgeving over alles wat er bij komt kijken als je een eigen praktijk gaat starten.

Praktijkgericht

Als je bent afgestudeerd, wil je natuurlijk direct al jouw kennis en vaardigheden in praktijk brengen. Daar wil je dan geen drempel bij ervaren omdat je te weinig praktijkoefening hebt opgedaan tijdens jouw opleiding! Dat is helaas wel wat we veel tegenkomen in de dagelijkse coachingpraktijk. Daarom ga je in deze opleiding veel oefenen, ‘kilometers maken’ in jouw nieuwe beroep als coach. Dat doe je in de lessen, tijdens de intervisiebijeenkomsten en tijdens het werken met proefcliënten in de 2e helft van de opleiding. Zodat je dit mooie vak niet alleen kent (kennis) maar ook echt kunt uitvoeren. Dat voel je en dat maakt het verschil!

Accreditaties

De opleiding Holistische LeefstijlCoaching is geaccrediteerd door de Beroepsvereniging Leefstijl Coaches Nederland (BLCN) en voldoet daarmee aan alle inhoudelijke eisen die aan de professionele BLCN leefstijlcoach in Nederland worden gesteld. Ook betekent het dat vergoeding van werkzaamheden uit de basisverzekering mogelijk is.
Daarnaast is deze leefstijl opleiding geaccrediteerd door de KTNO, wat jou toegang geeft tot een groot aantal beroepsverenigingen in ons werkveld.

Aan de slag als holistisch leefstijlcoach

Na je afstuderen kun je als holistische coach terecht binnen een bedrijf of bij de overheid, bijvoorbeeld als algemeen coach, bij een vitaliteitsprogramma, voor het terugdringen van ziekteverzuim of als ondersteuning bij een re-integratietraject. Maar ook als zelfstandig life coach in samenwerking met een gezondheidscentrum, als coach met een eigen praktijk voor particulieren of als freelancer bij bedrijven en organisaties die de vitaliteit van hun medewerkers willen vergroten. Check voor actuele vacatures onze Linkedin pagina.
Vergoedingen van jouw werkzaamheden door zorgverzekeraars is mogelijk als je lid bent van beroepsvereniging BLCN (basisverzekering). Wil je dat jouw werkzaamheden ook vergoed worden uit de aanvullende verzekering, dan heb je naast deze beroepsopleiding een aanvullende opleiding nodig om lid te kunnen worden van de BGN (Gewichtsconsulent) en BATC (Medische en Psychosociale Basiskennis).

Ben je benieuwd wat onze afgestudeerden na de opleiding zijn gaan doen?
In Coaches in de Praktijk vertellen ze er zelf over.

Inhoud opleiding Holistische LeefstijlCoaching

Als holistische leefstijlcoach werk je met cliënten die verschillende vraagstukken kunnen aandragen. Denk hierbij o.a. aan vraagstukken op het gebied van:

 • Relaties (privé, familie, etc.)
 • Loopbaan
 • Interactie met collega’s en/of leidinggevende
 • (werk)stress en ontspanning
 • Voeding, beweging en gezondheid
 • Eigen gedrag
 • Maken van keuzes en stellen van prioriteiten.

Vaak komen cliënten bij je langs met praktische vragen en aanleidingen zoals:

 • Ik heb het altijd ‘druk, druk, druk’. Hoe ga ik beter om met alle stress en (werk)druk?
 • Als ik ’s ochtends op sta voel ik me al moe. Wat kan ik doen om mij vitaler te voelen?
 • Ik ben er vooral voor anderen. Hoe zorg ik beter voor mijzelf?
 • Ik zie erg op tegen het aankomende gesprek met mijn leidinggevende. Hoe kom ik van dit onzekere gevoel af?
 • Wat kan ik doen om mijzelf meer ‘in mijn kracht’ te voelen?
 • Ik wil meer gaan bewegen maar weet niet waar en hoe ik moet beginnen.
 • Vroeger bruiste ik van de energie. Hoe kan ik dat gevoel weer terugkrijgen?

In deze opleiding leer je onder andere hoe je gesprekken kunt voeren met jouw cliënten, je gaat met je cliënten op zoek naar de achtergronden en oorzaken bij hun hulpvraag, je leert hoe je cliënten zelf hun eigen ontwikkelpad kunt laten vinden en hoe jij ze op dit pad kunt begeleiden. Daarnaast leer je ook allerlei vormen van ontspanning die de basis vormen voor elke verandering. Bij jezelf en bij je cliënten.

Om uiteindelijk met een diploma in je hand als professioneel en zelfstandig coach jouw eigen weg verder te bewandelen.

Programma

De opleiding Holistische LeefstijlCoaching bestaat uit 26 lesdagen en kent de volgende onderdelen:

 • Coachingsvaardigheden (10 lesdagen)
 • Voeding, beweging & gedrag (8 lesdagen)
 • Stress, ademhaling & ontspanning (4 lesdagen)
 • Persoonlijke ontwikkeling (4 lesdagen).

Ook kan je gebruik maken van 2 gratis avondlessen ‘Van idee naar bedrijfsplan’ die je live via internet volgt. Tijdens deze lessen bereid je je voor op jouw toekomstig ondernemerschap. Diverse aspecten van het voeren van een eigen praktijk komen daarbij aan de orde en je maakt gebruik van alle praktijkervaringen die de docenten van de Academie hebben verzameld. Met als eindresultaat: jouw eigen bedrijfsplan.

Tijdens de opleiding werk je vanuit onze digitale leeromgeving ‘e-Flow’ waar je naast het schriftelijke lesmateriaal, lesvideo’s en audiobestanden aantreft die jou ondersteunen bij het leren en ‘eigen maken’ van de lesstof. Dit alles kan je zo vaak en waar je maar wilt terugkijken. Ook ben je in deze leeromgeving in contact met jouw mededeelnemers en docenten van de opleiding. Tijdens de lesdagen ligt de nadruk op het stellen van vragen, het oefenen van vaardigheden en technieken en het uitwisselen van ervaringen met elkaar.

De beroepsopleiding Holistische LeefstijlCoaching kent een aantal toetsen en examens:

 • Tussentijdse schriftelijke toetsen over de lesstof
 • Eigen Leefstijl Advies
 • Persoonlijk verslag aan het einde van de opleiding Holistische LeefstijlCoaching, deze presenteer je tijdens de laatste dag van de opleiding
 • Eindgesprek Coachingsvaardigheden met proefcliënt.

Na het behalen van de diverse examens ontvang je het diploma Holistische LeefstijlCoaching. Dit diploma is geaccrediteerd door beroepsvereniging BLCN en door de KTNO.

 

 

Start zaterdag 28 september 2024

Holistische LeefstijlCoaching 116 start zaterdag 28 september 2024

Lesdagen:28 september 2024, 12 oktober 2024, 16 november 2024, 30 november 2024, 14 december 2024, 18 januari 2025, 8 februari 2025, 8 maart 2025, 29 maart 2025, 19 april 2025, 10 mei 2025, 31 mei 2025, 21 juni 2025, 5 juli 2025, 6 september 2025, 27 september 2025, 11 oktober 2025, 1 november 2025, 22 november 2025, 13 december 2025, 10 januari 2026, 31 januari 2026, 21 februari 2026. 14 maart 2026. 11 april 2026, 9 mei 2026.

 

Start vrijdag 15 november 2024

Holistische LeefstijlCoaching 117 start vrijdag 15 november 2024

Lesdagen: 15 november 2024, 6 december 2024, 20 december 2024, 17 januari 2025, 7 februari 2025, 7 maart 2025, 28 maart 2025, 18 april 2025, 9 mei 2025, 23 mei 2025, 13 juni 2025, 4 juli 2025, 5 september 2025, 26 september 2025, 10 oktober 2025, 7 november 2025, 28 november 2025, 19 december 2025, 16 januari 2026, 6 februari 2026, 6 maart 2026, 27 maart 2026, 17 april 2026, 8 mei 2026, 29 mei 2026, 19 juni 2026.

Studiekosten

Kosten voor de opleiding Holistische LeefstijlCoaching zijn € 7.145,-
Je kunt de studiekosten voor deze opleiding op verschillende manieren betalen:

 • In één keer € 6.695,-. Je ontvangt dan een korting van € 450,-.
 • In vier termijnen van € 1.786,25. Totale bedrag is € 7.145,-.
 • In tien termijnen van € 744,50. Totale bedrag is € 7.445,-.

De studiekosten zijn:

 • inclusief koffie en thee
 • inclusief toegang tot onze digitale leeromgeving ‘e-Flow’
 • inclusief studiebegeleiding
 • inclusief 2 jaar gratis toegang tot de online cursus Liefdevol Leven t.w.v. € 310,- per jaar
 • exclusief examenkosten, totaal € 340,-
 • exclusief verplichte studieboeken, totaal 7 stuks, ongeveer € 185,-
 • exclusief een bio-impedantieweegschaal, ongeveer € 125,-
 • exclusief lunch tijdens de lesdagen.

Maximaal aantal mensen in een groep: 12
Minimaal aantal mensen in een groep: 6

Vergoeding door derden
In veel gevallen is het deelnemers gelukt de opleiding vergoed te krijgen door de werkgever en in sommige gevallen ook door het UWV.

BTW
Vanaf 15 november 2010 is de Academie voor Holistisch Coachen opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat wij BTW vrijgesteld zijn.

Studiebelasting

Gemiddelde studiebelasting is gemiddeld 10 uur per week en is als volgt opgebouwd:

Contactdagen:
26 lesdagen in 20 maanden
2 online avondlessen ‘Van idee naar bedrijfsplan’

Lestijden en locatie
Van 10.00 uur tot 17.00 uur in Bilthoven.

Voorbereiden lesdag 
Bestuderen bijbehorende lesvideo’s en audiobestanden voorafgaand aan de lesdag, beantwoorden van studievragen en lezen schriftelijk lesmateriaal.

Te lezen:
8 boeken gedurende de opleiding (achtergrondliteratuur).

Verslagen schrijven:
Na elke lesdag een reflectieverslag. Na elk gesprek met een proefcliënt een reflectieverslag. Aan het einde van de opleiding Holistische LeefstijlCoaching een eindverslag.

Intervisiegroepen:

2 dagdelen per maand.

Proefcliënten:
In de 2e helft van de opleiding ga je werken met 5 proefcliënten (minimaal 30 contactmomenten).

Aanwezigheid lessen:
Minimaal 90% van de lessen.

Toelatingseisen en inschrijving
Als student moet je het HBO werk- en denkniveau van de opleiding kunnen volgen.
Er is daarom minimaal een MBO-4 vooropleiding vereist. Als je hierover twijfelt, neem hiervoor dan contact op met Mark van Riel via markvanriel@holistischcoachen.nl
Een actuele of recente psychiatrische aandoening is een contra-indicatie.

Je kunt je inschrijven na het volgen van een Introductiewebinar. Binnen 2 weken na inschrijving volgt een individueel intakegesprek met Mark van Riel op de leslocatie waarna jouw inschrijving definitief is.

Studiebelasting in ECTS: 40.

Opleidingsniveau

De opleiding Holistische LeefstijlCoaching is een opleiding op HBO-niveau. Om de opleiding goed te kunnen volgen betekent dit dat deelnemers aan deze opleiding minimaal een vooropleiding op MBO-4 niveau hebben afgerond en aantoonbaar beschikken over HBO werk- en denkniveau. Heb je hier vragen over, neem dan contact op met Mark van Riel via markvanriel@holistischcoachen.nl .

Accreditaties

Het HBO-opleidingsniveau is vastgesteld door accreditatie organisatie KTNO en door KABIZ, in opdracht van beroepsvereniging BLCN.

Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen (KTNO) is een online platform voor kwaliteitsborging van vakopleidingen, modules en bij- of nascholingen in het particulier onderwijs, met ruime ervaring in complementaire gezondheidszorg (CAM-zorg).

KTNO combineert specifieke kennis van CAM-zorg met knowhow van kwaliteitsborging en moderne informatietechnologie. De KTNO-accreditatietrajecten richten zich op beoordeling, verbetering en ontwikkeling van kwaliteit.

Per 1 september 2015 is de opleiding geaccrediteerd door de KTNO. Hierdoor is aansluiting bij een groot aantal beroepsverenigingen mogelijk. Waaronder de BATC (beroepsopleiding), de VBAG, LVNG, NVST en CAT (bijscholing). Veel afgestudeerden hebben de weg naar de BATC inmiddels gevonden. Om je werkzaamheden vergoed te krijgen vanuit de aanvullende verzekering dien je lid te zijn van de BATC en moet je, naast het diploma Holistische LeefstijlCoaching, ook beschikken over het diploma Medische en Psychosociale Basiskennis of BIG-geregistreerd zijn.

Per 16 september 2019 is de opleiding geaccrediteerd door KABIZ in opdracht van de BLCN.

KABIZ staat voor ‘Kwaliteitsregistratie en Accreditatie Beroepsbeoefenaren in de Zorg’ voert als onafhankelijke organisatie de registratie en herregistratie van beroepsbeoefenaren in de zorg uit. Tevens wordt, in relatie
tot de registratie, de accreditatie van deskundigheids- bevorderende activiteiten (zoals opleidingen) voor de geregistreerde
beroepsgroepen uitgevoerd.

Beroepsvereniging LeefstijlCoaches Nederland (BLCN) is de landelijke branche-organisatie voor hbo-leefstijlcoaches. Zij bewaken, continueren en verbeteren de kwaliteit van de beroepsuitoefening van deze leefstijlcoaches en behartigen de belangen van de leden, zowel vaktechnisch als bedrijfseconomisch.

De bij de BLCN aangesloten leefstijlcoaches begeleiden mensen bij hun proces naar een gezond en vitaal leven, fysiek, mentaal en emotioneel.

Hbo-leefstijlcoaches kunnen mensen niet alleen helpen om algemene adviezen over voeding, bewegen, slaap en ontspanning om te zetten in een persoonlijk plan, maar vooral begeleiding bieden om dat plan werkelijkheid te maken. Daarbij gaat het om zaken als weten hoe je lichaam en geest werken, je tijd en energie beheren, goed omgaan met je omgeving en stress en onrust kunnen hanteren. Centraal staat het vinden en versterken van motivatie en drijfveren, en mensen van daaruit goede keuzes laten maken. Dat onderscheidt de leefstijlcoach van andere leefstijlprofessionals.

De BLCN heeft het in Nederland geldende beroepsprofiel voor leefstijlcoaches opgesteld. Leden van de BLCN kunnen zich laten inschrijven in het Kwaliteitsregister voor leefstijlcoaches.

Wat betekent de accreditatie door de BLCN voor deelnemers aan de opleiding?
De accreditatie van de opleiding Holistische LeefstijlCoaching door de BLCN betekent dat je na afronding van onze opleiding, lid mag worden van deze beroepsvereniging. Aanvullende voorwaarde hierbij is, dat je een afgeronde 4-jarige HBO-vooropleiding hebt gevolgd.
Lidmaatschap is belangrijk, want hierdoor kan jouw begeleiding deels vergoed worden uit de basisverzekering. Je dient dan nog wel een startinstructie van het ‘CooL-programma’ (1 dagdeel) te volgen bij het Expertisecentrum Leefstijlinterventies.

Wat betekent deze accreditatie voor ons als Academie?
Ook deze accreditatie is een bevestiging van onze opleidingskwaliteit. Daarnaast geeft het aan dat onze opleiding naadloos aansluit bij het landelijke beroepsprofiel voor leefstijlcoaches. Daar zijn wij blij mee en trots op!

De opleiding Holistische LeefstijlCoaching verzorgen wij al meerdere jaren en is de meest uitgebreide opleiding van de Academie voor Holistisch Coachen. Hierin combineren wij 4 pijlers, te weten:

 • Coachingsvaardigheden
 • Voeding, beweging & gedrag
 • Stress, ademhaling & ontspanning
 • Persoonlijke ontwikkeling

In de uitgebreide en complete manier waarop wij deze pijlers vorm en inhoud geven, schuilt het onderscheid met andere aanbieders van leefstijlopleidingen. Wij zijn van origine coaches. Vandaar dat wij ruim aandacht schenken aan de onderwerpen coachingsvaardigheden en persoonlijke ontwikkeling in onze opleiding (50% van de lestijd). Naast de leefstijlonderwerpen voeding, beweging en ontspanning zorgt dat er voor dat afgestudeerden aan de opleiding het vak van LeefstijlCoach niet alleen kennen maar ook kunnen uitvoeren. Een onderscheidend verschil dat meer en meer door betrokken marktpartijen (opdrachtgevers) zo wordt ervaren.

NVST Logo

De opleiding Holistische LeefstijlCoaching is als scholing geaccrediteerd door de Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten.

Vanaf de start van de Academie voor Holistisch Coachen in 2007 mogen wij het keurmerk van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) voeren. In dit register staan onderwijsinstellingen ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Met deze inschrijving voldoen wij officieel aan de strenge kwaliteitscodes en -normen die hierbij worden gehanteerd omtrent betrouwbaarheid, vertrouwelijkheid en persoonsgegevens. Dit betekent een officiële erkenning van onze opleiding en bevestigt de hoge vakinhoudelijke kwaliteit, begeleiding en service.

NRTO

De Academie voor Holistisch Coachen is lid van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding, de NRTO. Dit is de brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland en is o.a. gericht op het bewaken van de kwaliteit en professionaliteit van opleidingen. Het lidmaatschap en keurmerk van de NRTO geeft consumenten en bedrijven zekerheid bij hun keuze voor de Academie voor Holistisch Coachen als opleider.
Wij conformeren ons aan de door de NRTO opgestelde Algemene voorwaarden die in overleg met de Consumentenbond tot stand zijn gekomen, met de Gedragscode en met de Klachtenprocedure (op te vragen via info@holistischcoachen.nl). Tevens zijn wij als lid van de NRTO aangesloten bij de Geschillencommissie Consumenten.

Ervaringen

Marjolein: “Ik raad deze opleiding zeer aan! Het is een hele mooie leerschool vooral voor jezelf om te weten te komen wie je bent en waar je blij van wordt. Er gaan hele nieuwe deuren open bij alle informatie en lesstof en het is gewoon een lang coachtraject voor jezelf waarbij je ook nog leert een ander op een goede manier te coachen.”

Miranda: “Grote dank naar alle docenten, de bedenkers van de opleiding Mark en Marie Anne. Het heeft mijn leven verrijkt!”

Lydia: “Ik kijk met veel dankbaarheid terug op de opleiding en alles wat het mij heeft gebracht. Nu mag er een nieuwe fase aanbreken van het inzetten van mijn vaardigheden en het opbouwen van mijn eigen praktijk. Ik heb er reuze veel zin in.”

Maaike: “Ik heb mij als coach ontwikkeld. De uitgebreide en fijne coachingstools zorgen ervoor dat ik nu concreet en met diepgang mensen weer in contact kan laten komen met zichzelf. Voor mij was het intuïtieve gedeelte het mooiste onderdeel. Mijn intuïtie heb ik verder ontwikkeld en geleerd hierop te vertrouwen. Ik ben thuisgekomen bij mezelf en voel dat ik nu volledig in verbinding ben met mijn kern en mijn lichaam. Nu doe ik elke dag met volle energie en plezier wat ik het liefste doe. Vanuit mijn eigen praktijk mensen in verbinding laten komen met zichzelf om zo vanuit hun hart en intuïtie te leven.”

Jaimy: “Graag wil ik je vertellen dat ik vandaag een fantastische eerste schooldag heb gehad. Ik kan niet wachten op meer 🙂 En wat zijn jij en Mark samen op een prachtige missie. Ik heb daar diep respect voor en zie dat jullie vastberaden zijn en overal waar het kan willen doorpakken en dat ook doen. Heel erg tof. Mooi.”

Marjan: “De opleiding tot holistisch leefstijlcoach is praktisch en werkt met een effectieve aanpak. Het programma is zorgvuldig opgebouwd en bestaat uit lessen, intervisie, opdrachten en het begeleiden van proefcliënten. De docenten besteden heel veel aandacht aan ieders ontwikkeling. Een top-opleiding.”

Yvonne: “Dat was een mooie les! Ik wil graag meer in verbinding staan met mijn innerlijke stem. De handvatten zijn in deze les gegeven. Het geeft mij energie om ermee aan de slag te gaan en dat gaat me nu ook lukken. Ik ga er bewust een paar keer per dag stil bij staan. Geweldig!”

Paulien: “Eind september heb ik mij ingeschreven voor de opleiding Holistisch LeefstijlCoaching. Heb dit puur op mijn gevoel gedaan. Had een vriendin die uitsprak het niets voor mij te vinden en een vriend die vond dat ik het met hem had moeten bespreken. Niet naar geluisterd. Gewoon gedaan en ervoor gegaan. De afgelopen twee jaar hebben me enorm veel inzichten gebracht. Het is een van mijn beste beslissingen ever geweest. Ik ga zoveel meer ontspannen en juist ook krachtiger door het leven. Trots dat ik deze beslissing heb genomen! In de afgelopen twee jaar zijn behoorlijk wat van mijn thema’s aangeraakt. Dit maakt dat ik dichter bij mezelf ben gekomen en nu ik mijzelf beter ken ik ook weer echt mijn hart naar anderen kan openen. Verheug me erop voor anderen een lichtpunt te kunnen zijn!”

Margret: “Dit is voor mij het beste wat ik in de afgelopen jaren voor mezelf heb gedaan of had kunnen doen. Bedankt voor de inspirerende en aanstekelijke lessen tot nu toe.”

Nathalie: “Ook wil ik even melden dat ik echt tevreden en blij ben met de opleiding en vooral de afwisseling in onderwerpen en docenten, heel prettig.”

Helma: “Ik merk dat de opleiding er echt voor zorgt dat ik groei in mijn persoonlijke ontwikkeling. Dankzij jullie inzet, dat vind ik een compliment waard. Wat een mooie opleiding is het toch! Wat leer ik veel van jullie. Ik krijg steeds meer vertrouwen in mijzelf en ik merk dat ik dat nodig heb.”

Pepijn: “Wat ben ik blij dat ik deze opleiding gekozen heb, ik wilde wat anders in mijn leven. Ik leer nu al zo veel en word me steeds bewuster van mijn eigen handelen. Leuk, Leerzaam, confronterend en helend. Steeds meer heel.”

Roos: “Ik vind deze opleiding echt steengoed in elkaar zitten, de fysieke lessen in combinatie met het programma en de video’s in e-flow, alles is goed op elkaar afgestemd, van hoge kwaliteit en heel professioneel. Heel blij en trots dat ik voor deze opleiding heb gekozen.”

Angelique: “Ik werd er blij van, zo blij, zoveel energie ook. Ik kreeg echt het gevoel dat het oké is, dat ik er best vanuit mag gaan dat ik op de goede weg zit. Ik had aan het einde van de dag serieus het gevoel dat ik 10 centimeter groter was. (spreekwoordelijk natuurlijk ;)).”

Bianca: “Bedankt voor de mooie ervaringen die ik mezelf heb mogen geven onder leiding van jullie! Ik kan niet wachten te starten als coach en los te mogen in de wereld die voor jullie al zo bekend is. Dit is een levens veranderende opleiding en ik hoop dat jullie nog veel mensen mogen raken hierin.”

Hanneke:  “het is heel prettig dat ik heb ondervonden dat men met je begaan is. Dat wat ik schrijf in het reflectieverslag een terugkoppeling krijgt, of dat een vraag tijdens de les serieus wordt genomen. Voor jullie als opleidingsinstituut is dit waarschijnlijk vanzelfsprekend. Maar voor mij voelt dit als een positief duwtje in de rug. Ik zie dat dit ook bij andere deelnemers wordt gedaan. Heel erg fijn. Dank daarvoor!”

Inhoud lesonderwerpen

Coaching is er op gericht om de cliënt bewuster te maken van zijn/haar eigen gedrag waardoor hij/zij meer eigen verantwoordelijkheid gaat ervaren over zijn/haar eigen leven. En daarmee beter toegerust voorwaarts te kunnen gaan op het eigen unieke ontwikkelpad. Soms moeten daarvoor problemen worden opgelost, zoals problemen in sociale- of werkrelaties, stress gerelateerde klachten of onverwerkte emotionele gebeurtenissen uit het verleden. Dit is de curatieve kant van coaching. Coaching kan ook preventief zijn. Daarbij gaat het dikwijls over het vergroten van het bewustzijn bij het maken van keuzes, bij de omgang met anderen en bij het eigen gedrag in het algemeen. Vanuit dit bewustzijn kan de cliënt andere keuzes maken over het eigen gedrag en deze ook in praktijk brengen. Om uiteindelijk meer tevreden en in balans te zijn met zichzelf en met de omgeving. En daarmee toekomstige problemen voorkomen.

In de lessen Coachingsvaardigheden krijg je een gedegen basis aangereikt aan communicatie- en gespreksvaardigheden. Je leert om te coachen vanuit innerlijke rust en om in continue verbinding te zijn met je cliënt. Om niet te oordelen of te adviseren, maar om jouw cliënt te begeleiden op zijn/haar ontwikkelpad. Bewust zijn van jouw rol als coach is daarbij cruciaal en belangrijk voor het welslagen van de inspanningen van jouw cliënt.

Je leert diverse coachingstechnieken die je in jouw coachingssessies kunt toepassen. Dit zijn:

 • De ‘Tijdlijn’, een snelle manier om veel over de levensloop en thema’s van jouw cliënt te leren
 • Het NLP-werkmodel dat een helder format biedt voor coachingsgesprekken
 • Het ‘G-schema’, over hoe om te gaan met disfunctionele gedachten
 • ‘Oplossingsgericht Coachen’ om mensen in letterlijk en figuurlijk ‘in beweging’ te krijgen
 • ‘Logische Niveaus’ ter verbreding en verdieping van het inzicht in het gedrag
 • ‘Focussen’, waarbij je via lichamelijke ervaringen met emotionele ladingen aan de slag te gaat
 • ‘Liefdevol Leven Cirkel’ voor vergroting van zelfwaardering, zelfvertrouwen en zelfacceptatie en verdieping op gevoelsniveau.

In de laatste lesdagen Coachingsvaardigheden gaan we verder in op het werken met energie. Van jou als coach en van de ander. Wat is van jou en wat niet? Hoe maak je bespreekbaar wat jij voelt tijdens een gesprek? En hoe voorkom je dat je ‘leegloopt’ tijdens een gesprek of dat je met een ‘zwaar gevoel’ een gesprek afsluit? Ook behandelen we de onderwerpen Projectie, Overdracht en Persoonlijkheidsdelen en maak je mooie stappen in het vertrouwen op jouw intuïtie als coach.

Aantal lesdagen: 10
DocentEsteriek de Heij
Docent: Mark van Riel
Docent: Esther Duine
Docent: Dore Kemmeren
Docent: Barry Moberts

Dat voeding en gezondheid met elkaar verbonden zijn, wordt steeds breder geaccepteerd. Dit vakgebied staat ook in een warme belangstelling bij alle media vandaag de dag en de kennis over gezonde voeding groeit gestaag. In deze module krijg je dan ook een actueel overzicht van de kennis op het gebied van voeding. Zowel uit de klassieke voedingsleer als uit hedendaagse wetenschappelijke inzichten, moderne literatuur en door praktische ervaringen van coaches in hun eigen praktijk.

Voor dit vak voer je als deelnemer een aantal praktische opdrachten uit omdat het opdoen van eigen ervaringen van groot belang is. Hoe voel je je als je anders gaat eten? Welke invloed heeft dat op jouw energie of gedrag?

In de lessen wordt telkens de koppeling gemaakt tussen kennis en ervaring enerzijds en het eetgedrag anderzijds. Want het antwoord op de vragen: ‘Waarom eten we?’, ‘Wanneer eten we?’, ‘Wat, waar en hoe eten we?’ leert ons veel over de achterliggende patronen bij het eetgedrag en dus ook over de aangrijpingspunten voor verandering van dat gedrag.

Voeding in relatie tot stress is een bekend fenomeen. Maar wat is de invloed van stress op onze hormoonhuishouding? En wat zijn de consequenties van onze (verstoorde) hormoonhuishouding op ons dagelijks gedrag? Ook daar staan we bij stil.

Bewegen wordt wel het goedkoopste medicijn genoemd. Het heeft tal van positieve effecten op lichaam en geest, bevordert de gezondheid en verkleint het risico op (ernstige) ongezondheid. Voldoende bewegen betekent daarom een hogere kwaliteit van leven. Helaas zien we om ons heen ook de gevolgen van onvoldoende beweging: hart- en vaatziekten, diabetes type 2, kanker, obesitas, ziekten aan het bewegingsapparaat en psychische aandoeningen (depressie).

Dat bewegen goed is voor onze vitaliteit is bekend. Maar hoeveel, hoe intensief, hoe vaak en welke vormen dien je nu precies te doen om je vitaal te voelen? Dit kan per persoon verschillen en maatwerk is daarom ook nodig. In deze module leer je veel over de werking van het menselijk lichaam in relatie tot beweging, ‘core stability’, belasting en vitaliteit. Ook leer je hoe je een beweegprogramma ‘op maat’ kunt maken voor je cliënten. En over oefeningen waarmee je later je cliënten kunt helpen om hun vitaliteit te vergroten.

Zowel de benodigde kennis, ook op het gebied van anatomie, de praktische oefeningen als de relatie met het voedings- en beweeggedrag leveren jou als deelnemer de handgrepen om toekomstige cliënten te begeleiden bij vraagstukken op het gebied van voeding en beweging.

Aantal lesdagen: 8
Docent: Millie van der Heijden
Docent: Anniek Sturm
Docent: Angela Steemers
Docent: Desirée Smits

Stress is in onze huidige maatschappij een groot probleem. Veel mensen hebben last van een te hoge werkdruk of andere stress veroorzakende factoren. Je kunt in een negatieve spiraal terechtkomen waarin je het gevoel kwijt raakt grip op je eigen leven te hebben. Hierdoor kunnen allerlei gezondheidsklachten ontstaan die er toe kunnen leiden dat mensen in een burn-out terecht komen of zelfs arbeidsongeschikt worden. In deze lessen leer je veel over het ontstaan en het voorkomen van stress. Zowel theoretisch als heel praktisch waardoor jij later ook in staat bent om je cliënten te begeleiden bij het verminderen van hun stressniveau gedurende de dag. En daarmee in het voorkomen van de (fysieke) klachten die hiermee samenhangen.

Een ander belangrijk onderdeel van deze lessen is de bewustwording van de ademhaling. Veel mensen ademen onbewust en te snel. Dit kan leiden tot diverse fysieke klachten. Door meer bewust te worden van de ademhaling en deze te leren controleren kunnen klachten verdwijnen. Dit zal leiden tot meer gezondheid, vitaliteit en ontspanning. Door hier in de opleiding ook zelf mee aan de slag te gaan, zul je merken dat je meer innerlijke rust gaat ervaren. Prettig voor jezelf en zeker ook voor jouw cliënten die je hierdoor nog beter kunt begeleiden.

In deze lessen komen diverse ontspanningstechnieken aan bod op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. Het doel van het leren van deze technieken is om je cliënten te leren ontspannen, zodat herstel versneld wordt en dat eventuele lichamelijke klachten kunnen worden voorkomen. Technieken die aan bod komen zijn onder andere de Body Drum Release, de differentiële ontspanningstechniek en de autogene ontspanningstechniek. We oefenen tijdens de lesdagen met deze technieken. Thuis en in de intervisiegroep ga je de technieken herhalen.

De oefeningen en technieken die je tijdens de lesdagen ondergaat en waar je bekend mee raakt, ga je ook thuis regelmatig uitvoeren. Al deze technieken en oefeningen zullen een bijdrage leveren aan meer balans, meer vitaliteit, meer ontspanning en innerlijke rust, kortom een meer relaxt leven voor jou en jouw cliënten.

Aantal lesdagen: 4
Docent: Judith Winkel
Docent: Corine van Westerloo

In de opleiding Holistische LeefstijlCoaching ben je actief bezig met jouw persoonlijke ontwikkeling als mens in het algemeen en als coach in het bijzonder. Echte verdieping dus waarbij je je bewust wordt van jouw eigen gedrag, jouw overtuigingen, de doorwerking van jouw verleden in het ‘nu’ en van het potentieel dat je in je hebt om het leven te leiden dat jij graag wilt leiden. Dit stelt je ook in staat om jouw rol als coach nog bewuster in te vullen, steviger in jouw ‘coachstoel’ te zitten en jouw cliënten te begeleiden bij alle vragen en onderwerpen waar ze mee komen.

Tijdens de lessen Persoonlijke ontwikkeling komen o.a. aan de orde:

Online programma ‘Liefdevol Leven’
In het online programma Liefdevol Leven’ word jij je bewust van jouw binnenwereld en leer jij jezelf beter kennen. Je onderzoekt en ontdekt hoe jij jezelf meer kunt waarderen, hoe jij meer zelfvertrouwen ontwikkelt, hoe je meer balans in je leven kunt ervaren en wat jou ondersteunt om jezelf meer te accepteren. Kortom hoe je meer van jezelf kunt leren houden en hoe rijk je kunt zijn met jezelf. Op een heel ongedwongen en praktische manier.

Hierbij gebruik je het 8A instrumentarium dat jou ondersteunt op het pad naar meer liefde voor jezelf. De 8 A’s staan voor Ademhaling, Aanraking, Affectie, Affirmatie, Afstemming, Aandacht, Aanwijzingen en Acceptatie. Elke ‘A’ bevat praktische tools die je kunt inzetten voor het ontwikkelen van een Liefdevol Leven met jezelf en met anderen.

Lesdagen ‘Persoonlijke ontwikkeling’
Tijdens deze 4 lesdagen komt een verdieping aan bod van het programma ‘Liefdevol Leven’. We gaan aan de slag met mooie oefeningen en groepsopdrachten en oefenen  coachgesprekken aan de hand van thema’s die we in het programma behandelen.
En gelijk in de eerste lesdag van de opleiding ga je, naast de kennismaking met mededeelnemers, jouw leerdoelen bepalen voor jouw ontwikkeling als coach en mens. Ter ondersteuning hierbij maak je eerst de Liefdevol Leven test. In deze test worden 64 kwaliteiten genoemd die je verder kunt ontwikkelen voor een Liefdevol Leven.

Aantal lesdagen: 4
Docent: Marie Anne Kamp
Docent: Dore Kemmeren

 

Coaching is er op gericht om de cliënt bewuster te maken van zijn/haar eigen gedrag waardoor hij/zij meer eigen verantwoordelijkheid gaat ervaren over zijn/haar eigen leven. En daarmee beter toegerust voorwaarts te kunnen gaan op het eigen unieke ontwikkelpad. Soms moeten daarvoor problemen worden opgelost, zoals problemen in sociale- of werkrelaties, stress gerelateerde klachten of onverwerkte emotionele gebeurtenissen uit het verleden. Dit is de curatieve kant van coaching. Coaching kan ook preventief zijn. Daarbij gaat het dikwijls over het vergroten van het bewustzijn bij het maken van keuzes, bij de omgang met anderen en bij het eigen gedrag in het algemeen. Vanuit dit bewustzijn kan de cliënt andere keuzes maken over het eigen gedrag en deze ook in praktijk brengen. Om uiteindelijk meer tevreden en in balans te zijn met zichzelf en met de omgeving. En daarmee toekomstige problemen voorkomen.

In de lessen Coachingsvaardigheden krijg je een gedegen basis aangereikt aan communicatie- en gespreksvaardigheden. Je leert om te coachen vanuit innerlijke rust en om in continue verbinding te zijn met je cliënt. Om niet te oordelen of te adviseren, maar om jouw cliënt te begeleiden op zijn/haar ontwikkelpad. Bewust zijn van jouw rol als coach is daarbij cruciaal en belangrijk voor het welslagen van de inspanningen van jouw cliënt.

Je leert diverse coachingstechnieken die je in jouw coachingssessies kunt toepassen. Dit zijn:

 • De ‘Tijdlijn’, een snelle manier om veel over de levensloop en thema’s van jouw cliënt te leren
 • Het NLP-werkmodel dat een helder format biedt voor coachingsgesprekken
 • Het ‘G-schema’, over hoe om te gaan met disfunctionele gedachten
 • ‘Oplossingsgericht Coachen’ om mensen in letterlijk en figuurlijk ‘in beweging’ te krijgen
 • ‘Logische Niveaus’ ter verbreding en verdieping van het inzicht in het gedrag
 • ‘Focussen’, waarbij je via lichamelijke ervaringen met emotionele ladingen aan de slag te gaat
 • ‘Liefdevol Leven Cirkel’ voor vergroting van zelfwaardering, zelfvertrouwen en zelfacceptatie en verdieping op gevoelsniveau.

In de laatste lesdagen Coachingsvaardigheden gaan we verder in op het werken met energie. Van jou als coach en van de ander. Wat is van jou en wat niet? Hoe maak je bespreekbaar wat jij voelt tijdens een gesprek? En hoe voorkom je dat je ‘leegloopt’ tijdens een gesprek of dat je met een ‘zwaar gevoel’ een gesprek afsluit? Ook behandelen we de onderwerpen Projectie, Overdracht en Persoonlijkheidsdelen en maak je mooie stappen in het vertrouwen op jouw intuïtie als coach.

Aantal lesdagen: 10
DocentEsteriek de Heij
Docent: Mark van Riel
Docent: Esther Duine
Docent: Dore Kemmeren
Docent: Barry Moberts

Dat voeding en gezondheid met elkaar verbonden zijn, wordt steeds breder geaccepteerd. Dit vakgebied staat ook in een warme belangstelling bij alle media vandaag de dag en de kennis over gezonde voeding groeit gestaag. In deze module krijg je dan ook een actueel overzicht van de kennis op het gebied van voeding. Zowel uit de klassieke voedingsleer als uit hedendaagse wetenschappelijke inzichten, moderne literatuur en door praktische ervaringen van coaches in hun eigen praktijk.

Voor dit vak voer je als deelnemer een aantal praktische opdrachten uit omdat het opdoen van eigen ervaringen van groot belang is. Hoe voel je je als je anders gaat eten? Welke invloed heeft dat op jouw energie of gedrag?

In de lessen wordt telkens de koppeling gemaakt tussen kennis en ervaring enerzijds en het eetgedrag anderzijds. Want het antwoord op de vragen: ‘Waarom eten we?’, ‘Wanneer eten we?’, ‘Wat, waar en hoe eten we?’ leert ons veel over de achterliggende patronen bij het eetgedrag en dus ook over de aangrijpingspunten voor verandering van dat gedrag.

Voeding in relatie tot stress is een bekend fenomeen. Maar wat is de invloed van stress op onze hormoonhuishouding? En wat zijn de consequenties van onze (verstoorde) hormoonhuishouding op ons dagelijks gedrag? Ook daar staan we bij stil.

Bewegen wordt wel het goedkoopste medicijn genoemd. Het heeft tal van positieve effecten op lichaam en geest, bevordert de gezondheid en verkleint het risico op (ernstige) ongezondheid. Voldoende bewegen betekent daarom een hogere kwaliteit van leven. Helaas zien we om ons heen ook de gevolgen van onvoldoende beweging: hart- en vaatziekten, diabetes type 2, kanker, obesitas, ziekten aan het bewegingsapparaat en psychische aandoeningen (depressie).

Dat bewegen goed is voor onze vitaliteit is bekend. Maar hoeveel, hoe intensief, hoe vaak en welke vormen dien je nu precies te doen om je vitaal te voelen? Dit kan per persoon verschillen en maatwerk is daarom ook nodig. In deze module leer je veel over de werking van het menselijk lichaam in relatie tot beweging, ‘core stability’, belasting en vitaliteit. Ook leer je hoe je een beweegprogramma ‘op maat’ kunt maken voor je cliënten. En over oefeningen waarmee je later je cliënten kunt helpen om hun vitaliteit te vergroten.

Zowel de benodigde kennis, ook op het gebied van anatomie, de praktische oefeningen als de relatie met het voedings- en beweeggedrag leveren jou als deelnemer de handgrepen om toekomstige cliënten te begeleiden bij vraagstukken op het gebied van voeding en beweging.

Aantal lesdagen: 8
Docent: Millie van der Heijden
Docent: Anniek Sturm
Docent: Angela Steemers
Docent: Desirée Smits

Stress is in onze huidige maatschappij een groot probleem. Veel mensen hebben last van een te hoge werkdruk of andere stress veroorzakende factoren. Je kunt in een negatieve spiraal terechtkomen waarin je het gevoel kwijt raakt grip op je eigen leven te hebben. Hierdoor kunnen allerlei gezondheidsklachten ontstaan die er toe kunnen leiden dat mensen in een burn-out terecht komen of zelfs arbeidsongeschikt worden. In deze lessen leer je veel over het ontstaan en het voorkomen van stress. Zowel theoretisch als heel praktisch waardoor jij later ook in staat bent om je cliënten te begeleiden bij het verminderen van hun stressniveau gedurende de dag. En daarmee in het voorkomen van de (fysieke) klachten die hiermee samenhangen.

Een ander belangrijk onderdeel van deze lessen is de bewustwording van de ademhaling. Veel mensen ademen onbewust en te snel. Dit kan leiden tot diverse fysieke klachten. Door meer bewust te worden van de ademhaling en deze te leren controleren kunnen klachten verdwijnen. Dit zal leiden tot meer gezondheid, vitaliteit en ontspanning. Door hier in de opleiding ook zelf mee aan de slag te gaan, zul je merken dat je meer innerlijke rust gaat ervaren. Prettig voor jezelf en zeker ook voor jouw cliënten die je hierdoor nog beter kunt begeleiden.

In deze lessen komen diverse ontspanningstechnieken aan bod op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. Het doel van het leren van deze technieken is om je cliënten te leren ontspannen, zodat herstel versneld wordt en dat eventuele lichamelijke klachten kunnen worden voorkomen. Technieken die aan bod komen zijn onder andere de Body Drum Release, de differentiële ontspanningstechniek en de autogene ontspanningstechniek. We oefenen tijdens de lesdagen met deze technieken. Thuis en in de intervisiegroep ga je de technieken herhalen.

De oefeningen en technieken die je tijdens de lesdagen ondergaat en waar je bekend mee raakt, ga je ook thuis regelmatig uitvoeren. Al deze technieken en oefeningen zullen een bijdrage leveren aan meer balans, meer vitaliteit, meer ontspanning en innerlijke rust, kortom een meer relaxt leven voor jou en jouw cliënten.

Aantal lesdagen: 4
Docent: Judith Winkel
Docent: Corine van Westerloo

In de opleiding Holistische LeefstijlCoaching ben je actief bezig met jouw persoonlijke ontwikkeling als mens in het algemeen en als coach in het bijzonder. Echte verdieping dus waarbij je je bewust wordt van jouw eigen gedrag, jouw overtuigingen, de doorwerking van jouw verleden in het ‘nu’ en van het potentieel dat je in je hebt om het leven te leiden dat jij graag wilt leiden. Dit stelt je ook in staat om jouw rol als coach nog bewuster in te vullen, steviger in jouw ‘coachstoel’ te zitten en jouw cliënten te begeleiden bij alle vragen en onderwerpen waar ze mee komen.

Tijdens de lessen Persoonlijke ontwikkeling komen o.a. aan de orde:

Online programma ‘Liefdevol Leven’
In het online programma Liefdevol Leven’ word jij je bewust van jouw binnenwereld en leer jij jezelf beter kennen. Je onderzoekt en ontdekt hoe jij jezelf meer kunt waarderen, hoe jij meer zelfvertrouwen ontwikkelt, hoe je meer balans in je leven kunt ervaren en wat jou ondersteunt om jezelf meer te accepteren. Kortom hoe je meer van jezelf kunt leren houden en hoe rijk je kunt zijn met jezelf. Op een heel ongedwongen en praktische manier.

Hierbij gebruik je het 8A instrumentarium dat jou ondersteunt op het pad naar meer liefde voor jezelf. De 8 A’s staan voor Ademhaling, Aanraking, Affectie, Affirmatie, Afstemming, Aandacht, Aanwijzingen en Acceptatie. Elke ‘A’ bevat praktische tools die je kunt inzetten voor het ontwikkelen van een Liefdevol Leven met jezelf en met anderen.

Lesdagen ‘Persoonlijke ontwikkeling’
Tijdens deze 4 lesdagen komt een verdieping aan bod van het programma ‘Liefdevol Leven’. We gaan aan de slag met mooie oefeningen en groepsopdrachten en oefenen  coachgesprekken aan de hand van thema’s die we in het programma behandelen.
En gelijk in de eerste lesdag van de opleiding ga je, naast de kennismaking met mededeelnemers, jouw leerdoelen bepalen voor jouw ontwikkeling als coach en mens. Ter ondersteuning hierbij maak je eerst de Liefdevol Leven test. In deze test worden 64 kwaliteiten genoemd die je verder kunt ontwikkelen voor een Liefdevol Leven.

Aantal lesdagen: 4
Docent: Marie Anne Kamp
Docent: Dore Kemmeren

 

Waarom kiezen voor de opleiding Holistische LeefstijlCoaching?

Ben je benieuwd waarom anderen gekozen hebben voor de opleiding Holistische LeefstijlCoaching? En wat ze tot nu toe hebben ervaren? Onze deelnemers vertellen het je in onderstaande video’s.

Esther Schreurs
Pieter Oggel

Sabine Tigelaar

Raymond Heuveling

Elvira Boersma

Esther Duine

Elle Berger

Frank Schuit

Petra Hoogendoorn

Rianne Goldenbeld

Patricia Ides

Academie voor Holistisch Coachen Mark en Marieke

Overtuig jezelf

Maak kennis met de opleiding Holistische LeefstijlCoaching door deel te nemen aan een gratis introductiewebinar.

Digitale brochure aanvragen

Door dit formulier te in te vullen en te verzenden ontvang je de brochure voor de opleiding Systemisch werken/Familieopstellingen binnen enkele minuten in jouw mailbox.

Velden met een * zijn verplicht.